Povratak na prvu stranu - vesti

 

Igram nagradnu igru
Dobijam vesti na mail
Testiram inteligenciju
Ucestvujem u diskusijama
Uspostavim kontakt
Reklamiram se  Arhitektura
Astrologija
Brak
Dogadjaji
Download - Freeware
Erotika
Humor
Kozmetika
Licnosti
Ljubav & Sex
Mladi
Moda
Poezija
Sve o deci
Umetnost
Zanimljivosti
Zdravlje
 ŠVAJCARSKA PASTORALA 11. 04. 2007.
Smešten na ivici borove šume, okupan suncem, „Riffelalp Resort 2222m“ poziva sve ljubitelje planinarenja da pođu 150 godina starim stazama na moćni Materhorn
„Riffenalp“ se rodio pre 150 godina, kada je Aleksandar Zajler otvorio prvo prihavtilište planinara na njihovom hodočašću na Materhorn.

Trebalo deset sati jahanja na konjima i magarcima da bi se prenao građevinski materijal na visinu od 2222 metara. Pošto je izgradnja bila moguća samo leti bilo je potrebno šest godina za podizanje zgrade od četiri sprata.

Kada je pedesetak godina kasnije prošla železnička pruga i instaliran lift, alpinisti, tadašnji džet-set i ljubitelji lepota Južne Švajcarske, nagrnuli su u „Riffenalp“ koji je sada već brojao 200 kreveta.
Danas se gosti, od stanice do hotela, prevoze električnim vozom-punih pola kilometara!
Februara 1961.godine buknuo je požar i uzdrmao ovaj zašećereni krajolik: odneo je južno krilo praznog hotela. Spašene su dve crkvice i depandansi hotela a hotel je morao ponovo da se renovira.

Zgrade u chalet-stilu(drvene kuće sa krovom koji prelazi preko zidova štiteći kuću) priljubljene su uz planinu. Za izgradnju su upotrebljni prirodni materijali.
Mnogi zidovi u sobama su izgrađeni od delova starih kuća sa farmi u Valeu.
Takođe je upotrebljen kamen, ne samo za temelje i pokrivanje terasa, već i u formi poliranog granita. Možda se nekima čini da su hoteli i chalet-i u Švajcarskoj isuviše slični jedni drugima.

Možda je to tačno, ali razlog je taj što, prema urbanističkom zakonu, sve zgrade moraju da budu izgrađene jednom trećinom od kamena ili betona, a dve trećine neprikosnoveno pripadaju drvetu.
Kada se tome doda da ponegde krovovi chalet-a moraju strogo da budu postavljeni u određenom pravcu zbog blizine pruge i prolaska voza (zbog, navodne, buke!), onda zaista izgledaju kao mala, dobro uglancana vojska u savršenom stroju!

Alpski tradicionalni stil
Nov Milenijum, novih 50 miliona švajcarskih franaka i tim arhitekata iz Zermata, Roman Mozer i Hari Lauber, omogućili su modernizaciju, nov izgled i udobnost hotela.

Arhitekte su izabrale materijale koji imaju tzv.“alpski seljački“ motiv kako bi stvorili atmosferu doma bogatog farmera. Mnogi kreveti na uzglavlju imaju izrezbareno „srce“!

Podovi u sobama su pokriveni malim tepisima mestimično postavljenim, tako da gost može da u uživa u tamnom, toplom sjajno poliranom drvetu.
Prava švajcarska pastorala! Ramovi na ogledalima i slikama oslikani su u tradicionalnom stilu.
Kupatila su modernizovana oblaganjem sivozelenkostim granitom(kamen je donesen iz Aoste). Strateški smeštene lampe bacaju indirektno svetlo na sve sobe hotela.

„Riffelalp resort 2222m“, osim konferencijske sale, dva restorana, vinskog bara, bazena(unutrašnji bazen sa izuzetno zanimljivom tavanicom podignutom od moćnih greda, različitih kosina), kuglane sa dve trake, bioskopske sale, postoji i savršeno dizajniran velnes.

Obložen prirodno sečenim kamenom, smešten u prizemlju i suterenu hotela, velnes je zamišljen kao duboka pećina u kojoj se gost spušta u „neispitane vode“ ili „vodopade“ švajcarskih planina.
Gost može boraviti i u parnom kpatilu, uživajući u direktnom pogledu na Materhorn.
Kažu da su bazeni hotela „Riffelalp“, smešteni na najvišu tačku na svetu u odnosu na druge bazene!
Postoji i kutak za opuštanje, „Dreamworld“.
Ligeštuli su presvučeni crnim materijalom i postavljeni oko okruglog stola u kome se talasa voda.

U restoranu „Aleksandar“, koji je dobio ime po svom tvorcu Aleksandru Zajleru, arhitekte su pod presvukli drvenim pločama kako bi zadržali zanimljiv spoj sa drvetom na zidovima, stubovima i tavanici.
U „The Lodge“, pored polukružnog bara, smešteni su klavir i biblioteka. Udobne beržere presvučene su kariranim materijalom.
Uglavnom je sve u prigušenim crvenim bojama. U neformalnom prostoru „Podrum Valea“, gost može da uživa u najortodoksnijim švajcarskim specijalitetima, fondiju i rakletu. Lokalni arhitekta Hajnc Jilijen dizajnirao je prostor u tradicionalnom stilu Švajcarske.

Puno drveta, teški stolovi, a male kružne stolice napravljene su „na sliku čepa“.
Gosti, među kojima su poznati svetski biznismeni, plemstvo i džet-seteri, svojim ljubimcima mogu da priušte specijalne udobne kućice za pse i mačke, veselog dizajna!

„Riffelalp Resort 2222m“ je član grupe „Leading Hotels of the World“, koja pod svojim okriljem čuva nakvalitetnije, najluksuznije i najudobnije hotele sveta.

/Za KUCA stil)
Jelena Kaličanin


Copyright BONI Drenik d.o.o 2003