Povratak na prvu stranu - vesti

 

Igram nagradnu igru
Dobijam vesti na mail
Testiram inteligenciju
Ucestvujem u diskusijama
Uspostavim kontakt
Reklamiram se  Arhitektura
Astrologija
Brak
Dogadjaji
Download - Freeware
Erotika
Humor
Kozmetika
Licnosti
Ljubav & Sex
Mladi
Moda
Poezija
Sve o deci
Umetnost
Zanimljivosti
Zdravlje
 ŠIROKI VIDICI 03. 02. 2006.
Srćna je što može sa svog prozora da vidi tanku traku plavog Dunava, gusto zelenilo Ratnog ostrva, beli odsjaj Hrama Svetog Save, vrhove kuća na Bežanijskoj kosi... Snežana Dakić, „zlatna devojka“ naše televizije, uvek u trendu novinar-voditelj tv emisija kratkih formi i, trenutno, slavljenik desetogodišnjeg rada u emisiji „U trendu“, ne voli zagušene prostore ni kuće koje zaklanjaju traganje očima...Ne odgovaraju joj zatvoreni i skučeni prostori, tuđi prozori ispred očiju. Zainteresovana i znatiželjna, traži prostor pogledu koji joj donosi inspiraciju. „Trenutak kada sam shvatila da mogu da gledam nadaleko iz ovog stana, bio je odlučujući. Osećala sam se kao planinska žena što, u stvari, i jesam, jer su moji iz planinskih krajeva i ja ličim na moju babu Milicu iz Sandžaka, zdravu, vitalnu, žilavu gorštakinju. Želela sam da stan bude orijentisan južno ili jugozapadno. Dve zgrade dalje vidi se moj bivši devojčki stan, mogu da prošetam pored reke kad god zaželim, moja majka stanuje blizu; ovaj kraj je prepun zelenila, pogodan za vožnju rolerima, a i radno mesto, zgrada BK televizije, nije daleko-ovo je lep rezidencijalni kvart sa solidnom socijalnom strukturom, a same zgrade su izuzetno kvalitetno građene.“

Zajedno u ljubavi i u gradnji
Novi stan Snežane Dakić nalazi se na zadnjem spratu jedne novobeogradske zgrade; prostire se na 90m2, od čega terasa zauzima 15. Po podeli klasičan-ulaz, dnevna soba sa kuhinjom i trpezarijom, kupatilo, spavaće sobe, terase. Klasičan-ali ni nalik! Jer, u njemu je izvedena takva rekonstrukcija posle koje bi neko teško mogao da zamisli da je na tom prostoru bio poznati raspored stanova u zgradama Novog Beograda, sve zajedno s onom čuvenom dečijom ili sobom „i po“, kakve su bile u modi šezdestih godina prošlog veka.
Ovaj stan, svetlih boja, širokih prozora i velikih terasa, dobio je novo ruho. Kuhinja i kupatilo su dobili novo mesto, dnevna soba je prošrena na račun dela velike terase.

Kako je uspela da se snađe u svemu tome, devojka čiji posao oduzima mnogo sati u svakom danu? Njen život se odnedavno iz korena promenio. Ona je ušla u novi stan a u njen život ušao je, najzad, gospodin Pravi.
„Da nije bilo Vlade, nikada se ne bih upustila u ovu adaptaciju!“kaže Snežana ozarenog lica. „Dobar deo ideja u vezi sa arhitektonskim rešenjima u stanu jesu Vladine, obzirom na njegovo bogato iskustvo u adaptaciji stanova i zidanja kuće na Zvezdari!“Vlada Mikić, ekonomista iz Beograda, direktor beogradskog predstavništva firme Imperial tobacco, džentlmenski objašnjava: “Delili smo ideje u svemu: dogovarali se, razmenjivali mišljenja, dopunjavali. Zato mislim da je ovo zajednički projekat. Po pitanju tehnike nekad je ona bila više angažovana, nekad ja. Svaki potez je bio uslovljen našim slobonim vremenom jer Snežana I ja imamo mnogo radnih obaveza preko dana.” Zato je u pomoć došla Vladina majka, arhitekta Vasilka Mikić, koja se pobrinula da novoformirani prostor bude funkcionalan I statički utvrđen.

Radovi su počeli 12.februara I strka je trajala oko dva meseca. “Kada sam ušla u “razrovani” stan, zaprepastila sam se,” seća se Snežana. “Sve je zjapilo I ceo prostor je više ličio na veliku razrušenu terasu nego na stan kakav sam priželjkivala!Uhvatio me veliki strah!” Danas je to moderan stan, širokih vidika I svežih boja. U ulaznom prostoru, na podu, kružni mozaik , stilizovano actečko sunce, a na zidu dobro osmišljena udubljenja I sijalična mesta za sliku koju Vlada I Snežana tek treba da kupe, I vitrinu u kojoj ponosno stoje dve nagrade Oskar Pantene Beauty 2003. I 2004. koje je Snežana dobila za modnog novinara godine I nagrada Zlatni anđeo iz 1995.godine, dobijenu za najbolju tv emisiju “U trendu”(tada emitovanu na tv Politika). Zato polica I nosi ime “Trofejna”! “Fakultetsku diplomu (filološkog fakulteta, pr.a) dala sam mami pošto je to njoj bilo značajno!”, začikava majku Snežana.

I ovde je došla do izražaja srpska snalažljivost u kojoj najvažniju ulogu ima velika terasa. Prepolovljena po dužini, jednim delom je pripojena dnevnom boravku. Nekada su kupatilo I kuhinja stajali u sred stambenog prostora, vezani za stub u kome se nalaze ventilacione I kanalizacione cevi. Srećom, postojala je mogućnost da se kupatilo izmesti do ulaza a kuhinja uklopi-jeste da je opet vezana za stub-u otvoren prostor dnevne sobe I trpezarije. “Kuhinju po meri (I garderober) radilo je preduzeće Evropanel team,” kaže Snežana. “Izuzetno sam zadovoljna dizajnom I kvalitetom.”

Smirena faza
Boje zidova, bela kafa, I boje Simpove garniture “Pariska noć” , kao I trpezarijske stolice-boje čokolade, svedenih u nijansi, osnova su kojim se Snežana poslužila da uklopi I ostale delove nameštaja a da stan bude u trendu. “Prva faza, dok sam živela u svom devojačkom stanu, bila je drečava: boje narandžaste, žute, marinsko plave. Sada sam u smirenijoj fazi: svetliji laminat, nešto tamniji zidovi boje bele kafe; pošto je danas tamno braon boja In, izabrala sam Simpovu garnituru “Pariska noć” u toj boji. Garnitura je elegantna, u isto vreme I moderna I klasična. Obzirom da smo se Vlada I ja opredelili za dosta gipsanih radova, što spada u tešku klasiku, onda je ova kombinacija sasvim ok.”

Verovatno svi znaju ili stanuju ili su bili u poseti kod prijatelja, bar jednom u životu, da se na svim etažama, u svim zgradama podignutim u Novom Beogradu u periodu od šezdesezih do početka osamdesetih godina prošlog veka, neobjašnjivom projektantskom idejom, uvek nalazila uska I nesrazmerno dugačka dnevna soba( naziv salon je tada bio nezgodan izraz), koja se uglavnom završavala sa lođom širine 1,2om. Upravo je to Snežana iskoristila I u tamnom “budžaku” napravila veliku I izuzetno praktičnu garderobu, sa cipelarnikom, uvek zaboravljenim ili gurnutim u zapećak. Veći deo pripada njoj a manji Vladi, mada I on ne gaji manju sklonost ka modi od Snežane! Garderober liči na londonsku izložbu elegantnog cveća koju posećuje čak I engleska kraljica! “Nisam ni sanjala da imam toliko odeće! Ekipi, koja je preseljavala moju odeću, u jednom trenutku, ponestalo je kutija, te su morali da je pakuju u ćebad!”
Veliko ogledalo odvaja garderober od spavaće sobe, a teške draperije na prozorima obećavaju dubok I miran san i francuski ležaj “amerčkigof formata”(visina je više od uobičajenih). Da li ste nekad spavali u spavaćoj sobi čiji su zidovi zlatni? Niste? Toplo preporučujemo jer daje kraljevski rafinman I izdvojenost od “profanog” dela stana. Pod je obložen veoma tamnim parketom.Tome treba dodati I dve neverovatno zanimljive lampe, dela umetnice Nataše Filipović.

Biblioteka je smeštena je u radnoj sobi čiji su prostrani prozori pravo vrelo inspiracije. Dok radi, Snežanin pogled nesmetano luta , preko terase, na Beogradska zelena brda preko Novog Beograda.
“Iako sam znala tačno šta želim, kada je u pitanju osvetljenje, tako važna komponenta u jednom stambenom prostoru, a Vlada je tačno znao gde šta ima da se kupi ili nabavi. Jako mi je važno da stan bude svetao, jer mi svetlost uliva energiju, dobro raspoloženje I otvara vidik. Zato mislim da će I kod nas brzo doći vreme kada će se više ceniti stanovanje na višim spratovima nego do sada. Želeli smo da rasveta bude retro high teck I klasična. Kombinovali smo mat metal sa keramičkim abažurima. Da ne bi dobili hladan utisak, stavili smo dve raznobojne “Artemida” lampe iznad kuhinjskog šanka, praktično na sredinu dnevnog prostora.”
Za kupatilo, koje izgleda carski veliko u odnosu na novobeogradske, Snežana I Vlada su izabrali svetlo melirane bež pločice čiji dizajn odiše antičkim duhom. Kako Snežana kaže: “To je vraćanje renesansnim vrednostima. Želeli smo netipično kupatilo za Novi Beograd, ali tipično za naš život. Đakuzi I ostali elementi su klasičnog antičkog dizajna. Jedan gipsani stub sa dorskim kapitelom, skriva ružnu kanalizacionu cev.”

Žuti kanarinac
Čini se da su pogledi susdnog solitera neodoljivo privučeni “vrišteće” žutom bojom kojom je terasa obojena, delić Snežaninog stila iz bivše faze opremanja stana. Žuto kao kanarinac. “Volim da, kada izjutra ustanem, vidim svetlo. Ovako obojena terasa “svetli” I po tmurnom vremenu I to je osećaj koji mnogo volim. Kada je sunce jako skoro da ne može da se gleda, a predveče je terasa obavijena izvanrednom toplinom” Terasa je popločana pločicama a la antičko doba, u uglovima postavljena stajaća svetlosna tela. Na terasi šušti brest: “Kad već imam otvoreno nebo iznad glave, onda neka raste drvo na vrh zgrade!”, kaže Snežana I dodaje da Vlada I ona uživaju ljuljuškajući se na ljuljašci za dve osobe. Ljuljaška je za odrasle, a ukoliko bude potrebno, a očigledno je da par Snežana Dakić-Vada Mikić planira na duže staze, lako će se zameniti za dečiju.
Jelena Kaličanin


Copyright BONI Drenik d.o.o 2003