Povratak na prvu stranu - vesti

 

Igram nagradnu igru
Dobijam vesti na mail
Testiram inteligenciju
Ucestvujem u diskusijama
Uspostavim kontakt
Reklamiram se  Arhitektura
Astrologija
Brak
Dogadjaji
Download - Freeware
Erotika
Humor
Kozmetika
Licnosti
Ljubav & Sex
Mladi
Moda
Poezija
Sve o deci
Umetnost
Zanimljivosti
Zdravlje
 BRISANJE ISTORIJE 11. 07. 2007.
Na sajtu Kraljevskog Doma Karađorđević, www.royalfamily.org/symbols/index_yu-html, otvorena je izuzetno zanimljiva izložba.
Posle Drgugog svetskog rata, mnogo toga se u ex-Jugoslaviji promenilo.

Uklonjene su kraljesvke insignije koje su se nalazile na mostu kod Brankove ulice, kao i na fasadama i unutar mnogih zgrada u Beogradu i Srbiji.

Kao izuzetan primer mogu se navesti Kraljevski i Beli dvor na Dedinju.

Iako ove dve zgrade kralj Aleksandar I i kraljica Marija nisu dekorisali s mnogobrojnim dinastičkim insignijama, u ovim zdanjima postoje različiti artefakti, slike, fotografije i svedočanstva o enterijerskim “prilagođavanjima” Dvorova u periodu posle Drugog svetskog rata.
Najevidentniji se nalazi u kupoli dvorske kapele Svetog Apostola Andreja Prvozvanog. Prvo što posetilac ugleda kada uđe u ovu malu ali izuzetno zanimljivo dekorisanu crkvicu porodice Karađorđević, jesu rupe od metka na čelu, orelu I srcu Isusa Hrisa Pantokratora! Ova kapela dugo je čamila u samoći. Godine 1961. u posetu Beogradu je stigao car Haile Selasije. Budući da je monarhu bilo potrebno specijalno mesto za molitvu, kapela je na brzinu očišćena I doterana u red.

Svodovi suterena u Kraljevskom dvoru dekorisani su u stilu ruske priče o “Žar ptici”. Na mestima gde su se nalazili dvoglavi beli orlovi, simboli Istočnog I Zapadnog carstva, nacrtane su floralne lunete. Na tavanici male Sobe za kartanje, obojene plavim floralnim dekoracijama, sporadično su umetnute zvezde. Mnogobrojni komadi srebrnine, lusteri I kandelabri dobili su grb Jugoslavije.

Čim se od kapije krene prema Kraljeskom dvoru, s leve strane nalazi se spomenik vojniku sovjetske armije, rad Antona Augustinčića. Verovatno najzinimljivija promena koju je donela nova vlast posle Drugog svetskog rata, jeste grob Davorjanke Zdenke Paunović, Titove mlade sekretarice. Kada je umrla od tuberkuloze, vremešni vladar je oplakavši mladu ljubavnicu, smestio njen grob na samo 200 metara od Belog dvora.

On-line izložba je zanimljiva jer omogućava svima da naprave paralelu između originalnih dela I ideoloških “adaptacija” koje su izvedene na dvorovima u vremenu između 1945.i 2000.godine kada su zdanja vraćena unuku kralja Aleksandra I.
Prestolonaslednik Aleksandar je izjavio da samo diktatori brišu i čiste istoriju i da će simboli perioda od 1945. do 2000. godine ostati kao spomen prošlih vremena.Copyright BONI Drenik d.o.o 2003