Povratak na prvu stranu - vesti

 

Igram nagradnu igru
Dobijam vesti na mail
Testiram inteligenciju
Ucestvujem u diskusijama
Uspostavim kontakt
Reklamiram se  Arhitektura
Astrologija
Brak
Dogadjaji
Download - Freeware
Erotika
Humor
Kozmetika
Licnosti
Ljubav & Sex
Mladi
Moda
Poezija
Sve o deci
Umetnost
Zanimljivosti
Zdravlje
 Presidio palata 27. 01. 2006.
Kao što i samo ime kaže, Presido terasa se nalazi odmah pored Presidia (tačnije, pored Presidio terena za golf) u severozapadnom delu San Franciska. Ova je oblast već pun vek jedno od najprestižnijih i arhitektonski najzanimljivijih oblasti u gradu.

Presidio ima dugu istoriju. Njeni prvi naseljenici su bili pripadnici plemena Alona, koje su Španci po svom dolasku u San Francisko 1776. godine desetkovali i proterali. Španci su u zalivu podigli tvrđavu (ili ’’presidio’’ na španskom), kako bi se zaštitili od eventualnog nadiranja Engleza i Rusa. Tvrđava je bila u rukama Španaca sve do 1821. godine, kad je Meksiko izvojevao nezavisnost i osvojio severnu Kaliforniju. Amerika ju je osvojila 1848. godine, odmah po završetku rata protiv Meksika.

U to vreme, Presidio je bila vetrovita, gola, gotovo nepristupačna oblast. Zato je zasađeno tropsko drveće, koje je transformisalo pustu zemlju. Ulepšavanje zelene površine je donelo veliku radost okolnim zajednicama.

Zemlja je podeljena 1994. godine, i jedan njen deo je pripojen Golden Gate nacionalnom rekreacionom parku. Ove promene se nisu dopale lokalnom stanovništvu, uključujući i žitelje Presidio terase.

Zajednica je osnovana početkom XX veka sa ciljem da zadrži bogato stanovništvo u gradu nakon zemljotresa 1906. godine, u kojem je izgoreo i nestao veći deo San Franciska. Bile su im ponuđene velike, luksuzne kuće sa velikim imanjima na teritoriji grada, samo da se ne bi preselili u Okland ili u zajednice u Istočnom zalivu.Firma Baldin&Howell je 1915. godine reklamirala ’’otmene i elegantne domove’’ na Presidio terasi. Zaista, kuće podignute na kružnoj ulici su lepe i šarolike. Poznate arhitekte, Džulija Morgan i Čarls Vitlsej, su se poslužili Tjudor1 i misionarskim stilom2, finom umetnošću3 i drugim stilovima, kako bi što lepše opremili ove domove.

Interesantno je da spomenemo da je u drugom oglasu, prema Virtuelnom muzeju San Franciska, iznet jasan stav protiv Azijata: ’’U San Francisku postoji samo jedno mesto na kom belci mogu da kupe ili zakupe imanja. To je Presidio terasa.’’ Prodavci su morali da se obavežu da će kuće prodavati samo belcima; skoriji zakoni su, naravno, takve odluke poništili.


Vila uređena u stilu fine umetnosti ima vrlo modernu bioskopsku salu i salu za bilijar

Kuća je originalna vila s početka XX veka, karakteristična za Presidio terasu. Projektovala ju je firma Mekdonald&Applegarth. Arhitekta Stiven Geisler ju je u poslednje dve godine renovirao i rekonstruisao. Njena trenutna cena na tržištu je 11 miliona dolara.

Vila je izgrađena u stilu fine umetnosti, sa lučnim prozorima, i dekorativnim elementima na fasadi. Kuća na dva sprata ima površinu od 771 kvadratnog metra.

Vila ima prostranu dnevnu sobu i sobe za zabavu. U ulaznom holu se nalaze stepenice sa mermernim stubovima. Stakleni krov omogućava prirodno osvetljenje. Dnevna soba, sa drvenim parketom, ima velike, lučne prozore i kamin koji u zimskim danima izgoni mraz po kojem je San Francisko poznat. Tu je i biblioteka, privatna dnevna soba i dnevna soba za prijem gostiju i kuhinja za sladokusce. Porodična/filmska sala je natkriljena staklenim krovom.


Stepenište sa mermernim stubovima i staklenim krovom; dnevnu sobu krase lučni prozori

Na spratu se nalazi velika spavaća soba sa kaminom, kao i tri spavaće sobe - svaka sa svojim kupatilom. U prizemlju se nalaze još dve spavaće sobe, kao i sobe za igru i zabavu, pomoćne prostorije i garaža dovoljno velika da u nju stanu tri automobila.Copyright BONI Drenik d.o.o 2003