Povratak na prvu stranu - vesti

 

Igram nagradnu igru
Dobijam vesti na mail
Testiram inteligenciju
Ucestvujem u diskusijama
Uspostavim kontakt
Reklamiram se  Arhitektura
Astrologija
Brak
Dogadjaji
Download - Freeware
Erotika
Humor
Kozmetika
Licnosti
Ljubav & Sex
Mladi
Moda
Poezija
Sve o deci
Umetnost
Zanimljivosti
Zdravlje
 U DRUŠTVU LAVOVA 01. 08. 2007.

Jedna od najbolje čuvanih tajni za ljubitelje safarija je: kako naći Makveti Lodž u Južnoj Africi? Namerno skrajnut sa svih poznatih safari mesta, ovak kamp krije u sebi udobnost, luksuz i privatnost ali i veliku opasnost! Pravi je podvig izdržati „druženje“ sa slonovima, lavovima, leopardima...dok vas fiksiraju s pet metara daljine
Bračni par lekara iz Njujorka, otkrivši netaknuti rezervat Velgevonden u južnoafričkoj provinciji Limpopo, rešili su da sviju sopstveno safari gnezdo. Posle tri godine radova pokazalo se da treba proširiti kuću da bi smestili svoje. Kako se, vremenom, brvnarica povećavala odlučili su da otvore vrata i specijalnim gostima zaljubljenim u safari. Tako je na trideset osam hiljada hektara zemlje zaštićene od malarije-neviđeno ekološko bogatstvo-nikao kamp nazvan Makveti Savari Lodž!
Kamp sa brvnarama dizajnirao je Oto de Jager, poznati dizajner iz Južne Afrike. Sve brvnare povezane su s glavnom zgradom u kojoj se nalaze recepcija i restoran, s drvenim, blago lučnim mostićima. Glavna zgrada ugrađena je u prirodno formirane stene. Oto de Jager dizajnirao je ne samo celokupan eneterijer već i slobodne površine oko njega. Koristeći prirodno bogatstvo rezervata, kroz koji teku mnogobrojne rečice i potoci, iskoristio je javorovo drveće i crvenu travu kao pozornicu na kojoj gost proverava svoj odnos sa divljim životinjama. Glavna brvnara, sa rukom rađenim originalnim materijalima i antiknim predmetima, verodostojno oslikavaju dušu Afrike.
Samo pet brvnara za samo 10 gostiju, urađene su od kamena i slame, sa moćnim gredama i drvenim stubovima. Svaka je različitog oblika i krije u sebi udobne apartmane sa otvorenim kaminima, tuševima spolja i unutra, viktorijanskijm kadama (sapun se ručno pravi) i, naravno, prostranim drvenim verandama za uživanje u zelenilu južnoafričkog buša. Gost je praktično okružen čitavom vojskom životinja. Zato, pre nego što otvori vrata apartmana treba da proveri koja životinja upravo prolazi pored verande ili se možda čak smestila na njoj: zebra, lav, antilopa, hijena, žirafa ili kudu!
Tu je i bazen u kome se gost opušta posle naporne safari ture.
Rotisseurs
Oto de Jager takođe je „projektovao“ meni za Makveti restoran. To je velika čast, jer je hrana u Makveti Safari Lodžu pod patronatom čuvenog lanca Rotisseurs, gastronomskog društva osnovanog 1950.godine u Parizu. Gost može da večera ili u trpezariji ili pod vedrim nebom, služeći se egzotičnim začinima i čuvenim izabranim vinima Južne Afrike. Može da provede deset dana u makveti Lodžu i svaki put dobije drugo jelo-zasluga šefa kuhinje koji se zove Nevinašce!
Mesto je idealno za posmatranje 254 zvanično zabeleženih retkih ptica i najveće privatne kolekcije retkih belih nilskih konja, leoparda, šesnaest vrsti antilopa i ostalih „mastodont“ životinja.

Ne zaboravite da je ovo mesto, potpuno usamljeno, idealno za one koji vole privtanost, neizvesnost i „druženje“ s divljim životinjama! Nema puteva, nema faksova još manje pristupa mobilnim telefonima. Nema ni ljudi!! Nije ni čudo da se slavne ličnosti, umorne od novinara i fotografa, neretko kriju u ovom svetu koji podseća na neke scene iz filma „Gospodar prstenova“.

(Za Kuća stil
Jelena Kaličanin)


Copyright BONI Drenik d.o.o 2003