Povratak na prvu stranu - vesti

 

Igram nagradnu igru
Dobijam vesti na mail
Testiram inteligenciju
Ucestvujem u diskusijama
Uspostavim kontakt
Reklamiram se  Arhitektura
Astrologija
Brak
Dogadjaji
Download - Freeware
Erotika
Humor
Kozmetika
Licnosti
Ljubav & Sex
Mladi
Moda
Poezija
Sve o deci
Umetnost
Zanimljivosti
Zdravlje
 Slatka kuća u Ljutoj 18. 06. 2007.
Ljuta i Dobrota su istorijska sedišta bokeljskog pomorstva koja su, kao primorski gradići, imali svoj urbani procvat u XVII i XVIII veku. Slavni i bogati primorci, od kojih je većina imala svoja brodogradilišta i značajan broj jedrenjaka, gradili su svoje palate od kamena sa prevalentnim uticajem baroka. U bokeljskim okvirima time se dobijao specifičan izraz, tako da se može govoriti o ambijentalnoj arhitekturi Boke. Uzimajući sve ovo u obzir, arihitekta Vlasta Mandić je porodičnu stambenu zgradu, koja se nalazi u Ljutoj, tretirala kao deo te graditeljske baštine.
Pred kraj II svetskog rata Nemci su u povlačenju zapalili mnogo palata u Ljutoj među kojima je bila i ova kuća. Novi vlasnik je kupio obnovljenu kuću koja je zadržala stare gabarite, zajedno s vrtom veličine 2000 m2.

“Prema projektnom zadatku novog vlasnika, ja sam uradila projekat rekonstrukcije i adaptacije, sa dogradnjom po dužini i širini zgrade. Imala sam "otvorene ruke" u projektovanju jer sam naišla na investitora koji je znao moje mogućnosti; pri tom je bio rafiniranog stila sa intelektualno i kulturno izgrađenim odnosom prema životu i savremenom širinom razmišljanja,” kaže arhitekta Mandić. “To je rezultiralo izvrsnom saradnjom i na kraju kućom sa kojom je porodica prezadovoljna, u kojoj uživa, specijalno u letnjim mesecima.”

Jutarnja kafa I čitanje novina
Gradnja kuće trajala 16 meseci. Spratnost je P+1+stambeno PK, ukupne kvadrature 480 m2. Locirana je na samom priobalnom putu, dok se vrt prostire sve do gornje saobraćajnice. S desne strane od glavnog ulaza je garaža sa spremištem koji ima ravan krov-terasu sa vrtom i služi za sunčanje ili za večernje koktele. Pri gornjoj saobraćajnici je pomoćna zgrada-garaža sa malom servis radionicom. Ovako preuređena zgrada ima prizemlje, sprat I potkrovlje. Primorci najviše vremena provode, čak 7-8 meseci, ispred kuće, gde se u senci odrine, verande ili sl. ručava, večerava i odmara.

”Kod ove zgrade sam stvorila maksimalne uslove za uživanje,”dodaje Vlasta Mandić, inače organizator "Kneževih večeri u Kotoru"-velikog turističkog događaja u Boki. “Veliki vrt mi je omogućio da pratim kretanje sunca od jutra do večeri i pravim razne uglove za smeštaj boravka. Tako, čim s mora otvoriš vrata (postoje dvoja ulazna vrata), uđeš u veliko popločano dvorište. 85 m2, sa polukružnim pižulom (sedalište), stolom i foteljama od tikovine, crvenim jastucima i kvadratnim suncobranom. Tu se pije jutarnja kafa i primaju poznanici.

S jedne strane zgrade je natkrivena terasa, stubovi sa lukovima kod glavnog ulaza, garniturom od pruća gde se u miru čitaju novine, knjige i sl. U produžetku je mala otvorena terasa-prolaz sa baroknim polukružnim dvokrakim stepeništem, 40 m2, za intimne ljetne partyje, kao mali mizanscen. Stepeništem se izlazi na viši nivo iza zgrade gde te dočekuje pogled na otvorenu terasu sa starim bunarom i ležaljkama za sunčanje, na prve jutarnje zrake sunca i pogled na vrt sa visokim čempresima i borovima. Sve se to reflektuje na vajarsko delo prirode a to je planina Pestingrad koja se strmoglavo izdiže iz dubina mora i sa sivkasto-plavim nijansama u "scuro-chiaro" tehnici slika dramatičan okvir koji se samo u Boki može doživjeti.

Dizajn do kvake
Dalje se spuštamo, s desne strane zgrade, na novi pridodati deo: natkrivene terase, 40 m2, sa trovodnim krovom, vidnim drvenim gredama, stubovima i sl., sa kamin-grilom, letnjom kuhinjom i dugačkim stolom za 10 osoba, izvedenog od gvozdene profilisane konstrukciji I mermernom pločom. Ovaj je prostor u direktnoj vezi sa trpezarijom i kuhinjom u zgradi. Budući da arh.Mandić piše i kuvar autohtonih bokeljskih jela ne sumnjamo da je ovaj deo izveden u maniru najudobnije trpezarije…


”Postojeća zgrada je bila cela malterisana sa četvorovodnim krovom.
Ja sam sve fasadne zidove očistila od maltera i došla do odličnog klesanog kamena, koji je zaštićen "Fobusom" (premaz koji zatvara sve kamene pukotine) i fuge fugovane sa upuštenim malterom, tako da je kamena plastika maksimalno izražena,” kaže Vlasta Mandić, svestrani društveni činilac u Boki: piše scenarije i režira otvaranje zimskih karnevalskih fešti. "Karnevalska njokada" je događaj u vreme zimskog karnevala kada se učesnici takmiče u spremanju najboljih njoka. Svake godine događaj je na drugoj kotorskoj pjaci, te ličnosti iz okolnih zgrada uzimaju učešće obučeni u renesansno-barokne kostime.
Znači i na unutrašnjim starim zidovima je vidljiv kamen. Novi dograđeni delovi zgrade su zidani od blokova, malterisani i odlično ukorporirani u osnovni gabarit. Krovni venac je obrađen konzolicama, koje ranije nisu postojale, ali kao elemenat je autohton i pojačava utisak mediteranske arhitekture. Na četvorovodnom krovu se nalaze "viđenice" što čini krov razuđenijim i interesantnijim a iste su autohtoni element. "Viđenice" su delovi krova koji, ako je potkrovlje stambeno, daju mogućnost većih visina, znači rade se iznad balkonskih vrata, otvora prozora i sl.
Podovi u svim prostorijama su od keramike, tzv. tavolete, dimenzija 20/40-40/40 u neutralnim bojama peska i leda, dok su na prizemlju i na terasi gde je kuhinja tavoleta terakot boje, rustičnije strukture.
Plafoni u potrkovlju su drvene grede. Sva konstrukcija je uglavnom vidljiva sa gipsanim pločama između.
Nameštaj je neo-barokni, nešto originalno a nešto novo rađeno, uglavnom se slaže sa brokatnim zavesama i sl.
”Pored glavnog projekta kuće, radila sam projekat enterijera, eksterijera, vrta, hortikulture i sve dizajnirala do kvake. Sve je rađeno sa domaćim majstorima i zanatlijama.

Stabla nasadi su autohtoni: masline, narandže, razne palme, hortenzije, ruzmarin, bogumil, šimšir, leandri, ruže, sezonsko cvijeće itd.
Iz dvorišta kuće direktno se izlazi na priobalni put i na "mulo"-popločana obala sa polukružnim stepenicama koje idu direktno u more, sa vezovima za barke. Ovaj prostor, koji inače svi mogu da koriste, otvara se prema širokom moru I poklanja opušteno uživanje pod suncem Boke


Copyright BONI Drenik d.o.o 2003