Povratak na prvu stranu - vesti

 

Igram nagradnu igru
Dobijam vesti na mail
Testiram inteligenciju
Ucestvujem u diskusijama
Uspostavim kontakt
Reklamiram se  Arhitektura
Astrologija
Brak
Dogadjaji
Download - Freeware
Erotika
Humor
Kozmetika
Licnosti
Ljubav & Sex
Mladi
Moda
Poezija
Sve o deci
Umetnost
Zanimljivosti
Zdravlje
 FILIP STARK 06. 07. 2003.
Ako ne najvažniji, onda najpopularniji dizajner na svetu, Filip Stark, ne posustaje sa novim idejama. Ovih dana priprema nov projekat, yajedno sa našim arhitektama Tomom i Borisom Garevski, koji će ulepšati ionako prelepu Azurnu obalu...

Filip Stark je rođen 18.januara 1949.godine u Parizu. Još kao adolescent bio je pasionirani crtač, možda zahvaljujući inspiraciji očevog posla-crtača avio delova. Sredinom šezdesetih upisuje Ecole Nissim de Camondo u Parizu a već 1968. osniva svoju prvu kompaniju koja proizvodi skupocene predmete. Godine 1979 osniva svoje novo preduzeće-Starck products. Nižu se poslovi dizajniranja pariskih noćnih klubova, zatim radi privatan apartman predsednika Miterana, na Jelisejskim poljima. Postaje slavan i svi mu nude posao: radi unutrašnju dekoraciju Cafe Costes u Parizu ali i enterijere mngih zgrada u Tokiju (1985), Teatriz u Madridu (1990).

U Njujorku dizajnira Royalton i Paramaunt hotele (1988 i 1990) i glavni je dizajner u projektu Groningen muzeja u Holandiji (1991). U Japanu, Stark dizajnira La Flamme, zgradu koja pripada Asahi pivnici, Nani Nani zgradu za Rikugo (obe u Tokiju 1989/90), kao i The Green baron administrativni blok (1991) za Maisei u Osaki. Paralelno sa ovim radovima dizajnira brojne privatne stanove i kuće, na primer, Lemoult u Parizu (1987), The Angle u Antverpenu (1991), 18 apartmana za rentiranje u Los Anđelesu (1991), privatnu kuću u Madridu (1991),

Takođe dizajnira seriju escajga za kompaniju Laguiole (1989). U Parizu postoji čitav blok koji je on uredio: ulica Stark. Tokom godina dizajnirao je mnogobrojne delove nameštaja za Francusku, Italiju, Španiju, Japan i Švajcarsku.

Na polju industrijskog dizajna, dizajnirao je veliku grupu različitih predmeta: brodove za čuvenu firmu Benetau, bocu za mineralnu vodu Glacier, kuhinjske elemente za Alessi, četkice za zube za Fluocaril, kofere za modnu kuću Vuiton, Urban Fitting za Decaux, kancelarijski nameštaj za Vitra, kao i automobile, kompjutere, kvake itd.
Filip Stark je za svoj rad dobio brojne nagrade.

Mnogi njegovi radovi mogu se videti u evropskim i američkim muzejima (Brooklyn Museum u Njujorku, Musee des Arts Decoratifs u Pariyu, Museum of Design u Londonu)
.

Odražao je mnogobrojne izložbe, samostalne ili kolektivne, u Parizu, Marselju, Rimu, Minhenu, Disedorfu, Kjotu, Tokiju, Čikagu, Los Anđelesu i Njujorku.

Živi i radi u Parizu.

Copyright BONI Drenik d.o.o 2003