Povratak na prvu stranu - vesti

 

Igram nagradnu igru
Dobijam vesti na mail
Testiram inteligenciju
Ucestvujem u diskusijama
Uspostavim kontakt
Reklamiram se  Arhitektura
Astrologija
Brak
Dogadjaji
Download - Freeware
Erotika
Humor
Kozmetika
Licnosti
Ljubav & Sex
Mladi
Moda
Poezija
Sve o deci
Umetnost
Zanimljivosti
Zdravlje
 SAD GA IMA SAD GA NEMA 12. 10. 2006.
Odluka svetskih astronoma da Plutonu oduzmu mesto među planetama, umesto njega prime u društvo Ceres, Karon i Ksenu, astrologe je podelila u dve grupe. Jedni protestuju i tvrde da je ovaj nebeski „predmet“ itekako važan i ima značajno mesto u natalnoj karti čoveka. Drugi su jedva dočekali da sve što se nalazi iza Saturna odbace kao „mutnu radnju“, izmišljenu u polsednjih da veka. Kad je mogao Platon to da tvrdi što ne bi i oni?!

Na grčkom jeziku „ploutos“ znači bogatstvo. Rimljani su preuzeli ovu reč i zato za njih Pluton predstavlja onog koji deli zlato, srebro i ostala podzemna bogatstva. Pošto dela u podzemlju povezan je sa smrću i dodeljena mu je uloga boga podzemlja.

Američki astronom Persifal Lovel je pronašao Pluton februara 1930.godine. Posle dugog traženja adekvatnog imena za ovu planetu svi su se složili da joj najbolje odgovara ime Pluton, imenom koje je dala jedanaestogodišnja devojčica, Vencija Berni iz gradića Oksforda u Engleskoj.

Kasnije je otkriven njegov satelit Karon, čiji je prečnik 19 640 km. Karon nosi ime lađara koji prevozi mrtve preko reke Akeron u Had. Njegova površina je čist led I izrezbarena je silnim kraterima. Gledajući sa Plutona, Karon niti se rađa niti zalazi.
Ceres (ili Demetra na grčkom), koju je pronašao1801.godine italijanski astronom Đuzepe Pjaci, je boginja rasta biljaka i majčinske ljubavi. Jedva se vidi golim okom.

Zovu je Ksena ili Lila. Bivši asteroid je danas planeta. Originalno ime je 2003 UB313. preporučuje se da je zovete ovim „brojčanim imenom“ jer je „Ksena“ samo radni naziv koji su upotrebljavali astronomi prilikom njenog otkrivanja. „Lila“ je naziv sajta na koje je objavljen pronalazak ovog bivšeg asteroida.

I šta sad? Kako će astrolozi tumačiti karakteristike ovih planeta? Kraljevsko astrološko društvo iz Londona se još ne oglašava. Ostaje zdrava logika.
Ako 2003 UB313 klizi po orbiti oko Sunca, u tzv.razasutom prostoru“ u pratnji svog meseca Gabrijela, može se gledati kao Mesec prema Zemlji. Mogu je priključiti četvrtoj kući, znaju Raka.

Ako je Ceres zadužena za plodnu zemlju onda je možemo ubaciti u drugu kuću, u znaku Bika.
Karon, budući da je Pluton ispao iz igre i osme kuće u horoskopu, može da se smesti na njegovo mesto.


Copyright BONI Drenik d.o.o 2003