Povratak na prvu stranu - vesti

 

Igram nagradnu igru
Dobijam vesti na mail
Testiram inteligenciju
Ucestvujem u diskusijama
Uspostavim kontakt
Reklamiram se  Arhitektura
Astrologija
Brak
Dogadjaji
Download - Freeware
Erotika
Humor
Kozmetika
Licnosti
Ljubav & Sex
Mladi
Moda
Poezija
Sve o deci
Umetnost
Zanimljivosti
Zdravlje
 KNEGINJA BARBARA KARAĐORĐEVIĆ 26. 09. 2007.
princeza od Lihtenštajna, grofica od Ritberga

Antrfile
Ona je jedina vladajuća princeza u trenutnoj genealogiji srpskog plemstva. I to princeza kako narod zamišlja jednu princezu: lepa, odmerena, dobronamerna, pristupačna, topla a nadasve inteligentna i duhovita. Živi u Parizu sa svojim mužem knezom Aleksandrom Karađorđevićem i njihovim jedincem Dušanom. Za čitaoce časopisa “Domina” otvorila je vrata svog prijatnog doma u centru Pariza.

Kada su i muž i žena izdanci plemićkih porodica onda je stan pun slika, medaljona, fotografija koje predstavljaju, u ovom slučaju, izmešane porodice Srbije, Grčke, Danske, Rusije, Lihtenštajna, Mađarske...
Kneginja Barbara Karađorđević, princeza od Lihtenštajna, grofica od Ritberga, rođena je za vreme Drugog svetskog rata u Marish - Stembergu, mestu koje je tada pripadalo Austro-Ugarskoj. Njeni roditelji, princ Johan od Lihtenštajna i majka Karolina, grofica od Lederbur - Viselna, posedovali su u krajevima koji su danas u državi Češkoj, velika imanja i zamkove. Tu se rodilo njihovo četvoro dece; najmlađa je bila Barbara.


BITI SVUDA I NIGDE
"Bila sam isuviše mala da bih se sećala bezbrižnog detinjstva u ovom kraju. Imala sam samo dve i po godine kada su 1945. godine došli Rusi i zbog toga se cela moja porodica preselila u glavni grad Lihtenštajna, Vaduc. Tamo sam maturirala u 17. godini, zatim otišla u Beč gde sam studirala na Akademiji lepih umetnosti."
Imala je veoma interesantnu mladost. Od 20. do 30. godine mnogo je putovala, upoznavala mnogo zanimljivog sveta. Radila u Minhenu kao dizajner unutrašnje arhitekture, kasnije u Americi, Ženevi i Lozani. Zajedno sa jednom prijateljicom otvorila je firmu za unutrašnje uređenje.
“Kako se kaže, bila sam svuda i nigde. Sve do trenutka kada je 1972. godine u moj život ušao Aleksandar”!

Grom iz vedra neba
Ona i knez Aleksandar sreli se na privatnoj večeri kod zajedničkih prijatelja dan uoči velikog provoda koji je organizovao Aga Kan zbog čega je Barbara i došla u Pariz. Bila je to ljubav na prvi pogled: “Kasnije mi je priznao da ga je snažan grom pogodio u sekundi kada me je ugledao. I mene. Ali, ja sam više oklevala jer je on već imao porodicu i bio 18 godina stariji od mene. Ali, prava ljubav”...

Da li je za vas udaja u 30. godini pravo vreme za brak?

“Veoma sam srećna što sam vodila zanimljiv život pre udaje. Verujem da je upravo zbog toga moj brak toliko srećan. Kada sam bila mlada imala sam udvarača, flertova, malih veza, bila srećna i nesrećna. Dakle, sve sam to proživela pre udaje i zato sam u braku veoma stabilna. Primetila sam da su se neki moji prijatelji i rođaci, koji su se rano vezali - svi razveli. Moje je mišljenje da se ne treba venčavati isuviše rano, naročito kada je muškarac u pitanju. Nadam se da se naš sin Dušan neće prerano oženiti. Želim mu veliku ljubav u životu, ali bilo bi dobro da ona stigne u njegov život kasnije. Inače, Dušan je momak koji se veoma dobro oseća u svojoj koži, u dobroj je ravnoteži sa sobom".ISKUSTVO MAJČINSTVA
Rekli ste: "Da sam se udala u 20. godini verovatno bih danas imala desetoro dece"?

"Što se tiče drugog deteta, odlučili smo da ga nemamo jer sam se ja, za ono vreme, udala kasno, u 31. godini, a Dušan je stigao četiri godine kasnije. Pored toga, Aleksandar je iz prvog braka već imao četvoro dece. Danas je sasvim normalno da se žena porađa u srednjim tridesetim i kasnije, ali tada...
Inače, moj porođaj nije bio lak. Dušan je bio težak 4,700 kg! Možete da zamislite, moje prvo dete u 35. godini! U to vreme nisu postojale epiduralne injekcije. Porodila sam se u Sen Galenu u Švajcarskoj. I danas, posle 25 godina, sećam se tih bolova. Dušan je bio toliko veliki da su morali da upotrebe forceps. Srećom, odmah su me posle porođaja uspavali, a kada sam se probudila, Dušan je bio sav doteran - već odrasla beba!
Ja ne verujem u teorije da bebu treba odmah golu staviti uz majku, da otac prisustvuje porođaju, ali to ne znači da manje volim mog Dušana... Nisam želela da Aleksandar prisustvuje porođaju, jer smatram da žena u tom trenutku nije u svom najboljem stanju. Pored mene je bila moja majka koja me je držala za ruku.”
O jedincima Barbara kaže da su obično razmaženi, jer je celo roditeljsko interesovanje fokusirano na njih. Povremeno se plašila da “guši” Dušana, pa su ona i Aleksandar odlučili da dečak, kao osmogodišnjak, ode na školovanje u London, gde je rastao sa drugom decom. Smatraju da nisu pogrešili, jer je danas Dušan vrlo nezavisan momak.

Najlepši i najteži trenuci u životu:
"ŽIVOT MI JE DAO MNOGO SREĆE"


Najlepši: “Susret sa Aleksandrom bio je kao zemljotres”, kaže. Zatim rođenje Dušana.
Najteži: smrt majke koja je bila sjajna žena: “Kako je moj otac umro, u trenutku kada je počinjala strasnu vezu sa Aleksandrom, nisam njegovu smrt osetila kao ogroman gubitak. “Kad razmislim, mogu da kažem da mi je život dao mnogo sreće!“
“Rak pluća je bolest koju primetite kasno. Ja sam imala sreće da odem kod lekara zbog sasvim druge stvari. Tom prilikom slučajno su otkrili početak raka na plućima. Bila je to čista sreća. Odmah sam operisana (u vojnoj bolnici u Parizu jer je moj muž vojno lice) i operacija je uspela. Očigledno je da mi još nije bilo vreme..., smeje se Barbara. „Kada lekar izgovori reč 'rak' odmah pomislite na kraj i nikada više niste isti. Pogled na život se menja, stvari i dela koja su vas ranije nervirala gube značaj.”

NJEN HOD KROZ ŽIVOT: OTVORENIH OČIJU I RADOZNALOG DUHA
Kneginja Barbara je obrazovana osoba, zainteresovana za sve oko sebe. Bilo da su to putovanja, odeća, prijatelji, knjige, muzika, zabave... Ona i knez Aleksandar obožavaju da putuju. “Moj muž je čovek koji je celog života radio i zarađivao za svoj život, te smo, zahvaljući tome, mnogo putovali.” Svake godine za Božić i u februaru porodica Karađorđević seli se u Sen Moric. Oboje još uvek dobro skijaju, Dušan takođe. “Bila sam sjajan skijaš, ali sa godinama sve se smiruje, pa se i skijanje usporava. Pogotovo od pre dve godine, kada sam imala operaciju na plućima".

Knjige
U salonu ogromna polica koja prekriva ceo jedan zid, visine 3,5 m: ”To su uglavnom knjige moga muža, ali i ja dosta čitam. Ima perioda kada nemam vremena da čitam i perioda kada samo to radim. Volim istorijske romane. Volim takođe romansirane priče. Ne volim SF, koje moj muž i sin obožavaju."

Muzika
"Obožavam Mocarta i Štrausa, jer sam kao mala bila okružena njihovom muzikom. Volim džez, Kola Poretera, prezirem tehno. Ipak, nisam fanatik, ne jurim stalno na koncerte i muziku većinom slušam kod kuće."

HARMONIJA DOMA
Vi i knez ste poznati kao osobe rado viđene na mnogim gala zabavama...

“Istina je da smo jedno vreme mnogo izlazili i primali. Kada živite u glavnom gradu, vi ste na listi za pozivnice. Sada mnogo manje izlazimo. Danas obožavam da sedim u kući. Kada pravim večeru, pozivam šefa kuhinje, koji dolazi kod nas već godinama. On mi predlaže jelovnik i ja biram hranu u odnosu na goste. Volim da spremam Andrasi tortu prema receptu moje bake Mađarice. Svi obožavaju ovaj kolač. Pravim ga od brašna, mleka i jaja i, naravno, neću vam odati tajnu od čega još!
I moj muž je veoma dobar kuvar. Ume savršeno da pravi pile sa pivom. On je glavni u kuhinji, a ja sada pokušavam da ga stignem."


Već godinama nosite tunike. Koja je vaša omiljena boja?

"Ne volim žutu i oranž boju u odeći. Zimi nosim tople braon i zelene tonove. Mnogo volim boju jorgovana, sve njene nijanse. Današnja moda ide na ruku sasvim mladim devojkama, anoreksičnim ili androginim, visokim ni manje ni više 1,80 m! Tačno je da već godinama nosim tunike preko sukanja i pantalona. Nosim kosu zadignutu sa čela. Ali, kada sam bila mlađa, nosila sam dugu kosu. Mislim da bi posle izvesnih godina žena trebalo da nosi ili kraću ili glatku kosu.

"SEBE SMATRAM EVROPEJKOM"
Rođeni ste u današnjoj Češkoj u porodici Lihtenštajn. Živeli ste u Beču, Londonu, Parizu... Govorite mnoge jezike. Šta ste vi danas?

“U mom srcu, ja sam ipak iz Lihtenštajna. Obično žena prihvata nacionalnost svoga muža, ali kako nisam doživela to iskustvo, bilo bi licemerno da kažem: ”Obožavam Jugoslaviju”, a uopšte je ne poznajem. Volim je kroz ogromnu ljubav moga muža prema njoj. Sebe smatram Evropejkom. Sećam se kad je Dušan bio mali, pitao me je: ”Mama, kojoj zemlji ja pripadam?” “Evropi!” odgovorila sam mu.

Tekst i foto
Jelena Kaličanin


Copyright BONI Drenik d.o.o 2003