Povratak na prvu stranu - vesti

 

Igram nagradnu igru
Dobijam vesti na mail
Testiram inteligenciju
Ucestvujem u diskusijama
Uspostavim kontakt
Reklamiram se  Arhitektura
Astrologija
Brak
Dogadjaji
Download - Freeware
Erotika
Humor
Kozmetika
Licnosti
Ljubav & Sex
Mladi
Moda
Poezija
Sve o deci
Umetnost
Zanimljivosti
Zdravlje
 PRESTOLONASLEDNIKOVICA 18. 06. 2007.
Ne samo da je ova reč je najduža u srpskom jeziku nego je danas naći prave prestolonaslednikovice-prava retkost!

Ipak, sedmog juna ove godine princu Aleksandru Karađorđeviću došla je u posetu njegova rođaka princeza Margarita od Rumunije.
Prestolonaslednikovica!
U Belom dvoru slavljeno je 85 godina od venčanja srpskog kralja Aleksandra I(dede našeg princa) i rumunske priceze Marije, čukun-unuke engleske kraljice Viktorije.
Stigla je u Beograd sa svojim suprugom princom Raduom od Hoencolern-Veringena.
Njima su se pridružili i princeza Katarina, kćer pokojnog kraljevića Tomislava i njen suprug Dezmond de Silva, član saveta kraljice Elizabete II.
Takođe su bili prisutni i brojni ugledni gosti iz diplomatskog kora i iz poslovnog, političkog, kulturnog, intelektualnog i verskog života.Prestolonaslednikovica Margarita pripada Domu Hoencolerna koji je vladao Rumunijom od 1881.godine.
Rođena je 1949.godine u Lozani. Njen otac je Mihajlo I, kralj Rumunije a majka kraljica Ana, rođena princeza od Burbon-Parme. Ima četiri sestre: Helenu, Irenu, Sofiju I Mariju. Godine 1997. njen otac je odobrio zakon po kome na presto može da se popne ženska osoba. Princeza Margarita došla je po prvi put u Rumuniju 1989.godine, tri nedelje po obaranju Nikolaea Čaušeskua. Tada je rekla: “Svi ljudi na svetu imaju pravo na slobodu I pristojan život. Stigao je pravi trenutak da to bude slučaj I u našoj zemlji.”
Ima psa koji se zove Ursus.

Najinteresantniji deo večeri bila je izložba u spomen na venčanje i na Njihova Veličanstva Kralja Aleksandra i Kraljicu Mariju. Zlatna tijara Kraljice svakako je privukla najviše pažnje, kao i Kraljeva sablja. Ostali predmeti bili su: venčani list, Kraljevski portreti, meni, raspored sedenja i stajanja tokom Kraljevskog venčanja, epolete, fotografije, pudrijera, program svečanih igara na venčanju i dr.
Izložba je bila moguća zahvaljujući Zadužbini “Kralj Petar I” na Oplencu, Vojnom Muzeju, Istorijskom muzeju Srbije, Arhivu Srbije i Jugoslavije i privatnim kolekcionarima.


Copyright BONI Drenik d.o.o 2003