Povratak na prvu stranu - vesti

 

Igram nagradnu igru
Dobijam vesti na mail
Testiram inteligenciju
Ucestvujem u diskusijama
Uspostavim kontakt
Reklamiram se  Arhitektura
Astrologija
Brak
Dogadjaji
Download - Freeware
Erotika
Humor
Kozmetika
Licnosti
Ljubav & Sex
Mladi
Moda
Poezija
Sve o deci
Umetnost
Zanimljivosti
Zdravlje
 Tipovi roditelja 06. 05. 2003.
Roditelji se znatno razlikuju po svojim pobudama za roditeljstvo, svesnim i nesvesnim očekivanjima od deteta s obzirom na njegov izgled, temperament, pol, fizičke i mentalne sposobnosti.

Roditelji se znatno razlikuju po svojim pobudama za roditeljstvo, svesnim i nesvesnim očekivanjima od deteta s obzirom na njegov izgled, temperament, pol, fizičke i mentalne sposobnosti. Razlikuju se i po svojim shvatanjima važnosti afektivnog odnosa sa detetom ili vaspitanja i obučavanja, sposobnostima za nadziranje agresivnosti, bojažljivosti i depresivnosti, potrebama za zaštoćivanje, sistemima vrednosti i moralnim i drugim svojstvima.

Neki roditelji su sigurni u svojoj roditeljskoj vezi, imaju poverenje u sebe i dete, daju mu dovoljno slobode, ne mešaju se u njegove delatnosti, igru, odnose i interesovanja. Drugi su nesigurni, traže savet u knjigama i od drugih, a savet koriste i tumače doslovno. Treća grupa roditelja je nespontana. Prema tome, obeležja roditelja će biti dobra ili loša u zavisnosti od obeležja deteta, njihovog medjusobnog odnosa i celokupnog načina funkcionisanja porodične grupe kao celine.

Ako bi se uopšte moglo govoriti o ovom ili onom tipu roditelja, onda bi se podaci iz literature mogli iskazati na sledeći način:

Sigurni roditelji, koji imaju poverenja i u dete i u sebe. Njihova deca se razvijaju brzo i bez mnogo opasnih sukoba koji bi dovodili do nazadovanja i do izgradjivanja patoloških odbrana.

Agresivni i osećajno hladni roditelji sa puno “činjenja” odgajaju agresivnu, osećajno hladnu ili bojažljivu decu.

Osećajno hladni roditelji ne daju detetu pozitivna osećanja, ograničavaju decu u njihovim delatnostima i prvim radoznalostima, podižu neurotičnu, nesigurnu i plašljivu decu.

Plašljivi i preterano zaštitnički roditelji, koji unose nemir u porodičnu klimu i koriste strah u vaspitanju, imaju nesigurnu i plašljivu decu. Roditelji agresivne i nagle dece manje su nadzirali načine podizanja, postavljali su manje zahteva, a i sami su nedovoljno organizovani.

Odredjena grupa roditelja dugo zadržava decu u položaju zavisnosti: kupaju ih, hrane, čine nepotrebne i sitne usluge do kasnog detinjstva, pa i kasnije. Ova grupa roditelja produžava zavisnost, ograničava odnose sa drugom decom i ometa društvanu samostalnost. Tako, odbačena ili preterano zaštićena deca su naglašeno usmerena na sebe, imaju teškoće u odnosima sa drugima, pasivna su, bez preduzimljivosti, imaju osećanje manje vrednosti i zavisna su.


Copyright BONI Drenik d.o.o 2003