Povratak na prvu stranu - vesti

 

Igram nagradnu igru
Dobijam vesti na mail
Testiram inteligenciju
Ucestvujem u diskusijama
Uspostavim kontakt
Reklamiram se  Arhitektura
Astrologija
Brak
Dogadjaji
Download - Freeware
Erotika
Humor
Kozmetika
Licnosti
Ljubav & Sex
Mladi
Moda
Poezija
Sve o deci
Umetnost
Zanimljivosti
 PRODAJA ZA SLAD...
 Samo napred
 Može li bez kav...
 ZVER 666
 Isterivač đavol...
 SUPERJAHTA, AVI...
 LJUBIMCI
 HRISTOS VOSKRES...
 PORŠE
 PROLEĆE
 U SRCU ZLATNOG ...
 NE VOLITE ORNAŽ...
 LORELAJ
 UMNETNOST KIĆEN...
 UMETNOST KIĆENJ...
 NOVOGODIŠNJA GR...
 NOVOGODIŠNJA GR...
 USKRŠNJE JAJE
 Samo virulentno
 Jeste li za tes...
 500 MILIONA EVR...
 AMERIKANAC U PA...
 VINO I ZVEZDE
 BRISANJE ISTORI...
 Test Dr. Fila
 Jadarit
 SAD GA IMA SAD ...
 Zanimljivosti
 Zanimljivosti
 BRZI VOZOVI FRA...
 Mila Jovović
 Hotel Frensisa ...
 Henrik Ibzen (...
 Najbolji novi h...
 Najbogatiji lju...
 Svastalice
 Legenda o „YAHO...
 Venčanja
 Lament nad kafa...
 Klaudija Šifer...
 Orlando i Kejt ...
 Ko bi rekao da ...
 Zima
 Dvor i vrtovi L...
 SARGANSKA OSMIC...
 Mala Nikol
 Ekspedicija na ...
 Naručivanje čas...
 Džejson Prisli
 DŽONI KEŠ
 Porodično okupl...
 Ljubimci
 Medeni mesec
 Beograd: Sećanj...
 Kako potrošiti ...
 Rekla Kazala 3
 Rekla kazala 2
 Rekla-kazala 1
 Renesansa Krist...
 Kineski zid sve...
 "Zasto monarhij...
 SEKSI SCENA SVI...
 Lebanon: Pucanj...
 SIROTI NOVINARI...
 Švarceneger u G...
 Virtuelni seks
 Najseverniji ev...
 Tatoo
 Istorija piva
 Lament nad auto...
 LAPSUSI
 Glodari napadaj...
 Svet prepun lju...
 Paolo Koeljo!
 Tajne templara!
 Glodari napadaj...
 Čudo neviđeno!
 Pobeda Letonije
 Spammers
 Nestao u Portug...
 Hoćete li jedno...
 OSTAO SAM BEZ D...
 Donje rublje u ...
 U carstvu brašn...
 TAJNA ALHEMIJE
 KRALJICA MERI 2
 Kaze se za
 [ Svi članci ... ]
Zdravlje
 PRINCEZA KATARINA SVOJIM ZALAGANJEM 16. 02. 2007.Tokom svog tradicionalnog božićnjeg obilaska bolnica i sirotišta, princeza Katarina je u Univerzitetskoj dečijoj klinici u Tiršovoj srela petogodišnju devojčicu Dejanu i bila duboko potresena činjenicom da su joj lekari prognozirali manje od sedam dana života. Princezu je posebno dirnula i patnja Dejaninih roditelja.

Dejana je dobila infekciju na srcu koja je napala aortu i razorila levi srčani zalizak. Dijagnozu su postavili lekari u Somboru, gde se Dejana prethodno lečila, i hitno je uputili na Univerzitetsku dečju kliniku u Tiršovoj u Beogradu. Dete je u Tiršovoj lečeno najjačim dozama antibiotika ali se, uprkos terapiji, infekcija tako brzo širila da je postojala opasnost od veoma teških komplikacija.

Konzilijum lekara u Tiršovoj konstatovao je da je jedino rešenje hitna hirurška intervencija u kojoj bi se uništeni krvni sud zamenio delom srčanog tkiva koji može da se dobije jedino od donatora iz banke tkiva i organa u Briselu. Na nesreću po dete, naša zemlja nema pravo korišćenja tkiva i organa iz te banke s obzirom na činjenicu da nije članica Evropske unije.

Princeza Katarina je istog trenutka reagovala i pozvala svog prijatelja dr Afksendiosa Kalangosa, direktora kardio-hirurgije Univerzitetske klinike u Ženevi, koji je u više navrata već dolazio u Beograd na njen poziv i obavio nekoliko veoma komplikovanih hirurških zahvata. Zatekla ga je u Los Anđelesu, gde je operisao dvoje dece i odmah obećao da će doći da pomogne Dejani. Nakon razgovora sa našim kardio-hirurzima dr Ilićem i dr Hercogom i prof. dr Jovanović, koji su mu objasnili i izneli sve detalje vezane za slučaj, dr Kalangos je sa svojim bliskim saradnikom dr Andreom iz Fondacije „Srce za dvoje“ uspeo da pronađe spasonosno tkivo u Americi.

Stanje male Dejane se iz dana u dan pogoršavalo. Prof. dr Ida Jovanović i tim kardiohirurga iz Tiršove neprekidno su bili u kontaktu sa dr Kalangosom obaveštavajući ga o stanju deteta i hitna operacija je zakazana za 22. januar.

Prestrašena realnom pretnjom da dete ne doživi termin zakazane operacije, princeza Katarina obavila je još jedan ključni telefonski poziv u potrazi za avionom koji bi dr Kalangosa prevezao do Beograda. Pozvala je svog bliskog prijatelja koji je istog momenta poslao jedan od svojih privatnih aviona po dr Kalangosa u Poljsku, gde se u tom trenutku nalazio.

Dr Kalangos je sa doniranim tkivom stigao u Beograd na Bogojavljanje, 19. januara, u sedam sati uveče. U Tiršovoj je već sve bilo spremno za ovu komplikovanu operaciju u kojoj je dr Kalangosu asistirao dr Slobodan Ilić, načelnik kardiohirurgije. Tokom četvoročasovne intervencije, dr Kalangos je očistio inficirano tkivo i ugradio deo srčanog zaliska i početni deo aorte. Najteži deo operacije bio je ugrađivanje koronarnih arterija čija i najmanja povreda može da dovede do infarkta.

Dejanino srce počelo je ponovo da kuca normalno dva sata od početka operacije. Za dr Kalangosa ta noć bila je peta neprospavana noć u nizu, a od početka te nedelje operisao je decu u SAD, Turskoj, Poljskoj i na kraju u Srbiji.

Istog jutra u pet sati on je sa svojim timom otputovao iz Beograda da bi u poljskom gradu Gdanjsku održao predavanje i dve pokazne operacije za 200 kardiohirurga iz Poljske.

Dejanino stanje se ubrzo stabilizovalo, i pet dana nakon operacije prebačena je sa odeljenja intenzivne nege. Ona i dalje prima terapiju antibioticima koja će trajati šest nedelja. Susret prestolonaslednika Aleksandra i princeze Katarine svakodnevno sa Dejanom 23. januara bio je veoma dirljiv.

Njihova Kraljevska Visočanstva brižno prate Dejanin oporavak i raduju se što će u bliskoj budućnosti moći da ugoste Dejanu i njene roditelje u Kraljevskom Dvoru. Princeza Katarina se zahvaljuje svima koji su se u ovom poduhvatu angažovali i sjajnom timskom akcijom uspeli da spasu život male Dejane.


Copyright BONI Drenik d.o.o 2003