Povratak na prvu stranu - vesti

 

Igram nagradnu igru
Dobijam vesti na mail
Testiram inteligenciju
Ucestvujem u diskusijama
Uspostavim kontakt
Reklamiram se  Arhitektura
Astrologija
Brak
Dogadjaji
Download - Freeware
Erotika
Humor
Kozmetika
Licnosti
Ljubav & Sex
Mladi
Moda
Poezija
Sve o deci
Umetnost
Zanimljivosti
Zdravlje
 Hundertvaser III deo 06. 07. 2003.
Ima primera, i to kakvih, Hundertvaserove arhitekture i u samom centru Beca. Treba samo otici do bogataske Kegelgase I na uglu sa Lovensgase podici pogled: razrogacicete oci!Mirni rezidencijalni kraj nije vise isti otkako je gradonacelnik zamolio mastovitog arhitektu da renovira ruznu staru zgradu, koju danas nazivaju Hundertvaserovom kucom.

Sa fasade i terasa raste bujno drvece; tu su bezbrojni lukovi i prozori, svi razliciti, koji se smenjuju sa spoljnim stepenistima i tornjevima sa pozlacenim kupolama u obliku turbana.
Ustalasana nadstresnica pravi senku glavnom ulazu.
Cim udjete, suocavate se sa tablom na kojoj je ispisano na svim jezicima sveta da je radoznalcima zabranjeno da se penju na spratove.

“Nismo mogli vise da izdrzimo od ljudi koji su se peli i zvonili na vratima stanova da bi zavirili unutra”, objasnjava Hermelinde Shvabi, uciteljica u penziji koja ovde zivi vec 30 godina. “Zgrada izgleda neobicno samo spolja, unutra je kao I sve druge.”

Naprotiv, obliznja Kunst haus je isto tako ekstravagantna i unutra. Nekada se u zgradi nalazila fabrika namestaja “Tonet”, marka koja je bila vrlo poznata u vreme kada je Sigmund Frojd stvarao psihoanalizu i kada se radjao “jugendstil”, austrijska verzija art-dekoa.

Vrcavi Hundertvaser tako je izmenio zgradu i od nje napravio svoj stalni muzej, da vam je vec gledajuci spolja jasno da vas ocekuju silna iznznadjenja. Svaki prozor je razlicit i nijedan nije u istom nivou, vec su uvuceni u nejednake proreze obojene crno i belo, u stilu pop-arta.

Tri obojena stuba od razlicitih materijala uvode nas u hol muzeja i njegov “ustalasani” pod. Da, ustalasani, “jer je svetogrdje asfaltirati, izravnavati. Tlo je naborano, krece se, dakle kuce moraju da slede njegove pokrete.” Tako je Hundertvaser u svojim stanistima namestio neravne podove od peceneog crepa i kamenja, a prozorima “obrve”, to jest, male zbunove.
Da bi se videla dela izlozena na tri sprata, zajedno sa cipkama, skulpturama i arhitektonskim projektima, hoda se po malim izbocinama.

Fontana sacinjena od izlomljenih komada mermera, koji poticu sa pet kontinenata, podseca da se bez vode zivot gasi. Kafic u unutrasnjosti zgrade, sa odlicnim kolacima, izgleda kao neverovatna staklena basta.Copyright BONI Drenik d.o.o 2003