Povratak na prvu stranu - vesti

 

Igram nagradnu igru
Dobijam vesti na mail
Testiram inteligenciju
Ucestvujem u diskusijama
Uspostavim kontakt
Reklamiram se  Arhitektura
Astrologija
Brak
Dogadjaji
Download - Freeware
Erotika
Humor
Kozmetika
Licnosti
Ljubav & Sex
Mladi
Moda
Poezija
Sve o deci
Umetnost
Zanimljivosti
 PRODAJA ZA SLAD...
 Samo napred
 Može li bez kav...
 ZVER 666
 Isterivač đavol...
 SUPERJAHTA, AVI...
 LJUBIMCI
 HRISTOS VOSKRES...
 PORŠE
 PROLEĆE
 U SRCU ZLATNOG ...
 NE VOLITE ORNAŽ...
 LORELAJ
 UMNETNOST KIĆEN...
 UMETNOST KIĆENJ...
 NOVOGODIŠNJA GR...
 NOVOGODIŠNJA GR...
 USKRŠNJE JAJE
 Samo virulentno
 Jeste li za tes...
 500 MILIONA EVR...
 AMERIKANAC U PA...
 VINO I ZVEZDE
 BRISANJE ISTORI...
 Test Dr. Fila
 Jadarit
 SAD GA IMA SAD ...
 Zanimljivosti
 Zanimljivosti
 BRZI VOZOVI FRA...
 Mila Jovović
 Hotel Frensisa ...
 Henrik Ibzen (...
 Najbolji novi h...
 Najbogatiji lju...
 Svastalice
 Legenda o „YAHO...
 Venčanja
 Lament nad kafa...
 Klaudija Šifer...
 Orlando i Kejt ...
 Ko bi rekao da ...
 Zima
 Dvor i vrtovi L...
 SARGANSKA OSMIC...
 Mala Nikol
 Ekspedicija na ...
 Naručivanje čas...
 Džejson Prisli
 DŽONI KEŠ
 Porodično okupl...
 Ljubimci
 Medeni mesec
 Beograd: Sećanj...
 Kako potrošiti ...
 Rekla Kazala 3
 Rekla kazala 2
 Rekla-kazala 1
 Renesansa Krist...
 Kineski zid sve...
 "Zasto monarhij...
 SEKSI SCENA SVI...
 Lebanon: Pucanj...
 SIROTI NOVINARI...
 Švarceneger u G...
 Virtuelni seks
 Najseverniji ev...
 Tatoo
 Istorija piva
 Lament nad auto...
 LAPSUSI
 Glodari napadaj...
 Svet prepun lju...
 Paolo Koeljo!
 Tajne templara!
 Glodari napadaj...
 Čudo neviđeno!
 Pobeda Letonije
 Spammers
 Nestao u Portug...
 Hoćete li jedno...
 OSTAO SAM BEZ D...
 Donje rublje u ...
 U carstvu brašn...
 TAJNA ALHEMIJE
 KRALJICA MERI 2
 Kaze se za
 [ Svi članci ... ]
Zdravlje
 ANIMANIMA 02. 10. 2007.
U Domu kulture u Čačku u subotu 22 sptembbra 2007 je završen međunarodni festival animacije ANIMANIMA. Za Grand Prix festivala, tradicionalni "Zlatni štift", takmičilo se preko 59 filmova iz 23 zemlje celog sveta. Veliki broj atraktivnih filmova van konkurencije bilo je moguće videti u više revijalnih programa.
Na festivalu publika je uživala u reviji filmova koji su se 2006. ovenčali nagradama na najprestižnijem svetskom festivalu animacije u mestu Anesi u Francuskoj.
ANIMANIMA 2007 predstavila je i budućnost srpske animacije: u programu WORK IN PROGRESS, nekolicina domaćih autora je u interakciji sa publikom živopisno dočarala "slatke muke" nastajanja animiranih ostvarenja.
Posebnu pažnju izazvao je specijalni program THE BEST FROM NORWAY koji je predstavio norvešku animaciju, po prvi put u Srbiji u onom obimu i na način na koji to ona zaista i zaslužuje.
Na izložbama u okviru pratećeg programa publika je videla radove Miroljuba Milutinovića – Brade i Nikole Koraća, kao i plakate festivala animacije ANIMAFEST iz Zagreba.
Nakon što je tročlani internacionalni žiri u sastavu gospodin Pjotr Sapegin, predsednik žirija, gospođa Snežana Trstenjak I gospodin Igor Lazin, članovi žirija, pogledao sve filmove iz takmičarskog programa, donete su odluke o nagrađenim filmovima na međunarodom festivalu animacije ANIMANIMA.
Velika nagrada festivala – ZLATNI ŠTIFT čiji je sponzor Čačanska banka, dodeljuje se filmu “PRIČA O TOME KAKO SU…”, “The Tale of how…” u režiji autorske grupe The Blackheart Gang iz Južnoafričke republike. Nagrada se dodeljuje zbog prelepo pokretljive priče o nestanku Dodo ptica. Metafora o izumiranju u neuobičajenoj formi animirane opere. Priča o uništenju i ponovnom rađanju.
Nagrada za najbolji film u kategoriji do 5 minuta dodeljuje se filmu “APNEE” u režiji Kloda Šaboa iz Francuske. Ovo priča o zamrznutom trenutku ispričana je izuzetnom filmskom veštinom, gde je kamera jedini lik koji se pomera. Inovativna uporeba filmskog jezika ono je što karakteriše ovaj film.
Nagrada za najbolji film u kategoriji do 15 minuta dodeljuje se filmu “SEĆANJE PASA”, “The Memories of Dogs” u režiji Simonea Masija iz Italije. Ovo je nežni I poetični film, impresivnog i predivnog dizajna. život i smrt viđena kroz oči dečaka.
Nagradu za najbolji scenario žiri je dodelio filmu “OSTACI”, “Leftovers” autora Igora Ćorića iz Srbije. Ovo je zabavna i elegantna priča o velikim i željenim snovima, kao i o tome kako nadanja ljudi ostaju neostvareni. Vešto napisan scenario dopušta da se stvari dogode ispred naših očiju, kao i u pozadini dešavanja.
Nagrada za najbolju animaciju dodeljuje se filmu “HOTEL SKLOPIOČI”, “Shuteye Hotel”, proslavljenog autora Bila Plimptona iz Sjedinjenih američkih država. Ovaj majstor animacije nas je ponovo iznenadio. Ovo izuzetno umetničko dostignuće odlikuje se preciznošću, uvek svežom i svedenom animacijom.
Nagrada za najbolju režiju dodeljuje se filmu “ARKA”, “Ark” čiju režiju i scenario potpisuje Gžegorž Jonkajtis iz Poljske. Ovaj film na jedan nesvakidašnji I promišljen način govori o beznađu I spasenju ljudske vrste.
Nagrada za najbolje ostvarenje u kategoriji animiranog muzičkog spota I reklame dodeljuje se reklami “LOVE SPORT: PAINTBALL” autora Grenta Orčarda iz Velike Britanije. Ova reklama se na zabavan I šarmantan način odnosi prema zadatoj temi. Ovo je reklama koja će učiniti da zavolite sport.
Priznanje Glavnog žirija dodeljuje se filmovima “PROGNOZA”, “Forecast” u režiji Adrijana Lokmana iz Holandije. Ovo je apstraktan film, a u isto vreme konkretan u svojoj temi. Poetičan u atmosferi u odnosu na atmosferske promene.
Priznanje Glavnog žirija takođe se dodeljuje i filmu “LEVIJATAN” autora Simona Bogojevića – Naratha iz Hrvatske. Ovo je snažna antiratna priča, koja govori o kolektivnoj moći u borbi protiv neprijatelja. Ovaj film govori o posledicama rata, koji je uvek izazvan od strane ljudi.
Priznanje Selekcionog žirija odlazi filmu “MAGLA”, “Fog” autora Emilija Ramosa iz Meksika.
Poslednje festivalske večeri nastupila je grupa MistakeMistake.

Dejan Maksimović


Copyright BONI Drenik d.o.o 2003