Povratak na prvu stranu - vesti

 

Igram nagradnu igru
Dobijam vesti na mail
Testiram inteligenciju
Ucestvujem u diskusijama
Uspostavim kontakt
Reklamiram se  Arhitektura
Astrologija
Brak
Dogadjaji
Download - Freeware
Erotika
Humor
Kozmetika
Licnosti
Ljubav & Sex
Mladi
Moda
Poezija
Sve o deci
Umetnost
Zanimljivosti
Zdravlje
 MOJE LEPE GRUDI 14. 03. 2006.

Gledam na televiziji: devojke, žene- isturile glavu i grudi kao da su na sletu. Svaka ima grudi kao da joj je šesnaesta. Jasno je da su lažne. Nekako sve liče jedna na drugu: savršen krug samo veličina varira. Svi se krste, čude, ali svi gledaju u njih. Nisam „scenski“ lik, ali zapitala sam se zašto se ne bih i ja isprsila? Dva puta dojenje, nebrojane dijete, pa opet gojenja- zaista nisam zadovoljna izgledom svojih grudi. Kada se na vežbama u fitnes centru skidam, okrećem leđa da se ne vide moje omanje i nekako splasnute dojke. Zašto i ja ne bih „isturila grudi, pa da svet poludi“ kako poručuje grupa Alisa? Šta će svet da kaže? Šta će On da kaže? Sve mi se čini da će svet da me ogovara ako ih prolepšam, ali šta ima veze, to već ionako radi. Garantujem da će se njemu dopasti. Uostalom, najvažnije je da se meni dopadne nov izgled. Najvažnije je da se ja osećam dobro u svojoj koži. Najvažnije je da se SAMA SEBI DOPADNEM!

GIGANTSKE ŽELE BOMBONE
Kada sam rešila ovu (polu)dilemu, nazvala sam svoje drugarice iz ordinacije za plastičnu hirurgiju OREA. Javila se dr Jelena Šukrija:“ Bravo za odluku! Dođi da se dogovorimo“. I eto mene u ordinaciji. Jesam popunila usne, to je zaista mala intervencija, pa i sa kolenima sam prošla odlično, sa kapcima takođe. Povećanje grudi je ipak intervencija sa anestezijom.
Pre svega, morala sam da donesem rezultat ultra zvuka dojke ili mamografije ili jedno i drugo. Tek tada su započele pripreme. Prva faza: izbor proteze.
Ja sam obična žena, a ne Pevačica koja je sebi kupila proteze broj šestotina. Zamislite, ima proteza od 1oo do 8oo kubika! Brojeve od 5oo do 8oo koriste Pevačica, Igračica, Sponzoruša i Voditeljka. Vidite kako su sigurne u sebe, zar ne? Kaže doktorka da se većina (normalne) ženske čeljadi odlučuje za broj 3 ili 3,5 ili oko 350 kubika.
„A sada da izaberemo oblik“, kaže dr Šukrija. „Upotrebljavaju se visokoprofilne, srednjoprofilne I niskoprofilne proteze. Određuju se u odnosu na oblik dojki i razvijenost grudnog koša jer, nisu sve žene isto građene. Kod mladih devojaka i osoba sa malim grudima obično se ugrađuju visokoprofilne proteze jer dojci daju jabučast oblik. Kod žena koje imaju male i opuštene grudi ugrađuje se niskoprofilna proteza koja može da bude čvršća i mekša zavisno od gela.“
Proteze su napravljene od silikonskog gela koji je polimerizovan. Ukoliko bi se proteza isekla, ne bi mogla da iscuri, ostala bi u formi gigantske žele bombone. Svaki silikonski gel ima troslojni omotač. Jedna proteza trpi pritisak 400kg! Traju doživotno.
Postoji više vrsta proteza: tzv. eurosilikon Megani koji se proizvodi u Grčkoj i Mentor proteze koje su vrhinskug kvaliteta sa kojima se radi u ordinaciji Orea. Mentor proteze su jedine koje imaju sertifikat za bezbednu upotrebu, koji je dobijen od FDA(Food Drug Administration)..


ŠTA DEVOJCI SREĆU KVARI?
Pojma nemam šta se dešavalo tokom intevencije jer sam spavala. Duboko, kao da sam znala da će mi to okrepljenje uskoro biti preko potrebno. Jer, kada sam se probudila iz narkoze, bolje reći probudio me je bol, počela je druga faza intevencije „Želim da budem zgodna“. Još pre ove odluke pitala sam Pevačicu (proteza broj šest) kako je bilo i čemu da se nadam. Prvo se nećkala, kao bilo je sve OK, a onda je posustala, pala mi na rame i uzdahnula: „Ma boli kao sam vrag! Ali, šta je to u odnosu na uzdah publike kada se pojavim na sceni!“
Bila je u pravu. Bol, bol, BOL! „Uvek moramo da upozorimo osobu,“ kaže dr Jelena Šukrija, „da će je posle intervencije boleti, mnogo boleti. Činjenica da dođeš prav i zdrav a probudiš se sa neviđenim bolovima, dovodi do, blago rečeno, iznenađenja! Pacijent dobije anesteziju, mirno zaspi i očekuje da se probudi kao nov, kad ono...-ničim izazvan bol, kao da ste uradili 1 000 sklekova ili dobili izuzetnu upalu mišića! Preporučujemo da se pre intervencije osoba konsultuje sa nekim fudbalerom, koji će joj do tančina objasniti kako i koliko boli povređen mišić“ Mislila sam da se konsultujem sa Piksijem ali je bio mnogo zauzet u Fudbalskom savezu...
Kada sam se, posle „porođajnih“ bolova, prizvala k sebi, učinilo mi se da me moja večna neprijateljica gravtacija još više vuče u svoj zagrljaj. Još kada sam stala na vagu i otkrila da sam se ugojila-umesto da oslabim(mesec dana pred intervenciju, nisam mogla da otvorim usta, a bila sam samo na argo supici) skoro ceo jedan kilogram!
Zgranuta, pozovem doktorke i zavapim: „Pobogu, šta se to dešava sa mojim metabolizmom?!“ „Ništa, draga moja „, umiruje me dr Magdalena Krupež, „u pitanju su proteze. Svaka je teška oko pola kilograma!“
Drage moje druge, nemojte se uplašiti. Morate se pomiriti, ukoliko se odlučite na „operaciju grudi“, da ćete celog života nositi ponosno „jedan kilogram više“. Pa posle pričaju kako je nama ženama život lak! Kako li je Pevačici, ona nosi skoro dva kilograma plus!!
MILOVANJE
Kada sam se, lako omamljena, pogledala u ogledalo, zgranula sam se.“Šta je ovo, neću ovoliko velike dojke, nisam ja Pevačica!“ Doktorke su me smirile objašnjenjem da izgledaju veće zbog otoka grudnog mišića i da će se pravi izgled, onaj kako sam zamislila, oformiti za 3 do 6 meseci, kada otok u potpunosti nestane.
Posle intervencije sam ostala jednu noć u ordinaciji OREA. Napunjena intravenskim analgeticima uživala sam listajući sve novine u kojima se može naći slika Đuleta Van Goga. Da bi me zamajale zbog bolova, doktorke su mi donosile kaficu i čokolodace. Ispričale su mi šta su radile dok sam ja spavala.
U ordinaciji OREA proteze se ubacuju isključivo ISPOD grudnog mišića. Zbog toga je ovakav način intervencije bezopasan za mlade devojke jer se „zaobilaze“ mlečne žljezde i njihova funkcija je u potpunosti zaštićena. Takođe su trudnice zaštićene od komplikacija.. Samim tim što se proteza stavlja ispod grudnog mišića ne može da se desi da se, tokom vremena, grudi opuste, a ni koža se ne rasteže. I najvažnije: „Obzirom da je proteza pod mišićem, onkolozi nam priznaju da je u potpunosti smanjena mogućnost dobijanja raka dojke,“ kaže dr Šukrija.
Rez je u inframamalnoj brazdi (prirodna brazda dojke), dužine oko 4cm. Mišić se na donjem delu preseče, ispod njega se ubaci proteza, mišić se položi preko nje i zašije resorptivnim koncem koji se ne vadi. Intervencija trajala nešto manje od pola sata. Rez nestaje posle 6 meseci. Zavoja nema. Navukla sam specijani top koji je „ukrutio“ grudni koš. Doktorke su me naterale da odmah podignem ruke. Mogla sam da spavam na boku. Kazale su mi da se posle dve nedelje mogu vratiti svim normalnim funkcijama. Posle mesec dana sam moga da vežbam u teretani, a On je mogao da me miluje.
Posle operacije dobila sam otpusnu listu i „ličnu kartu“ svojih grudi u kojoj je zapisan serijski broj proteze, kontrolni broj, veličina, oblik.
Doktorke su mi savetovale da prvih nedelju dana ne vozim automobil kako ne bih, u slučaju naglog kočenja, zadobila udarac u grudi. Poen za mene, ja i nemam automobil!
Prva kontrola je bila posle tri dana, druga posle 10, zatim treba da se družim sa doktorkama svakih sledećih mesec dana, tokom šest meseci.

Jedva čekam da obučem dekoltiranu haljinu i bacim grudnjake ma kako oni bili seksi.
Jelena Kaličanin
Copyright BONI Drenik d.o.o 2003