Povratak na prvu stranu - vesti

 

Igram nagradnu igru
Dobijam vesti na mail
Testiram inteligenciju
Ucestvujem u diskusijama
Uspostavim kontakt
Reklamiram se  Arhitektura
Astrologija
Brak
Dogadjaji
Download - Freeware
Erotika
Humor
Kozmetika
Licnosti
Ljubav & Sex
Mladi
Moda
Poezija
Sve o deci
Umetnost
Zanimljivosti
Zdravlje
 LAS ALAMANDAS-VRT UŽIVANJA 25. 07. 2006.
Kada je kupio 3 700 hektara nedirnute pacifičke obale južno od meksičkog mesta Puerto Valjarta, „bolivijski kralj olova“, Atenor Patinjo nije ni slutio da će, umesto njegovoge ideje da napravi najveće narodno odmaralište u Latinskoj Americi, na ovom mestu „porasti“ samo šest vila!

Šta je zajedničko izbirljivim Ričardu Giru i Šon Penu, Stingu i Ani Lenoks? Gde su se venčali Eli Lanrdi i Mario Lopez, a Kristi Tarlington i Ed Berns proveli svoj medeni mesec? Nikolas Kejdž, Robi Vilijams, Sindi Kraford...? Odgovor je: LAS ALAMANDAS, za mnoge danas Poslednji raj na zemlji!

Beli pesak na nepregledno dugoj plaži, njihanje palmi, penušavi tirkizno-plavi talasi, vetrić koji pirka sa beskrajnog mora, i samo šest vila na 28 hektara potpuno prazne i očuvane obale. Vlasnica je Izabela Goldsmit-Patinjo. Njen deda Atenor Patinjo, Bolivijanac špansko-indijanskog porekla, radio je u prodavnici u kojoj su se kupovale potrepštine za rudnike. Jednog dana, u radnju je ušao kopač koji nije imao novaca da plati robu. Ponudio je pordavcu, to jest, Atenoru, svoju tapiju na rudnik olova. Iako je znao da od rudnika neće biti ništa, Atenor se sažalio na čoveka i pogodba je bila sklopljena. A on najuren s posla zbog ovakve neposlovnosti! Rudnik je bio neupotrebljiv do kraja devetnaestog veka, kada je siromašni vlasnik rudnika Patinjo konačno otkrio žicu olova. Tada je, kaže legenda, Atenor Patinjo postao najbogatiji čovek na svetu, posedujući 50% nacionalne proizvodnje i kontrolu nad Evropskom preradom bolivijskog olova.


Bajkovito parče kolača
Kako mu je za brak bila potrebna žena s plemićkim pedigreom, mladi Atenor oženio je špansku plemkinju, groficu Durkal sa kojom je dugo i srećno živeo u, tada, najekskluzivnijoj pariskoj aveniji Foš. Svojoj deci i deci svoje dece ostavio je ogromne sume novca, fenomenalne kolekcije slika, umetnička dela, nameštaj, porculan, retke rukopise i nakit. I ljubav prema lepom.
Jedna od unuka, Izabela, rođena u Parizu, živela je između Londona, Beverli Hilsa. Njen otac, čuveni finansijer, filmski producent, vlasnik časopisa L’Express, osnivač britanskog magazina Now!, nezaobilazna figura svetskog džet-seta pedesetih i šezdesetih godina prošlog veka, Ser Džems Goldsmit, imao je nekoliko zvaničnih žena i mnogo dece(među njima i Džemimu Kan, trenutnu izabranicu glumca Hju Granta, kao i Bendžamina koji se nedavno, sa 20 godina, oženio jednom od Rotšildovih i tako povezao dva najveća bogatstva na svetu).
Izabela je bila prvo dete Džemsove prve žene Izabel, jedine kćeri Atenora Patinja. Kada je Goldsmit, zvani lepi Džimi, uleteo kao vihor u život mlade Izabel, Atenor se narogušio na pomisao da će njegova mezimica pasti u ruke jednog Jeverejina, „a zna se da se u mojoj prodici nikad ne venčavaju sa Jevrejima“. Goldsmit je hladno odgovorio: „I u mojoj porodici nije uobičajeno da se venčavamo sa crvenokošcima!“ Na zaprepašćenje Patinja i njegove porodice, Džimi je bukvalno ukrao Izabel. I dok su njena braća tragala za njima svuda po svetu, Izabel i Džimi su se venčali u maloj zabiti Škotske. Na žalost, Izabel je u sedmom mesecu trudnoće dobila izliv krvi u mozak i umrla, dok je sićušna Izabela spašena zahvaljujući carskom rezu.
Ne znam šta su drugi iz porodice dobili u nasledstvo od Atenora Patinja ali, izgleda da je unuka Izabela dobila parče bajkovitog kolača-najdužu plažu na meksikanskoj obali. Umesto da nasledstvo pretvori u hotele, hotele i...hotele koji se nižu duž plavog Pacifika, kako je zamislio deda, Izabela je uradila nešto nezamislivo: podigla je samo šest ekskluzivnih vila na mestu koje Atenor nazvao Las Alamandas- cveće Copa de Oro, koje buja u ovom delu sveta. Izabela je odlučila da sačuva lepotu kraja podižući malo i ekskluzivno odmaralište sa šest vila, koje se nalazi na sat i po od luke Puerto Valjerta

„Playa de Soledad“
Postoje belo-plava Casa Miguel ispred Trga Delfina. Casa Azul prema kojoj vode najveselije i najšarenije stepenice, najmlađa, Casa Isabel, zatim Casa del Domo koja ima sopstvenu kuhinju, Casita San Antonio za mladence i Casa del Sol, prvobitno prebivalište vlasnice u kojoj se danas, uglavnom, odmara glumac Robert de Niro sa porodicom. Na zidu slika meksikanskog naivca. Ovde Izabela dočekuje scenariste, režisere, zvezde iz Los Anđelesa, zaljubljene i slavne ljude u potrazi za „potpunim mirom i privatnošću“. U zlatno doba njihovog braka, Bred Pit i Dženifer Aniston su iznajmili svih šest kuća kako bi dočekali, sa svojim prijateljima, Novi Milenijum.

Ove vile-lepotice veselih meksikanskih boja imaju od jednog do tri apartmana svaka: kanarinac žuto, pinjakolada, flamingo pink, papagaj plava, zemljano crvena, trava zelena, žestoki oranž... Izabela je dugo stanovala u Casa del Sol koju je namestila je po svom ukusu. Danas je to predsednčki apartman. Njena ljubav su oduvek bili materijali, boje, opremanje enterijera, putovanja. Svaku sobu, svaki apartman osmislila je sama Izabela. To je mešavina dizajna, materijala, umetničkih i zanatskih komada, izabranih iz svih krajeva Meksika. Sofe od ratana presvučene su materijalom kanarinac žute ili šokantne pink boje; jastuci su vezeni rukom.Sva kupatila obložena su plavo-žutim Talavera pločicama, bojenih rukom. U svakoj sobi gost uživa u narodnim rukotvorinama i rukom slikanim figurinama. Velika klizajuća vrata omogućavaju pogled na bujne vrtove, palme, more...U sobama NEMA televizora-što se smatra krajnjim luksuzom za slavne prezaposlene osobe! U Las Alamandasu nema ni jelovnika. Vaše je da se dogovorite sa šefom kuhinje, Alehandrom Agilar Moralesom, šta ćete jesti određenog dana-meksikansku ili evropsku hranu. I gde: u restoranima „Oaza“ ili „Pergola“, gde sedite, okruženi palmama, ispred samog okena i gde, uz tihu muziku marijačija, čekate da ribari donesu tek ulovljenu ribu.
Poznati meksikanski arhitekta Manuel Mestre dizajnirao je „La Palapa“ klub. Ovde se jede al fresco i uživa ispod drvenih stubova Guava, na kojima je inkrustrirana legenda o pet sunaca starih Acteka. Na verandi, koja gleda na široki Pacifik, udobni jastuci plemena Huikol, oivičeni vezom koji dolazi iz Gvatemale. Ili će vam po želji namestiti sto sa svećom negde na rubu obale gde vam talasi, dok uživate u meksikanskim đakonijama, miluju noge.

Srbija u srcu
Da ne bi prekinuli svoje svakodnevne vežbe tela, Izabela Goldsmit je osmilila za svoje goste, secijalna iznenađenja. S vremena na vreme, Izabela u Las Alamandas poziva poznate zvezde fitnesa, kao što je čuveni Tom Holand. S njegovim programom, koji uključuje brze šetnje, trčanje, vožnju biciklom itd... možete vežbati na Playa de Soledad ili „Plaži samoće“ na kojoj je Sting napisao svoje najlepše pesme....

Izabela Goldsmit je filantrop, osoba ponajviše okrenuta očuvanju čovekove sredine. Radi na razvijanju raznih projekata za zaštitu meksikanske obale. I ne samo ove zemlje. Pre neku godinu, na veliko iznenađenje Nišlija, Izabela se pojavila u njihovom gradu! Zahvaljujući humanitarnoj organizaciji „Lifeline“ princeze Katarine Karađorđević, Izabela je poklonila veliku sumu novca Kliničkom centru Niš. Ovom donacijom otvoreno je Odeljenje za molekularnu biologiju i prenatalnu dijagnostiku. Tom prilikom, Izabeli Goldsmith uručena je statua Cara Konstantina u znak zahvalnosti za ovu vrednu donaciju koja nosi ime „Izabel Patinjo“-omaž Izabelinoj majci.

Ukoliko ste radoznali da svojim čulima osetite slast Vrta uživanja, sve što treba da uradite je da iz Evrope, preko Los Anđelesa, stignete do Puero Valjerte. Vozač hotela će vas provozati obroncima Sijera Madre, pored iguana i znakova koji pokazuju mesto na kome je slavni režiser Džon Hjuston snimio nezaboravni film »Noć iguane« sa Avom Gardner i Ričardom Bartonom u glavnim ulogama. Do tada neugledan i prašnjav putić, dovešće vas do nepreglednh negovanih površina trave, šuma palmi, šest vila čije boje bljeskaju u odsjaju velikog plavog Pacifika: stigli ste u Las Alamandas!
Za KUĆA stil
Jelena Kaličanin


Copyright BONI Drenik d.o.o 2003