Povratak na prvu stranu - vesti

 

Igram nagradnu igru
Dobijam vesti na mail
Testiram inteligenciju
Ucestvujem u diskusijama
Uspostavim kontakt
Reklamiram se  Arhitektura
Astrologija
Brak
Dogadjaji
Download - Freeware
Erotika
Humor
Kozmetika
Licnosti
Ljubav & Sex
Mladi
Moda
Poezija
Sve o deci
Umetnost
Zanimljivosti
Zdravlje
 Kuća Peningtonovih 25. 04. 2007.
Kuća u vlasništvu porodice Penington, još od 1208. godine, nalazi se na brdu iznad reke Esk u Mančesteru, na mestu koje je imalo strategijsku važnost još od vremena Rimljana.
Odbrambena kula, podignuta na rimskim osnovama, sastavni je deo zamka već vekovima.
Četvrti lord Mančestera je 1862. godine zaposlio arhitektu Entona Salvina da obnovi staro zdanje.
Salvin je unutarnje dvorište, koje je osmislio prvi lord Mančestera, pretvorio u današnju sobu za crtanje, dok je odbrambenu kulu u jugozapadnom krilu preuredio po ugledu na severozapadnu kulu.
Kada se pogledaju poprečne grede, kule i puškarnice može se samo reći da je odlično uradio svoj posao.
Godine 1208. zemlja je prešla u vlasništvo Penington porodice.
I dan danas je u njihovom posedu, možda zahvaljujući neobičnoj "Mančesterovoj sreći", staklenom peharu koji je pripadao Henriju VI.
On ga je godine 1464. poklonio porodici izjavivši da će, dokle god bude iscela, Peningtonovi živeti i napredovati u Mančesteru.
Kuću možete obići uz audio vodiča, kojem je glas pozajmio sadašnji vlasnik Patrik Gordon-Daf-Penington, a koji vas vodi kroz veliku ulaznu dvoranu, biblioteku, trpezariju, sobu za crtanje i spavaće sobe.
Pošumljena bašta na 77 ari zemlje, bogata rododendronima, kamelijama i azalejama, sa dolaskom proleća i ranog leta naprosto procveta.
Biljke koje cvetaju na leto i žbunje i drveće koje rađa u jesen će pružiti bezborj boja tokom cele sezone. Šetnja terasom, koju Džon Raskin naziva "Kapijom Raja", nudi predivan pogled na Eskdejl ravnicu i oblast Jezera, sa konstantno promenljivim "raspoloženjima".
Ovdašnja bukva je najviša u celoj Britaniji

Novitet u 2000. godini je livada "Mišiji lavirint" gde se možete pretvarati da ste visoki samo šest centimetara i da živite na prostranoj livadi gde vrebaju svakakve opasnosti. Ovde se možete upoznati se tajnama uzbudljivog života.
Možda upoznate Maksa Livadara koji će vam pomoći da sigurno stignete kući.
U cvećari na imanju možete naći najveći izbor rododendrona na severu, a možete ih naručiti i poštom.
Tamo gde su nekada bile staje, danas se nalazi Kejtina kuhinja, gde možete dobiti topao obrok i nešto za pregristi; kao i prodavnica u kojoj možete kupiti neobične i interesantne poklone.
Odvojena radnja u kojoj se prodaju preparirane sove i sve vezano za njih je ujedno i informacioni centar Svetskog udruženja sova.
U zamku se možete i venčati.
Možete kupiti i brošure u kojima ćete naći istorijat bašti i kuće. Dostupna vam je i brošura o prirodnim putevima kroz imanje koje se proteže na 720 hektara zemlje.Copyright BONI Drenik d.o.o 2003