Povratak na prvu stranu - vesti

 

Igram nagradnu igru
Dobijam vesti na mail
Testiram inteligenciju
Ucestvujem u diskusijama
Uspostavim kontakt
Reklamiram se  Arhitektura
Astrologija
Brak
Dogadjaji
Download - Freeware
Erotika
Humor
Kozmetika
Licnosti
Ljubav & Sex
Mladi
Moda
Poezija
Sve o deci
Umetnost
Zanimljivosti
Zdravlje
 Bašta u bašti 06. 07. 2003.
Na obali reke Loare, u srcu Francuske, kraj gradica Šomon (Chaumont-sur-Loire), vec osam godina, u ranu jesen, održava se jedinstvena manifestacija, svojevrsna fešta umetnosti povrtarstva.

Nije namera učesnika ovih okupljanja - a dolaze tu dizajneri, pejsažisti, botaničari koji tragaju za sintezom nauke i etnosa, istoricari baštovanskih veština, gastronomi... - da predstave rezultate u proizvodnji povrća i prodaju svoje hranljive produkte. Ima, verovatno, i toga, ali u prvom je planu lepota ekstravagantnih vrtova, utilitarnih prostornih artefakata koji plene i osvajaju svakoga ko u njih kroci.

Projekat festivala, nazvanog "Šomonske bašte", nije bilo lako realizovati. U početku se nije moglo naći mnogo zainteresovanih stvaralaca, inicijatori su na momente gubili nadu da će se ova neobična ideja "primiti". O tome svedoči Žan-Pol Pižea, jedan od glavnih "krivaca" za ovu avanturu, inicijator osnivanja Festivala: "Iskreno da kažem, nekoliko godina vrteli smo se u krug", veli ovaj umetnik, koga nazivaju"velikim majstorom" nesvakidašnje botaničke "ceremonije". Umetnici svojim konceptima osvezavaju tipove povrtnjaka iz raznih epoha, a mesta, naravno, ima i za moderne varijante.

Paznju privlači veština uzgajanja povrtarskih vrsta pod "kvadratima", metod Amerikanca Mela Bartolomjua, koji na intrigantan nacin primenjuju dvojica Francuza, dizajner-arhitekta Žan-Mišel Vilmot i novinar-botaničar Žan-Pol Kolaer. Princip je jednostavan: kulture rastu do čovekove visine (tako se ogranicavaju pomenutim "kvadratima"), kako bi njihovo održavanje i berba plodova bili maksimalno olakšani. U svakom od devet kvadrata, koliko su montirali Vilmot i Kolaer, raste zasebna povrtarska kultura, a prinos bi trebalo da zadovolji sezonske potrebe jedne porodice. Od bašte do kuhinje, razume se, put nije dug. Iako se u Šomonu poseban akcenat stavlja na ekstravaganciju, svaki kreator oplemenjuje svoj povrtnjak i jasnom kulinarskom porukom. Jasnom za prave znalce, naravno.

"Svaki dan obilazim vrtove. Ovo što mi radimo do sada niko nije radio na Zapadu, a mogu da kažem da smo počeli od sadnica i korenja, kupljenih na jednoj indijskoj pijaci blizu pariske Gar de Nord. Zasadili smo ih i ne znajuci kako će teći njihov razvoj, šta sve treba činiti da bi se biljke primile", reci su Žan-Luja Momirona, šefa šomonskog parka, koji napominje: "Svaka biljka, svaki izdanak koji ovde vidite ima svoj razlog postojanja. Ništa tu nije tek tako, sve nečemu služi i čini deo ove divne koegzistencije."


Jelena KalicaninCopyright BONI Drenik d.o.o 2003