Povratak na prvu stranu - vesti

 

Igram nagradnu igru
Dobijam vesti na mail
Testiram inteligenciju
Ucestvujem u diskusijama
Uspostavim kontakt
Reklamiram se  Arhitektura
Astrologija
Brak
Dogadjaji
Download - Freeware
Erotika
Humor
Kozmetika
Licnosti
Ljubav & Sex
Mladi
Moda
Poezija
Sve o deci
Umetnost
Zanimljivosti
Zdravlje
 Deseta godisnjica Fondacije Sveta Katarina 21. 06. 2006.
Њихова Краљевска Височанства Престолонаследник Александар, Принцеза Катарина и Принц Филип присуствовали су синоћ у Британској библиотеци у Лондону гала вечери која је приређена у оквиру прославе десете годишњице Фондације Свете Катарине. Њихова Краљевска Височанства Принц од Велса и Војвоткиња од Корнвола нису били у прилици да присуствују догађају због смрти мајора Бруса Шенда, оца Војвоткиње од Корнвола, који је умро у недељу.

Њено Краљевско Височанство Принцеза Катарина је Председник Америчке Aасоцијације Фондације Света Катарина као и члан одбора Асоцијације у великој Британији.

Принц од Велса је патрон Фондације Света Катарина, која је формирана са циљем да пружи помоћ манастиру Света Катарина на Синајској Гори у Египту, и која ради са 20 калуђера на очувању рукописа и икона непроцењиве вредности, сакупљених током више од 1500 година.
Важност и количина изоловане колекције православног манастира који поседује 4500 књига и свитака је мањи једино у односу на Ватиканску колекцију. Такође поседује и најзначајнију светску колекцију икона. Ретки воштани панели из шестог и седмог века преживели су уништавање иконостаса захваљујући изолованости манастира.
Фондација Свете Катарине је основана у Лондону 14. јуна 1996. у присуству Принца од Велса, Кентерберијског Надбискупа, Доктора Џорџа Керија и игумана манастира Архиепископа Дамјаноса Синајског.
Место на ком се налази Манастир Свете Катарине је свето за три религије: хришћанство, ислам и јудаизам поштују Синај као место где је Мојсије имао визију грма који гори и касније примио Десет Заповести.
Након исламског освајања Синајског полуострва, Пророк Мухамед је обезбедио манастир са писмом заштите, чије копије се још могу наћи у Манастиру Свете Катарине.
Лондонски бискуп Англиканске цркве Ричард Чартерс, ко је повереник фондације, описао је манастир Свете Катарине као „редак и снажан симбол дуге историје узајамног поштовања две светске највеће религије, ислама и хришћанства“.

Благо Манастира Свете Катарине је тако велико и вредно да су Фондација и калуђери увидели да су сви извори манастира преокупирани задатком чувања тог блага.
Фондација се нада да ће подићи обавештеност међународне јавности о манастиру Свете Катарине и да ће прикупити средства за манастирски комплекс и колекцију. Фондација је прикључила Камбервелски уметнички колеџ из јужног Лондона – једну од британских водећих уметничких школа – како би помогао конзерваторски програм књига, рукописа и икона.
У Синајској пустињи врућина може озбиљно оштетити књиге и списе, тако да је приоритет фондације да направи контролисано окружење за складиштење и архивске системе.


Copyright BONI Drenik d.o.o 2003