Povratak na prvu stranu - vesti

 

Igram nagradnu igru
Dobijam vesti na mail
Testiram inteligenciju
Ucestvujem u diskusijama
Uspostavim kontakt
Reklamiram se  Arhitektura
Astrologija
Brak
Dogadjaji
Download - Freeware
Erotika
Humor
Kozmetika
Licnosti
Ljubav & Sex
Mladi
Moda
Poezija
Sve o deci
Umetnost
Zanimljivosti
Zdravlje
 UPOZNAJTE BEOGRAD 26. 11. 2007.
Beograd je jedan veliki „lonac“ raznih arhitektonskih stilova! Na dorćolu se guraju zgrade zidane tokom XIX veka. Prema Slaviji još uvek životare ćepenci zaostali iz ko zna kojih vremena. Na Banjici se uzdižu pravi soliteri ili neboderi, dok se u, nekad, dalekom selu Kumodražu, podižu na ćuvicima na kojima duva Ruža vetrova, luksuzne vile.
Pokazaćemo vam nekoliko stilova zdanja koje možda i ne privlače pogled prolaznika. Ali, za arhitektonski izraz arhitekture vremena itekako su zanimljive za grad Beograd.

Njegoševa 8


Stambena kuća Steve Jovanovića Resavca podignuta je 1912. prema projektu istaknutog srpskog arhitekte Branka Tanazevića u duhu secesije. U oblikovanju glavne fasade on je napustio strogu simetriju.
I pored preuzimanja arhitektonskih motiva ranijih epoha, kako balkanske tako i evropske arhitekture, njihovom stilizacijom i veštim uklapanjem u originalnu kompozicionu šemu, Tanazević je stvorio delo koje predstavlja zanimljiv primer beogradske arhitekture toga vremena.

Palmotićeva 2

Zgrada Ministarstva pošta u Palmotićevoj 2 je objekat značajne arhitektonske i kulturno-istorijske vrednosti. Ona predstavlja jedno od najuspelijih dela arhitekte Momira Korunovića, ali i celokupne srpske arhitekture nacionalno-romantičarskog smera između dva svetska rata. Izgrađena je u periodu od 1926. do 1930. godine i bila je jedna od najvećih zgrada u Beogradu.
Spoljna obrada građevine ukazuje na Korunovićevu inspiraciju u riznici srpskog srednjovekovnog neimarstva, evropskog romantičarskog nasleđa i secesije. U oblikovanju glavne fasade Korunović je iskoristio i poznavanje srednjovekovnog srpskog živopisa. Dve figure iznad ulaznih vrata, jedna sa svitkom, druga sa građevinom u rukama, ukazuju na očigledan uticaj crkvenih ktitorskih kompozicija. Autor ovih figura je vajar Stamenko Đurđević.
Terazije 39

Zgrada Smederevske banke na Terazijama 39 sagrađena je 1912. po projektu arhitekata Milorada Ruvidića i Isaila Fidinovića za trgovca Milana M. Stefanovića-Smederevca.
U prizemlju zgrade neko vreme se nalazila Smederevska banka, pa je zgrada i docnije zadržala taj naziv. Oblikovana je u maniru secesije sa adekvatnom dekoracijom, naročito izraženom na glavnoj fasadi.
Zadarska 6

Kuća u Zadarskoj 6 sagrađena je 1927. godine po projektu poznatog beogradskog arhitekte Branislava Kojića, akademika i jednog od osnivača grupe arhitekata modernog pravca.
U ovoj jednospratnoj porodičnoj kući arhitekta Kojić proveo je čitav radni vek. Zgrada predstavlja redak primerak primene folklorizma u beogradskoj arhitekturi.
Zmaj Jovina 5

Stambena kuća u Zmaj Jovinoj 5 sagrađena je 1927. godine po projektu inženjera Gligorija Vukčevića u duhu akademizma sa elementima evropskog art dekoa, stila koji je dominirao u periodu između dva svetska rata.
Fasada je raščlanjena parom masivnih stubova između kojih se nalaze balkoni sa kovanom ogradom. Naglašenim horizontalnim vencem istaknut je poslednji sprat nadvišen atikom.


Copyright BONI Drenik d.o.o 2003