Povratak na prvu stranu - vesti

 

Igram nagradnu igru
Dobijam vesti na mail
Testiram inteligenciju
Ucestvujem u diskusijama
Uspostavim kontakt
Reklamiram se  Arhitektura
Astrologija
Brak
Dogadjaji
Download - Freeware
Erotika
Humor
Kozmetika
Licnosti
Ljubav & Sex
Mladi
Moda
Poezija
Sve o deci
Umetnost
Zanimljivosti
Zdravlje
 Glodari napadaju 06. 10. 2003.
Britaniji preti invazija pacova

U Velikoj Britaniji zabeležen je nagli porast broja pacova koji bi uskoro mogli da preplave ulice ukoliko se ništa ne preduzme za uklanjanje prehrambenih otpadaka kojima se oni hrane, upozorila je danas jedna ekološka organizacija.

Obilje otpadaka, zagrevanje klime i smanjenje budžeta za borbu protiv štetočina objašnjava pojačano množenje pacova. Procenjuje se da ih u Velikoj Britaniji ima 60 miliona, tvrdi organizacija Keep Britain Tidy.

Ta organizacija lansirala je kampanju za informisanje namenjenu, između ostalog, klijentima restorana brze hrane koji se mole da otpatke bacaju u korpe za smećhe umesto na ulice, da ne bi privlačili pacove.

U bioskopima će, pred prikazivanje hit filma "Ljudi u crnom 2", biti puštana reklama u kojoj pacovi jedu u restoranu brze hrane a zatim ulaze u krevet jednog bračnog para. Reklama pokazuje kuda pacovi ulaze u domove ljudi.

Britanija ćhe biti izlepljena sa 8.000 plakata upozorenja.

"Pacovi svakog dana pojedu količinu hrane jednaku desetom delu njihove tezzine. Mogu da se kote svakih 24 do 28 dana, što znači da jedan par pacova može da izlegne do 2.000 potomaka", objasnila je direktorka organizacije Su Nelson

KBT i britanska vlada zajedno rade na merama koje treba da poštuju restorani brze hrane i koje predviđaju kazne za prodavce ukoliko kljentima ne stave na raspolaganje korpe za otpatke.

Količina otpadaka porasla je za 80 odsto sredinom 1960-ih godina, kada su se pojavili prvi kiosci i restorani brze hrane.

"Trenutno ništa ne podstiče pacove da se vrate u kanalizacije ili u senku. Ukoliko ne pazimo kako bacamo ostatke hrane, mogli bismo da se suočimo sa košmarnom situacijom gde pacovi u velikom broju trče našim životnim prostorom", upozorila je Su Nelson.

Pacovi prenose brojne zaraze, a postali su otporni na neka sredstva za deratizaciju.


Copyright BONI Drenik d.o.o 2003