Povratak na prvu stranu - vesti

 

Igram nagradnu igru
Dobijam vesti na mail
Testiram inteligenciju
Ucestvujem u diskusijama
Uspostavim kontakt
Reklamiram se  Arhitektura
Astrologija
Brak
Dogadjaji
Download - Freeware
Erotika
Humor
Kozmetika
Licnosti
Ljubav & Sex
Mladi
Moda
Poezija
Sve o deci
Umetnost
Zanimljivosti
Zdravlje
 Deca i uloga porodice 06. 05. 2003.
Dolaskom na svet, beba, najzavisnije i najbespomoćnije novorodjenče u živom svetu, ulazi u porodicu, koja ima svoj sastav, funkcije, unutrašnje odnose, sistem vrednosti i normi ponašanja, kulturni i ekonomski položaj i druga obeležja. Prisustvo bebe nanovo oblikuje odnose u prodici, menja njen sastav i funkcije.

Bogata i složena razmena osećenja od ljubavi do neprijateljstva izmedju članova porodice, osnova je klime u kojoj se razvija ličnost deteta, kao i njegovi društveni odgovori. U odnosima dete – majka – otac – ostali članovi, stiče se lični i porodični identitet. Lični identitet deteta menja identitet roditelja i porodice u celini i istovremeno se menja pod uticajem porodičnog identiteta.

U porodičnim okvirima odvijaju se dobro poznati procesi i mehanizmi, kao što su oponašanje, poistovećivanje, stvaranje i rešavanje sukoba, ovladavanje nagonskim težnjama i osećanjima ljubavi i mržnje, spokojstva i straha, ljubomore, zavisti, samoljubivosti, itd. Sem toga, u okviru porodice, postupno se usvajaju moralne norme i sistem vrednosti, stiču složena osećanja i društvena iskustva i uče ponašanja, što odredjuje kasnija svojstva ličnosti.

Odnose izmedju dece i roditelja treba posmatrati kao dinamičke odnose, koji se menjaju zavisno od rasta i razvoja dece, ali i od razvoja roditelja. Roditelji imaju svoje razvojne stepenice, kako one nezavisne od deteta, tako i razvojne stepenice u svojoj roditeljskoj ulozi. Ta uloga ne može biti posmatrana nezavisno od napredovanja i nazadovanja, nezavisno od dinamike bračnih odnosa, društvanih i profesionalnih uloga.

Sem roditelja, porodičnu klimu stvara i oblikuje prisustvo braće i sestara. Snažna osećanja ljubavi i mržnje i rivaliteta, prožimaju odnose izmedju braće i sestara. Čak ni roditelji koji su veoma sigurni u svojim ulogama, čija su osećanja i zadovoljavanja ravnomerno rasporedjena, ne mogu izbeći osećanja ljubomore i suparništva medju svojom decom. Ljubomora je mnogo izraženija ako su pobude za roditeljstvom izopačene i ako se roditelji preterano vezuju za jedno dete iz bilo kojih razloga: zbog pola, uzrasta, ličnih i medjusobnih sukoba. Ljubomora je češća medju starijom decom, naročito prvorodjenom i jača je onda ako su naredna deca radjana u vreme odbijanja od dojenja.

Osporavana i hvaljena, svesno i nesvesno podrivana i učvršćivana iz ekonomskih i društvenih razloga, porodica se nesumnjivo menja, ali izdržava iskušenja i iznalazi nove oblike prilagodjavanja i životnosti. Od antičkih vremena, a i danas, predvidja joj se različita budućnost: od propadanja do učvršćenja. Za sada, kako izgleda, odoleva izazovima.
Copyright BONI Drenik d.o.o 2003