Povratak na prvu stranu - vesti

 

Igram nagradnu igru
Dobijam vesti na mail
Testiram inteligenciju
Ucestvujem u diskusijama
Uspostavim kontakt
Reklamiram se  Arhitektura
Astrologija
Brak
Dogadjaji
Download - Freeware
Erotika
Humor
Kozmetika
Licnosti
Ljubav & Sex
Mladi
Moda
Poezija
Sve o deci
Umetnost
Zanimljivosti
Zdravlje
 Hotel nad hotelima 06. 07. 2003.
HOTEL S PEDIGREOM

Vratari u elegantnim uniformama otvorili su raskošne dveri i mi smo se obreli u mermernom holu u kojem dominira cvetni aranžman neverovatnih dimenzija koji se ogleda u biljurnim ogledalima ugrađenim u zidove. Desno od ulaza u hotelski lobi širi se «Zimski vrt» koji posetioca privlači muzikom pozlaćene harfe i drvećem koja, kroz visoka vrata, pruža prijatnu senku osobama udobno zavaljenim u fotelje. Jedna od njih, ugledavši nas, odmah je sišla par stepenika koji su odvajali «Vrt» od hotelskog lobija i prišla nam. Bio je to generalni direktor, gospodim Filip Lebef, od koga smo već ranije dobili odobrenje da fotografišemo hotel.

«Dobrodošli u «Krijon»! Možete da fotografišete i obilazite sve osim «Zimskog vrta». Naime, upravo se u njemu nalazi šeik od Bahreina čiju privatnost moramo da poštujemo.»

U «Krijonu» smo proveli više od dva sata obilazeći sve prostorije, beležeći zanimljivosti, a u nadi da će šeik ustati iz fotelje. Njemu se očigledno nije žurilo; zbog toga nismo uspeli da snimimo jedno od najprijatnijih mesta u Hotelu.
Gosti-uvažene ličnosti, državnici, pripadnici kraljevskih porodica, predsednici Sjedinjenih američkih država Teodor Ruzvelt i Vudrov Vilson, ser Vinston Čerčil, kralj Maroka Hasan, Žaklina Kenedi-Onazis, novinski magnat Malkom Forbs, engleski kralj Džordž V, japanski car Hirohito, španska kraljica Sofija, jordanska kraljica Nur i mnogi drugi, uživali su i još uživaju u onome što pruža hotel «Krijon». To je-art de vivre-umetnost življenja.

Sa viskoh francuskih proyora pruža se pogled na prostrani Trg Konkord, koji je u svoju svesku istorije upisao toliko događaja da ih je nemoguće nabrojati: prvu glavnu «ulogu» odigrao je Giljotin kada je oktobra 1792. na Trg postavio svoju napravu kojom su prvo odsekli glavu nekim lopovima a dve godine kasnije kralju Luju XVI i kraljici Mariji-Antoaneti. Sledili su ih Robespjer i njegovi prijatelji i još njih hiljadu sto devetnaest...
Na trgu se nalazi osam sokli koje nose statue koje predstavljaju osam najvažnijih gradova Francuske u doba Napoleona. U jednoj od njih, koja je predstavljala grad Nant, iako maloj i skučenoj, stanovao je građanin Žozef Tiro. On je ispred svoje sokle prodavao limunadu, a ispod njenog poda iskopao je podrum u kome su lepotice noći imale svoj tajni «štab». Tako su se oči u oči gledala dva sveta: jedan sa podrumskih prozora na Trgu, drugi sa prozora velikih soba susedne palate. Sobe i apartmani iza ovih prozora izgledaju drukčije nego nekad, ali nisu manje zanimljivi za goste namernike.
CRVENOKOSA UMETNICA

Sonja Rikel, čuvena modna kreatorka, imala je čast da «obuče» hotel «Krijon». Bio je to zamašan izazov za temperament ove crvenokose dizajnerke. Nešto skorije, Sibila de Marzeri, uobličila je unutrašnjost Hotela.

Palata ima 123 sobe, 40 apartmana i «velike apartmane» ili glavne apartmane, što znači da Hotel u jednom trenutku može da ugosti skoro 450 gostiju. U sobama-fotelje i trosedi u stilu Luja XV, meblirani kariranim plavocrnim somotom. Upotrebljena je i braon-žuta svila. U svakoj sobi klupa za kofer sa naslonom. Na zidovima florani crteži uokvireni svetlim paspartuom i nežnim ramovima, deluju nepretenciozno i ne opterećuju prostor. U kupatilu-vaga, beli bade mantili sa monogramom «C», mnogo mirišljavih sapuna, peškirića, mirisa. Prava divota!
SALON MARIJE-ANTOANETE
Širokim stepeništem, sa balustradama u stilu Luja XVI, obloženim purpurnim sagovima, stiže se do prvog sprata na kome se, na mestu nekadašnje trpezarije, danas nalazi salon Marije-Antoanete. On gleda na Trg Konkord. Originalni, rezbareni paneli još uvek stoje na zidovima i iznad vrata; odlične kopije originalnih statua zauzimaju mesta u nišama. Na jednom zidu nalazi se Goblenova tapiserija Savoneri iz XVIII veka čija tema ukazuje da je u ovoj prostoriji kraljica učila da svira klavir.

Medaljoni predstavljaju Snagu, Istinu, Mudrost, Sveukupnost. Parket je izveden u stilu Point de Hongorie, tepisi su marke Obison, izuzetno veliki primerci porculana Vedžvud, sve to obasjano je kristalom iz Češke.
DVADEST PRVI VEK
Hotel «Krijon» može da se podiči restoranom koji se nalazi u prizemlju zgrade i nosi naziv «Ambasadori». Tu je carstvo talentovanog šefa kuhinje, Dominika Busea. Prostor je bilo teško snimiti jer u njemu sve blješti: kristalni lusteri i čaše, srebrnina na svakom stolu, kandelabri, sveće, ogledala...Na frizu sva četiri zida, tik uz tavanicu, crtežima je predstavljen tok izgradnje hotela.

Drugi restoran «Obelisk», nazvan je u čast istoimenog spomenika, starog trideset tri veka, koji se nalazi u samom srcu Trga Konkord i koji je davne 1831.godine stigao iz egipatskog grada Luksora u Pariz kao poklon sultana Mehmet Alija kralju Šarlu X i Francuskoj.

«Obelisk» je vrlo in, must, trendy restoran u Parizu. U njemu se skupljaju juveliri, dizajneri, vrhunski političari, biznismeni, medijske ličnosti. U njegov enterijer opet je umešala zlatne prste Sonja Rikel, a pomagao joj je čuveni francuski skulptor Cezar.
U širokim hodnicima, obloženim plemenitim drvetom, nalaze se vitrine u kojima je izloženo bogatstvo u vidu unikatnog nakita ukrašenog dragim kamenjem (Van Klif, Kartije, Bušeron).

Sedeći u toplom kutku «Piano bara», koji je inače otvoren za sve goste sveta, gospodin Lebef nam objašnjava: «Najvažnija stvar za ovaj hotel je da se održi francuski duh, njegova ekskluzivnost, ali i da se ide ukorak sa novim trendovima. Danas, kada nam u goste dolaze slavne ličnosti, kao Madona, Kofi Anan, Majkl Džekson, automobilski as Alen Prost, operska pevačica Barbara Hendriks-kojom se prilikom na našoj gradi zavijori zastava zemlje odgovarajućeg gosta- mi svakodnevno prilagođavamo duh Hotela predmetima budućnosti. Uvodimo hi-tech komponente. Postoji video osiguranje za naše goste. Svaka soba ima vezu sa internetom. Na šestom spratu otvoren je fitnes centar sa najmodernijim spravama za održavanje fizičke kondicije i zdravlja.»


Hotel «Krijon», u kome su šestog februara 1778. Bendžamin Franklin i Artur Li, koji su predstavljali 13 američkih država i Žerar Konkord, koji je predstavljao Francusku, potpisali francusko-američki sporazum o priznavanju nezavisnosti Sjedinjenih Država, perjanica je grupe «Concord Hotels» i jedan je od retkih hotela članova prestižne asocijacije «Vodećih hotela sveta». Od 1.januara 1999. «Krijon» je postao član presti-ne grupe «Relais Gourmande».
Odlazeći iz hotela, prošli smo kroz «Zimski vrt», sada već utonuo u sumrak. Šeik je i dalje blaženo uživao u omamljujućoj muzici harfe, ispijajući s merakom osvežavajuće piće.
Za Kuću stil

Jelena Kaličanin
Copyright BONI Drenik d.o.o 2003