Povratak na prvu stranu - vesti

 

Igram nagradnu igru
Dobijam vesti na mail
Testiram inteligenciju
Ucestvujem u diskusijama
Uspostavim kontakt
Reklamiram se  Arhitektura
Astrologija
Brak
Dogadjaji
Download - Freeware
Erotika
Humor
Kozmetika
Licnosti
Ljubav & Sex
Mladi
Moda
Poezija
Sve o deci
Umetnost
Zanimljivosti
Zdravlje
 PRICKER NAGRADA ZA 2005 06. 12. 2005.
Americki nekonformist arhitekta Tom Mejn ( 61g. ), čiji originalni, hrabri projekti predstavljaju nemirnu kulturu Južne Kalifornije, osvojio je Pricerovu nagradu za arhitekturu 2005 g. Posle 14 g. pauze jedan Amerikanac je ponovo osvojio najprestižniju nagradu u arhitekturi. Zadnji je bio Robert Venturi 1991 g., a pre toga Frenk Geri 1989 g. za Muzej Gugenhajm u španskom gradu Bilbao.
Pritcerova nagrada zaokružuje karijeru od 30 g. projektovanja u kojima je Mejn radio literalno sve, a sebe je smatrao autsajderom, pa je ova nagrada po njemu ˝potpuno zapanjujuća˝. Ipak Prickerov žiri smatra da je Mejn proizvod nemirnih 60-ih, nosilac buntovnog stava i stalne želje za promenom u svom radu, pa plodovi dugog rada na projektima velikih dimenzija počinju konačno da se priznaju. Interesantno je mišljenje žirija da Mejnova arhitektura i njegova filozofija ne proizlaze iz evropskog modernizma, azijskih uticaja, pa čak ni američkog nasleđa iz zadnje decenije. Njegov rad se smatra autohtonim proizvodom u arhitektonski bogatom Los Angelesu.

Arhitekta Tom Mejn, rođen na severu Amerike u državi Konektikat, sa 10 g. se presao u Los Anđeles i tu završio studije arhitekture. U početku je radio kao urbanista dok 1972.godine nije otvorio svoj arhitektonski biro Morphosis. Veličina i značaj projekata koji se rade u Morphosis-u dramatično su porasli u zadnjoj deceniji, uključuju projekte u USA, Aziji i Europi. Njegovi prvi projekti se smatraju ˝militarističkim˝. 1980 g. radi restauraciju restorana u Los Anđelesu, pa njegovo ime ulazi u arhitektonski krug. Prekretnica nastaje 1993 g. projektom za Diamond Ranch školu u gradu Pomona, u Kaliforniji.
Prickerova nagrada Mejna uvrštava u takozvanu elitu, a početkom se smatra njegov izbor da radi na tri projekta za GSA (General Services Administration) promovišući vrhunsku arhitekturu: Federalna ustanova u San Francisku, Federalni sud u gradu Judžin u državi Oregon i Nacionalni institut za okean i atmosferu u blizini Vašhingtona.
Njegov najnoviji projekat rezultat je javnog konkursa je Državni parlament u Žinou na Aljasci.
U Evropi Mejn je projektovao Hypo Alpe-Adria Centar u Klagenfurtu. Iduće godine se završava stambeni kompleks u Madridu. Radio je i na Tajvanu i Južnoj Koreji.

Tom Mejn je osmi Amerikanac u istoriji dodele Prickerove nagrade od kako je prvu nagradu osvojio Filip Džonson 1979 g. Nagrada će biti uručena 31. maja u Millenium Parku u Čikagu, u Prickerovom Paviljonu a iznosi $ 100.000 i bronzani medaljon.
Mejn je obavešten o nagradi na putu kući gde mu se pripremala proslava rodjendana!


Copyright BONI Drenik d.o.o 2003