Povratak na prvu stranu - vesti

 

Igram nagradnu igru
Dobijam vesti na mail
Testiram inteligenciju
Ucestvujem u diskusijama
Uspostavim kontakt
Reklamiram se  Arhitektura
Astrologija
Brak
Dogadjaji
Download - Freeware
Erotika
Humor
Kozmetika
Licnosti
Ljubav & Sex
Mladi
Moda
Poezija
Sve o deci
Umetnost
Zanimljivosti
Zdravlje
 ŠNAJDER PROTIV NJUTNA 26. 11. 2007.
Pre neki dan svratila sam kod mojih prijateljica, Jelene Šukrije i Magdalene Krupež, doktorki iz OREA. „Gde si, nema te odavno?“ upitaše me. „Radim, uživam, putujem.“
Blago tebi, rekoše u glas. „Nas dve smo se baš naradile!“ Opet su nešto novo smislile! Tačno. Bile su u Gruziji, u Tbilisiju. Pade mi na pamet Krsta Petrović i pesma „Tbilisi“. I sve tri zapevasmo.
„Imamo nešto novo, taman za tebe, najnovije u svetu. ŽICE!“ Kako novo kad se zna da francuska glumica Katrin Danev već odavno ima „zlatno lice“. Urađena joj je revitalizacija lica uz pomoć zlatnih žica. „Ne, ovo je nešto drugo i zaista je novitet!“

Zove se APTUS niti. To su prolenske niti(šavni materijal koji je se mnogo upotrebljava u hirurgiji, uopšte u medicini). Autor ovog noviteta koji preti da pretvori žene sveta u devojke zove se Marlen Sulamanidze koji radi zajedno sa svojim sinom Georgijem. Razmišljajući kako da pomogne ženama koje žele intervencije na licu i telu uz pomoć jednodnevne hirurgije, dakle, u jednom danu, osmislio je negresivnu hirurgiju koja vraća mladost. Nema rezova, nema krvi. Ne boli. Možda malo, ali o tom-potom.


Nema ožiljka
„Da ti pojasnim“, kaže Magdalena. „Aptus nit je plastičan „konac“, dugačak oko dvadesetak centimetara, posebne debljine, u obliku riblje kosti ili grane od jelke. Sa obe strane je nazubljen i to u suprotnim pravcima do sredine. Uz pomoć njega lice se više ne zateže u horizontalnom pravcu, već vertikalnom.“ Drugim rečima, doktor Šulimandze bacio je rukavicu u lice mojoj neprijateljici gravitaciji. Moderan Njutn koji iglom i koncem šije po licu i ostalim delovima tela. Svoj izum nazavo je ANTI PTOSIS- protiv padanja.

Doktorke počeše da me ubeđuju da „za pola sata naprave mladalačku „S“ liniju na mom licu. Ma, ne dolazi u obzir, neću. Neka proba neko drugi.
Počela sam da razmišljam koja bi od mojih prijateljica želela da se podmladi na ovaj način. Od kada sam zategla kapke, napunila usta i povećala grudi, mnoge od njih odvažile su se da se podmlade u OREI. U petak, moj dan za kartanje, pričala sam prijateljicama o Anti Ptosis-u. „Hoće li neka da proba?“ Nećkale su se; te jedna ima svadbu, druga goste iz inostranstva. „Možda bi mogla ja da probam!“ Znate da u školi i na fakultetu uvek imate jednu drugaricu koja se ne ističe, nosi neupadljivu odeću, tiha je, uvek sve radi na vreme, nema muža. Takva je naša Mirjana. Zaprepastile smo se! Mislili smo da nju plastične intervencije ne zanimaju. A onda smo oduševljeno počele da je pripremamo za Anti ptosis akciju na licu.

Za divno čudo, uopšte se nije plašila intervencije. Mirna i opuštena. „Čitala sam o tom doktoru na internetu,“ rekla je. Opet smo se iznenadile. Ona ima lap top i surfuje u dugim noćima!
Otišle smo sve četiri u ordinaciju. Ja sam dobila odelo, kapu na glavi, masku i ušla zajedno s Mirjanom u operacionu salu. Mirjana je dobila lokalnu i analgo sedacionu (vena) anesteziju. Čekala sam da padne u san, ali nije. Doktorka je „udenula“ Aptus nit pod kožu sa strane jagodice i podvukla je sve do tačke pored nosa. Drugu nit je provukla od sredine uha do obraza blizu usana. Treća nit išla je od donjeg dela uha do donjeg dela usana. Rezultat je bio neverovatan! Na moje oči, „riblja kost“ se zategla u dva pravca i ispravila otromboljeni obraz! Nije prošao ni jedan sat od početka intervencije!

Bešenje na suvo
Kasnije smo sedele, udobne zavaljene u fotelje, ćaskajući o ovom novom zahvatu. Dr Šukrija i dr Krupež prošle su u Tbilisiju specijalan kurs i time dobile pravo na licencu.Stvarno mi nije bilo jasno kako može takvo strano telo da se zakači, i gde se to ono zakači.
„Nešto mi gamiže ispod kože,“ javi se Mirjana. „Nemoj da brineš,“ teši je Magdalena. „To su počela da se stvaraju vezivna vlakna i to će trajati samo tri dana.“
Posle intervencije lice mora da miruje i tretira pilinzima sedam, osam dana kako bi se potkožno tkivo iniciralo na pravljenje kolagenih elastičnih vlakana i na taj način zateglo lice. Ne sme da se radi agresivna masaža.
Krajnji efekat je vidiljiv posle četiri nedelja kada se aptus niti potpuno povuku u suprotnim pravcima i zategnu lice.
Naravno, dodala je Magdalena, dužina trajanja aptus niti zavisi od biološkog statusa pacijenta. Najbolji efekat je kod osoba čija se koža nije sasvim opustila(40 do 55 godina). Ovakva vrsta intervencije naročito je dobra za osobe koje imaju paralizu facijalisa,“ kažu doktorke. Mada, ništa lakše „sašiti“ kapke, one dve odvratne kesice ispod brade. Naročito je zanimljivo „šivenje“ na vratu. „Iglom se provuče aptus nit od uha do uha-bukvano se „obesi“! Opuštenost mišica za mesec dana nestaje! Ako hoćete možete da dobijete za jedno pre podne, prćast nosić!

Gluteus i Salvador Dali
Gluteus...lepše rečeno guza radi se „na sliku“ brkova slikara Salvadora Dalija.
Igla sa Aptus niti provuče se kroz jednu od dve rupice koje svi imamo na dnu leđa. Nit se provuče na dva santimetara iznad brazde a zatim se nit izvuče na istom mestu. Sama se nit drži za sebe! Izgleda kao hula-hop San Pellegrino. A vi dobijete „prćastu guzu“! Ovaj zahvat donosi bol. Popriličan. POVEĆI. Tu se zateže nerv išijatikus, pa se bolesnima ne preporučuje ovaj zahvat.
Posle 15 dana intenzivan bol se smiruje ali se bol nastavlja još petnaest dana.
Prvih sedam dana dobijaju se injekcije diklofenaka i tablete protiv bolova.

Drage moje, priznajem da mi smetaju „marionete“, one dve male polukružne borice oko usta. Možda bi mogla da provučem taj Anti ptozis-pa šta bude!
Javiću vam kako je bilo.

(Za BAZAR
Jelena Kaličanin)


Copyright BONI Drenik d.o.o 2003