Povratak na prvu stranu - vesti

 

Igram nagradnu igru
Dobijam vesti na mail
Testiram inteligenciju
Ucestvujem u diskusijama
Uspostavim kontakt
Reklamiram se  Arhitektura
Astrologija
Brak
Dogadjaji
Download - Freeware
Erotika
Humor
Kozmetika
Licnosti
Ljubav & Sex
Mladi
Moda
Poezija
Sve o deci
Umetnost
Zanimljivosti
Zdravlje
 Arhitekta neobuzdane mašte 06. 07. 2003.
Voleo je bajke i prirodu. Zbog toga je stvorio kuće za «vile i devojčice»...Svi smo ih ponekad , kao deca, sanjali na sličan način: male i obojene, mekane i gumaste, kao pečurka u «Štrumfovima», sa šeširićem na tufne, ili kao slatkiš od marcipana u «Ivici i Marici». Kako god da smo ih zamišljali, kućice iz bajke u Austriji stvarno postoje. Napravio ih je Fridensrajh Hundertvaser, genijalni umetnik, poznati arhitekta i, možda, je nepotrebno reći, večito dete. On se zapitao zašto ljudi ne bi mogli da žive u skladu s prirodom, u udobnim i veselim «jazbinama». Tako su rođene njegove kuće, koje je jedan kritičar opisao kao «krtice koje vide». Te kuće izgledaju kao slučajno izrasle pečurke. A ko su njihovi stanovnici? Sigurno ne Ivica i Marica, niti štrumfovi, nego uvažena gospoda Bečai gosti prestižnih hotela.

Nudertvaser je, pod plaštom alternativnog arhitekte, potpisao mnoga dela u rodnoj Austriji, ali i u Nemačkoj, Japanu, čak i na Novom Zelandu.Kao krtice u polju

Gde može da bude sasvim srećna jedna krtica? Jednostavno: u šumama i na poljima, kao u Bad Blumauu, seocetu izgubljenom u zelenim brdima istočne Stirije, u blizini gradića Firstenfeld. Put krivuda između fabrika i udolina presečenih šumama. Posle poslednje krivine, kao neko čudo, ugledaju se neki neobični obrisi, zaobljeni i u mnogo boja: to je hotel Rogner, Diznilend po meri patuljaka. Zgrade mekih linija kao da niču iz trave, kao da su jazbine krtica i mrmota. Krovovi su prekriveni biljem, a spoljašnji zidovi živo obojeni: tu je mnogo šarenila, malih tornjeva, lukova, nema nijedne prave linije. Zbog ovakvih projekata Hundertvaser je morao da proučava košnice, mravinjake, zamkove čarobnjaka Merlina, vrtove Alise iz zemlje čuda i sve to smesti u svoje nacrte. Približavajući se pomenutom hotelu, shvata se da svaka obojena površina obeležava određeno mesto: banjsko kupalište, sobe, restorane, teniski teren. Sve je veoma funkcionalno u tim uzburkanim formama i savršeno uklopljeno u ovaj jedinstveni ambijent.

Stil ovog umetnika svuda se primećuje: bilo da je reč o bazenu sa termalnom vodom i veštačkim talasima u malim jezerima, ili o «izdubljenoj» podeli prostora, sličnoj velikim osvetljenim pećinama. Sve u svemu, Bad Blumau je pravi solarni mikrokosmos gde priroda ulazi kroz vrata i prozore, uspostavljajući sa gostima neku vrstu osmoze. Direktor ovog hotela, pola u šali pola u zbilji, kaže da zdanje izgleda vanzemaljski, kao kuća za I T-ja.

J.K.

Copyright BONI Drenik d.o.o 2003