Povratak na prvu stranu - vesti

 

Igram nagradnu igru
Dobijam vesti na mail
Testiram inteligenciju
Ucestvujem u diskusijama
Uspostavim kontakt
Reklamiram se  Arhitektura
Astrologija
Brak
Dogadjaji
Download - Freeware
Erotika
Humor
Kozmetika
Licnosti
Ljubav & Sex
Mladi
Moda
Poezija
Sve o deci
Umetnost
Zanimljivosti
Zdravlje
 PRINCEZA KATARINA SVOJIM ZALAGANJEM 16. 02. 2007.Tokom svog tradicionalnog božićnjeg obilaska bolnica i sirotišta, princeza Katarina je u Univerzitetskoj dečijoj klinici u Tiršovoj srela petogodišnju devojčicu Dejanu i bila duboko potresena činjenicom da su joj lekari prognozirali manje od sedam dana života. Princezu je posebno dirnula i patnja Dejaninih roditelja.

Dejana je dobila infekciju na srcu koja je napala aortu i razorila levi srčani zalizak. Dijagnozu su postavili lekari u Somboru, gde se Dejana prethodno lečila, i hitno je uputili na Univerzitetsku dečju kliniku u Tiršovoj u Beogradu. Dete je u Tiršovoj lečeno najjačim dozama antibiotika ali se, uprkos terapiji, infekcija tako brzo širila da je postojala opasnost od veoma teških komplikacija.

Konzilijum lekara u Tiršovoj konstatovao je da je jedino rešenje hitna hirurška intervencija u kojoj bi se uništeni krvni sud zamenio delom srčanog tkiva koji može da se dobije jedino od donatora iz banke tkiva i organa u Briselu. Na nesreću po dete, naša zemlja nema pravo korišćenja tkiva i organa iz te banke s obzirom na činjenicu da nije članica Evropske unije.

Princeza Katarina je istog trenutka reagovala i pozvala svog prijatelja dr Afksendiosa Kalangosa, direktora kardio-hirurgije Univerzitetske klinike u Ženevi, koji je u više navrata već dolazio u Beograd na njen poziv i obavio nekoliko veoma komplikovanih hirurških zahvata. Zatekla ga je u Los Anđelesu, gde je operisao dvoje dece i odmah obećao da će doći da pomogne Dejani. Nakon razgovora sa našim kardio-hirurzima dr Ilićem i dr Hercogom i prof. dr Jovanović, koji su mu objasnili i izneli sve detalje vezane za slučaj, dr Kalangos je sa svojim bliskim saradnikom dr Andreom iz Fondacije „Srce za dvoje“ uspeo da pronađe spasonosno tkivo u Americi.

Stanje male Dejane se iz dana u dan pogoršavalo. Prof. dr Ida Jovanović i tim kardiohirurga iz Tiršove neprekidno su bili u kontaktu sa dr Kalangosom obaveštavajući ga o stanju deteta i hitna operacija je zakazana za 22. januar.

Prestrašena realnom pretnjom da dete ne doživi termin zakazane operacije, princeza Katarina obavila je još jedan ključni telefonski poziv u potrazi za avionom koji bi dr Kalangosa prevezao do Beograda. Pozvala je svog bliskog prijatelja koji je istog momenta poslao jedan od svojih privatnih aviona po dr Kalangosa u Poljsku, gde se u tom trenutku nalazio.

Dr Kalangos je sa doniranim tkivom stigao u Beograd na Bogojavljanje, 19. januara, u sedam sati uveče. U Tiršovoj je već sve bilo spremno za ovu komplikovanu operaciju u kojoj je dr Kalangosu asistirao dr Slobodan Ilić, načelnik kardiohirurgije. Tokom četvoročasovne intervencije, dr Kalangos je očistio inficirano tkivo i ugradio deo srčanog zaliska i početni deo aorte. Najteži deo operacije bio je ugrađivanje koronarnih arterija čija i najmanja povreda može da dovede do infarkta.

Dejanino srce počelo je ponovo da kuca normalno dva sata od početka operacije. Za dr Kalangosa ta noć bila je peta neprospavana noć u nizu, a od početka te nedelje operisao je decu u SAD, Turskoj, Poljskoj i na kraju u Srbiji.

Istog jutra u pet sati on je sa svojim timom otputovao iz Beograda da bi u poljskom gradu Gdanjsku održao predavanje i dve pokazne operacije za 200 kardiohirurga iz Poljske.

Dejanino stanje se ubrzo stabilizovalo, i pet dana nakon operacije prebačena je sa odeljenja intenzivne nege. Ona i dalje prima terapiju antibioticima koja će trajati šest nedelja. Susret prestolonaslednika Aleksandra i princeze Katarine svakodnevno sa Dejanom 23. januara bio je veoma dirljiv.

Njihova Kraljevska Visočanstva brižno prate Dejanin oporavak i raduju se što će u bliskoj budućnosti moći da ugoste Dejanu i njene roditelje u Kraljevskom Dvoru. Princeza Katarina se zahvaljuje svima koji su se u ovom poduhvatu angažovali i sjajnom timskom akcijom uspeli da spasu život male Dejane.


Copyright BONI Drenik d.o.o 2003