Povratak na prvu stranu - vesti

 

Igram nagradnu igru
Dobijam vesti na mail
Testiram inteligenciju
Ucestvujem u diskusijama
Uspostavim kontakt
Reklamiram se  Arhitektura
Astrologija
Brak
Dogadjaji
Download - Freeware
Erotika
Humor
Kozmetika
Licnosti
Ljubav & Sex
Mladi
Moda
Poezija
Sve o deci
Umetnost
Zanimljivosti
Zdravlje
 FILMSKI FESTIVAL SRBIJE 18. 06. 2007.
3 - 8. jul 2007.
Novi Sad
O festivalu
Prvi po redu Filmski festival Srbije biće održan u periodu od 3. do 8. jula 2007. godine u Novom Sadu u organizaciji Filmskog centra Srbije i State of EXIT.
Ideja o pokretanju Filmskog festivala Srbije proistekla je iz potrebe za manifestacijom od nacionalnog značaja koja bi formirala merila kvaliteta i promovisala zaslužne filmske stvaraoce i njihovo delo u okvirima nacionalne kinematografije.
Kako do sada, Srbija nije imala reprezentativni filmski festival, Filmski festival Srbije je koncipiran kao najznačajnija promotivna manifestacija domaće kinematografije čiji je cilj da bude mesto susreta najviših standarda internacionalne i lokalne filmske produkcije i kulture. Domaća filmska industrija i kultura ovim festivalom razvija nove odnose kulture i ekonomije i kreira atmosferu urbane regeneracije koja je preko potrebna našim gradovima u tranziciji. Prvi po redu, Filmski festival Srbije ima za cilj da se narednih godina etablira u jedan od najuticajnijih nacionalnih filmskih festivala u ovom delu svetu.
Cinema City
Festival promoviše nov programski koncept Cinema city - Grad bioskop. Naime, čitav prostor Novog Sada biće pretvoren u festivalsku arenu budući da će se program festivala održavati na više gradskih lokacija kao što su Srpsko narodno pozorište, bioskop Arena, otvorena scena Katoličke porte, Trg slobode, Miletićeva ulica, Zmaj Jovina ulica, Ulica Laze Telečkog, kao i mnoge druge lokacije. Tokom trajanja festivala širi centar Novog Sada obeležiće festivalske kapije, info pultovi, koncertne bine i projekcije na otvorenom.
Danubius Film Fund
Festival će ugostiti brojne zvanice koje mogu doprineti razvoju ponude i potražnje za srpskim filmom, predstavnike fondova, producente, distributere, selektore značajnih međunarodnih festivala, stručnjake koji mogu doprineti unapređenju produkcione, distributerske i prikazivačke nacionalne mreže. Jedan od najvažnijih efekata ovih okupljanja je svakako Danubius Film Fund sa kojim Srbija po prvi put postaje inicijator jednog važnog instrumenta za razvoj kinematografije u dunavskim zemljama. Cilj Fonda je da okupi predstavnike svih najznačajnijih filmskih fondova i centara iz dunavskih zemalja, naročito iz Austrije i Nemačke.
Pored bogatog fonda nagarada, festival ima za cilj da animira i ugosti sve one koji mogu doprineti razvoju, ponudi i potražnji za domaćim filmom (predstavnike fondova, producente, distributere, selektore značajnih međunarodnih festivala, stručnjake koji mogu doprineti unapređenju produkcione, distributerske i prikazivačke nacionalne mreže), te biti mesto jačanja saradnje srpske kinematografije sa regionalnom, evropskom i globalnom filmskom zajednicom.
Filmski festival Srbije kroz direktnu promociju nacionalnog filma učestvuje u stvaranju pozitivne slike o Srbiji i postaje pokretač razvoja celokupne kreativne industrije u zemlji. Filmski festival Srbije je institucija i događaj od opšteg društvenog značaja koju je podržalo Ministarstvo kulture Republike Srbije, Izvršno veće AP Vojvodine i Skupština grada Novog Sada, kao i mnogobrojni sponzori.

Takmičarski program i festivalske nagrade
Nacionalna klasa
Nacionalna klasa je takmičarska selekcija festivala koja će prezentovati publici srpska filmska ostvarenja nastala u razmaku između dva festivala. Ovaj festivalski program će obuhvatati sve filmske žanrove i takmičarskog je karaktera. Filmovi ove selekcije će biti premijerno prikazivani u Srpskom narodnom pozorištu Novog Sada, a reprize u otvorenom bioskopu Katoličke porte i bioskopu Arena.
IBIS - Nagrada festivala
Festivalska nagrada nosi naziv Ibis i dodeljuje se u 14 takmičarskih kategorija, među kojima se izdvaja Gran pri festivala, kao i tri kategorije van konkurencije. Nagrada Ibis je dobila ime po ptici čije je stanište u oblasti Dunava, nedaleko od sedišta samog festivala. Po folklornom predanju, Ibis je poslednje stvorenje divlje prirode koje traži zaklon od vremenskih neprilika, a prvo koje se ponovo pojavljuje po njihovom prestanku. U skladu sa tim, Filmski festival Srbije u svojoj prvoj godini najavljuje novo, lepše vreme srpske kinematografije.
Fatih Akin, nemački reditelj i scenarista turskog porekla, biće član festivalskog žirija. Značaj Akinovog učešća u žiriju festivala uvećava i upravo osvojena nagrada za najbolji scenario na ovogodišnjem Kanskom festivalu za film "The edge of heaven".
Nagradu za najbolji film, odnosno Gran pri festivala dodeljuje tročlani žiri sastavljen od predstvanika iz glavnog takmičarskog programa Nacionalna klasa. Preostale nagrade osmišljene su u skladu sa ostalim nacionalnim filmskim festivalima u svetu, a dodeljivaće ih petočlani žiri festivala u sledećim kategorijama:
•Nagrada za najbolji film - Gran pri festivala •Nagrada za najbolju režiju •Nagrada za najbolji scenario •Nagrada za najbolju fotografiju •Nagrada za najbolju muziku •Nagrada za najbolju glavnu mušku ulogu •Nagrada za najbolju glavnu žensku ulogu •Nagrada za najbolju epizodnu mušku ulogu •Nagrada za najbolju epizodnu žensku ulogu •Nagrada za najbolju montažu •Nagrada za najbolji zvuk •Nagrada za najbolju scenografiju •Nagrada za najbolji kostim •Nagrada za najbolju masku
Pored nagrada u takmičarskoj selekciji, van konkurencije biće dodeljene i sledeće nagrade: •Nagrada kritike •Nagrada publike •Nagrada za životno delo

Program festivala
Kao internacionalno najpriznatiji predstavnik srpske kinematografije, Emir Kusturica će svojim novim filmskim ostvarenjem „Zavet" otvoriti prvi po redu Filmski festival Srbije. Biće to prva projekcija novog Kusturičinog filma nakon prikazivanja na ovogodišnjem Kanskom filmskom festivalu, a „Zavet" se nalazi van takmičarske konkurencije.
Unutar takmičarske selekcije festivala pod nazivom Nacionalna klasa, potvrđeno je učešće sledećih filmova:
Premijere:
1. Huddersfield, režija: Ivan Živković, produkcija: Eye to eye
2. Promeni me, režija: Mima Karadžić, produkcija: Pink films international
3. Belle epoque, režija: Nikola Stojanović, produkcija: Maja film
4. Peščanik, režija: Szabolcs Tolnai, produkcija: Art & Popcorn
5. Obeležen = Odbačen, režija: Miša Radivojević, produkcija: Testament films
6. Agi i Ema, režija: Milutin Petrović, produkcija: Art & Popcorn
7. S.O.S Spasite naše duše, režija: Slobodan Šijan, produkcija: Culi film
Filmovi koji su imali bioskopsku distribuciju, ali nisu prikazani na festivalu u Srbiji
1. Guča, režija: Dušan Milić, produkcija: Film deluxe international
2. Hamlet, režija: Aleksandar Rajković, produkcija: BF film
3. A3 Rock'n'roll uzvraca udarac, režija: Petar Pašić, produkcija: Maslachak film
4. Klopka, režija: Srdan Golubović, produkcija: Bash celik
Pored prikazivanja celokupnog jednogodišnjeg ciklusa produkcije domaćeg dugometražnog igranog filma i dodele bogatog fonda nagrada unutar takmičarskog programa Nacionalna klasa, festival će imati i prateće programske selekcije među kojima se posebno izdvajaju selekcija filmova Eurimaž, posvećena najnovijoj evropskoj filmskoj koprodukciji. Pored pomenutih, publika festivala mod ce da gleda ciklus filmova posvećenih članu žirija, kao i ciklus filmova Emira Kusturice unutar programske celine pod nazivom Tribute to Kusturica. Takođe, biće prikazivani brojni muzički filmovi, retrospektivni ciklus filmova dobitnika nagrade za životno delo, kao i selekcija pod nazivom Fokus na žanr, pravac i pojavu u srpskoj kinematografiji. Budući da se u svom prvom izdanju Filmski festival Srbije obraća nacionalnom filmskom nasleđu, posebno se izdvaja selekcija najznačajnijih starih srpskih filmova.
Festival će pratiti i Sajam filmskih izdanja na kojem će biti predstavljeni izdavački poduhvati iz zemlje i regiona koji će upoznati posetioce sa svojim literarnim, CD i DVD izdanjima koje se bave filmskom problematikom. Festival će sve vreme publici nuditi bogat muzički program putem brojnih nastupa različitih izvođača. Muzički program će biti žanrovski raznovrstan, a često će pratiti filmsku atmosferu festivala, dok se očekuje da će u njemu učestvovati i pojedini filmski stvaraoci sa svojim muzičkim projektima.
Kroz svoju raznovrsnost i nesvakidašnju koncepciju, uz bogat program i posetioce svih generacija i afiniteta, Filmski festival Srbije će pokušati da kao festival od nacionalnog značaja metaforički vrati pticu Ibis zajedno sa boljim vremenima za domaću kinematografiju.


Copyright BONI Drenik d.o.o 2003