Povratak na prvu stranu - vesti

 

Igram nagradnu igru
Dobijam vesti na mail
Testiram inteligenciju
Ucestvujem u diskusijama
Uspostavim kontakt
Reklamiram se  Arhitektura
Astrologija
Brak
Dogadjaji
Download - Freeware
Erotika
Humor
Kozmetika
Licnosti
Ljubav & Sex
Mladi
Moda
Poezija
Sve o deci
Umetnost
Zanimljivosti
Zdravlje
 BAJKA O KAMENU I VODI 23. 11. 2006.
Na nebu Južnog Jadrana pojavila se nova zvezda pod nazivom Hotel Mediteran Wellness & Spa Resort.Ko se zadesio krajem jula u Bečićima mogao je da prisustvuje ekskluzivnom događaju na Južnom Jadranu: na 1 400 kvadratnih metara otvoren je ekskluzivan Wellness & Spa Resort u kome je smešten bazen površine 300 m2 sa dva vhirpool-a sa pripadajućim mlaznicama, gejzirima, prskalicama i šmrkovima; tu je i prostor za opuštanje i masažu, sa saunom i fitness-om.

Sazidan 1972. u najboljem maniru graditeljstva s početka sedamdesetih godina prošlog veka, ranjen u zemljotresu 1979.godine, hotel „Mediteran“ je decenijama tavorio čekajući svoju novu priliku. Pojavila se pre četiri godine, kada se vlasnik „Maestral Tours-„a, gospodin Blažo Dedić, zainteresovao za lepu ali oronulu zgradu na vrelom pesku plaže Bečići. Odlučan i sa znanjem čoveka koji je kao klinac nosio kofere, kasnije pekao hotelijerski zanat u „Internacionalu“ na Slovenskoj plaži, odmah krenuo u veliku rekonstrukciju „Mediterana“. Odlučio je da ne čeka kompletan završetak dogradnje-hrabra odluka-već da odmah otvori hotel. Evo već nekoliko godina turisti se udobno kreću kroz sve unutrašnje i spoljašne prostore ne primećujući radnike koji neprimetno prolaze sa radnim alatom pored njih...
Istina je da, kada imate svoj san, onda se vrlo brzo pojavi slika koju dugo brusite. Tako je hotel „Mediteran“ za kratko vreme postao ono što je Blažo Dedić snivao: hotel u kome sve funkcioniše na principu kamena i vode. Rekonstrukcija zgrade nije bilo puko šminkanje soba niti krečenje zidova u pomodnim bojama. Bio je to zahvat koji je digao na noge četu stručnjaka: uvedena je nova struja, klimatizacija, zamenjeni su liftovi, smeštena satelitska antena, uvedeni video nadzor i internet sistem, a recepcija i foaje, restorani i sobe opremljeni novim mobilijarom. Hotel je, inače, svojvrsna umetnička galerija koja je nastala kao rezultat hobija gospodina Dedića.
Insistirajući na što manje metala a više na domaćem kamenu i prirodnom mermeru, gospodin Dedić je osmislio izuzetno prijatan prostor za opuštanje i odmor. Elegantna recepcija i foaje opremljeni su mobilijarom Bošnjački, dok je 230 soba, svaka s balkonom, namešteno izuzetnim Simpo nameštajem, u stilu neobidermajer.
Izveden je otvoreni bazen sa platoima za sunčanje, đakuzijem sa gejzirom, fontanama, u kojima plivaju zlatne ribice, premošćenim „kineskim“ mostićem...Pored bazena kafeterija-restoran „Opera“...pravo uživanje za dušu!

Wellness ili ništa!
Da bi slika hotela sa pet zvezdica bila kompletna doneta je odluka da se u hotelu otvori wellness & spa prostor. Odlučeno je da se na mestu nekadašnjeg ekonomata i parkinga podigne zatvoreni bazen, prostor za masažu, talasoterapiju, parno kupatilo, saunu... Bila je to savršena arhitektonska „koska“: spojiti nov prostor sa specifičnim programom sa postojećim gabaritom i svim mogućim instalacijama.

Gospodin Dedić je svoje ideje o ekskluzivnoj postavci bazena podelio sa stručnjakom za unutrašnju arhitekturu, Karelom Veselim. „Ojačali smo celu konstrukciju na tom delu i smestili bazen u niže prizemlje. Bazen je izveo UNI Inženjering iz Beograda-zadnja reč tehnike koja je u potpunosti automatizovana. Ovakvu visoku tehnologiju ima, bar za sada, samo hotel „Mediteran!“ kaže arhitekta Veseli. „Površina bazena je 750m2 što je za konstrukciju bez ijednog stuba veoma komplikovano izvesti, obzirom na ovdašnje seizmički zahtevno tle,“dodaje arhitekta Marija Milićev, saradnik na projektovanju bazena. Svuda u velnesu je podno grejanje; upotrebljen je najmoderniji klima sistem iz Francuske. Bazen je pokriven lanternom, poluprečnika 6,5metara. Lanterna je statički vrlo zahtevno rešenje i urađena je u čeličnoj konstrukciji. Osnovna namera je bila da obezbedi stalno prirodno svetlo i prodor sunčevih zraka.. Prirodno provetravanje i intimnost u samom prostoru bazena obezbeđeni su peskiranim oknima na prozorima sa unutrašnje strane lanterne. Predviđene su četiri vrste rasvete: prirodna, bazenska i iz đakuzija koja daje posebnu intimnost, zatim diskretno osvetljenje sa strane bazena sa fluo sistemom kao zamena za iznenadni nestanak struje i, najzad, tu su spot svetla čiji zraci prodiru sa ivice lanterne direktno u vodu bazena, uzburkanu mlaznicama, gejzirima i prskalicama. Pod i zidovi oko bazena obrađeni su kamenim pločama i ukrasnim keramikom sa primesama granita, sečenim laserom. Zidovi i dno bazena su presvučeni staklenim mozaikom tako da ovakvo prelamanje svetlosti daje bazenskom prostoru bajkovitu atmosferu.


Montenegro-Mediteran brend

Pri projektovanju wellness prostora pazilo se da svaka prostorija dobije dnevno svetlo tako da pojednini zidovi ne idu do tavanice. Enterijer je urađen u prirodnom kamenu i ekološkom materijalu. Sendvič vrata ili „lomljeno staklo“ kao i peskirana vrata omogućavaju difuznost svetla, a time i pravilno osvetljavanje prostora potrebnog za kompletno opuštanje gosta.

„Nisam se povinovao trenutnom trendu i u massage centar doveo terapeute sa Tajlanda,“ kaže Blažo Dedić. „Obratio sam se našem stručnom saradniku Peđi Filipoviću koji je osmislio celokupan program.“ Tako je hotel iznedrio posebno kreiranu i zaštićenu Montenegro-Mediteran masažu. Ona u sebi sadrži elemente domaćeg terena- primenu toplog kamena, jastučića sa lekovitim biljem (lorber, ruzmarin, lavanda, majčina dušica....), prirodna ulja masline, nevena, semena groždja sa aroma uljima pomorandže i lavande koja joj daju poseban pečat. „Pored navedenog materijala, ovaj zaštićeni brend Crne Gore karakteriše i posebna tehnika pokreta masaže koja ostavlja utisak da morski talasi sve vreme, različitom snagom, klize niz telo i odnose sve nakupnine stresa, grča, uznemirenosti, osećaja nadutosti, nesigurnosti i blagotvorno deluju uspostavljajući harmoniju duše, duha i tela,“ dodaje učitelj i kreator masaža iz Beograda, gospodin Filipović. „Neophodno je napomenuti da uz sve masaže ide i posebna muzika koja daje poseban pečat ambijentu i dodatno inicira sam doživljaj maksimalnog opuštanja. Uzevši u obzir činjenicu da će gosti u hotel „Mediteran“ dolaziti na odmor sa raznih strana sveta, većina njih sa velikim iskustvom sa masažama, inkorporirani su elementi zapada i istoka. Paleta od petnaest vrsta različitih masaža izlazi u susret potrebama svakodnevnog života čoveka. Uključeni su i specijalizovani tretmani sa algama, sa medom po principu pakovanja sa primenom posebnih masaža. Efekte poboljšava i primena aparata poslednje generacije –Aqua detox i specijalna Dermolife kapsula.“

Pored ovog ekskluziviteta u okviru wellness-a nalazi se: Spa zona- bazen sa talasoterapijom i virpulima, djakuzi kadama, specijalnim hidromasažnim kabinama; detoks zonu- sa saunama-infracrvena, spas za srčane bolesnike, ruskom banjom, finskom saunom i turskim kupatilom. Gym zona- sa Technogym spravama za vežbanje, zona za specijalne programe vežbanja sa trenerom kao i kardio program. Relaks zona- prostor za relaksaciju. Tu je i posebna tehnologija horizontalnog i vertikalnog solarijuma. Sa ovakvim programom nema sumnje da će hotel Mediteran Wellness & Spa Resort postati Meka za goste željne potpunog odmora. Da bi doživljaj opuštanja i uživanja bio potpun, u prostoru pored bazena smešten je ogroman akvarijum u kome se baškare ribe, u očekivanju „glavne glumice“-prave pravcate ajkule.

Crnogorska soba
O tome šta će se još u hotelu „Mediteran“ u bliskoj budućnosti dešavati, gospodin Dedić objašnjava sa velikim entuzijazmom:
„Voda! Upravo će ona biti prisutna svuda. Iako već postoji desetak fontana, mislim da vode nikad nije dosta! U okviru novih, već započetih projekata, nalazi se noćni klub specifičnog enterijera sa atmosferom laguma. Jedan zid će praktično biti vodena zavesa, a za svakim stolom smeštena mala fontana!“ Takođe je urađen proračun za nadgradnju nekoliko spratova, kaskadno postavljenih u odnosu na postojeći gabarit. Na fasadama će biti zadržan originalni ornament koji je danas, posle distance od skoro četrdeset godina, ponovo na vrhu svetskog trenda. Svaka od 150 soba biće veličine od 25 do 48 kvadratnih metara. Penthaus apartmani imaće sopstveni bazen sa hidromasažnim mlaznicama. Na zadnjem spratu biće smešten bazen i otvoreni kafe i restoran, sa neprikosnovenim pogledom na bečićki zaliv i pučinu plavog Jadrana.
Konferencijski centar će biti izgrađen na 2 300 kvadratnih metara sa nekoliko dvorana, kabinama za prevodioce, VIP, bioskopske sale, kao i sale za modne revije...Sve ove sale moćiće da se spajaju po potrebi. Predviđen je i estetsko-medicinskim prostorom. Cela ova grupacija imaće direktan prilaz iz pravca lokalne saobraćajnice.

„U našu ponudu uvrstićemo, između ostalog, i turu brodom do Boke Kotorske. Naime, tamo imamo ribnjak veličine 20 000 kvadratnih metara u koji su već ubačene određene količine ribe,“ objašnjava gospodin Dedić. „Dva tri stola, nekoliko stolica, gost izabere ribu koja mu odgovara, kuvar ispeče na licu mesta, vino, pristupačna cena-šta više poželeti na odmoru?!“
Možda će gost želeti da okusi originalnu njegušku pršutu, sir iz salamure, sir iz ulja, zaliveno vinom? Sve će to naći u specijalnoj Crnogorskoj sobi hotela „Mediteran“!

Kada se gost bude umorio od programa u wellness-u, posete restoranu i ribnjaku, moćiće da se izgubi u hotelskom Akvaparku. Sedam hiljada kvadrata, vijugava reka duga 170 metara, nekoliko kaskadnih bazena, tobogani, gigantski đakuzi za 20 osoba, teren za tenis, košarku, odbojku, tribina za gledaoce, srednjovekovna tvrđava i bazen za decu, kafei-sve to smešteno između 60 starih maslina.
Ili će gost želeti da se bućne u more: hotelu „Mediteran“ pripada 150 metara bečićke plaže koja je 1936. i 1971.godine dobila Grand Prix u Parizu kao najlepša prirodna plaža na Mediteranu.
Ko onda može da odoli ovakvom raju kakav j hotel „Mediteran Wellness & Spa Resort“?

Jelena Kaličanin
Foto: Dragan Babović


Copyright BONI Drenik d.o.o 2003