Povratak na prvu stranu - vesti

 

Igram nagradnu igru
Dobijam vesti na mail
Testiram inteligenciju
Ucestvujem u diskusijama
Uspostavim kontakt
Reklamiram se  Arhitektura
Astrologija
Brak
Dogadjaji
Download - Freeware
Erotika
Humor
Kozmetika
Licnosti
Ljubav & Sex
Mladi
Moda
Poezija
Sve o deci
Umetnost
Zanimljivosti
Zdravlje
 Four Seasons-George V 24. 06. 2006.
DŽON GALIJANO CVEĆA


Svake nedelje, rođeni Parižani poslovično kritički nastrojeni prema svemu novom što se dešava u njihovom gradu, istodobmo i veoma rafinirani, svečano se oblače i odlaze do Jelisejskih polja da bi: ojeli jutarnji kroasan u čuvenom restoranu „Le Fouquet’s“? Da bi bacili pogled na butike u kome se šepure najnoviji modeli Karla Lagerfelda ili Žan-Pol Gotijea? Da bi pogledali Oskarom ovenčan film u jednom od obližnjih luksuznih filmskih sala? Ne, ne, ne!
Oni odlaze na kafu u hotel Four Seasons-Geroge V.
Zašto?
Da se dive najluđim, najekstravagantijim, najfantastičnijim cvetnim aranžmanima koji svojim mirisima obavijaju ceo hotel šireći oko sebe rajsku atmosferu.Hotel, izgrađen u čistom Art Deko stilu, dakle jednostavnih linija, poznat po originalnom elegantnom nameštaju, rafiniranim materijalima, ukusnim bojama, restoranom sa hranom na kojoj bi im i „bogovi zavideli“, podignut je 25.maja 1928.godine. Ima devet spratova jer je, u vreme kada su ga projektovali arhitekti Lefran i Vibo, ova visina bila granica spratne izgradnje. Osnova hotela je ćirilićno slovo „P“. Glavna fasada, ima samo jedan sprat i u tom prostoru se nalazi velelepni ulazni hol u čija se četiri ugla nalaze statue koje predstavljaju četiri godišnja doba.

Na mermernom stolu u sredini hola stoji aranžman cveća koji podseća na umetničko delo-originalnu cvetnu instalaciju. To je samo prva predstava umetnosti, dela mladog Amerikanca Džefa Litama, koji je od jednog od najpoznatijih evropskih hotela napravio mesto hodočašća svih ljudi sveta. Njegovi cvetni aranžmani, koje uprava hotela plaća godišnje dva miliona evra(sic!), prava su rapsodija mirisa i lepote oku. Svako od aranžmana osmišljeno da je istakne originalna umetnička dela po kojima je Four Seasons-George V-najslavniji u svetu, bilo da je to pandula iz epohe Regens, briselska tapiserija „Trijumf boginje Ceres“, bista grofice od Šolna, rezbar drveta kojim je obložen jedinstveni salon Luja XIII, komode Bul, kristal i srebro u slavnom sivo-zlatnom restoranu Le Cinq. „Želeo sam da stvorim novu energiju, nešto što će ovaj hotel, iako poznat, smestiti na sam svetski vrh, gde mu je i mesto,“ kaže Džef Litam, „cvetni“ dizajner.


Copyright BONI Drenik d.o.o 2003