Povratak na prvu stranu - vesti

 

Igram nagradnu igru
Dobijam vesti na mail
Testiram inteligenciju
Ucestvujem u diskusijama
Uspostavim kontakt
Reklamiram se  Arhitektura
Astrologija
Brak
Dogadjaji
Download - Freeware
Erotika
Humor
Kozmetika
Licnosti
Ljubav & Sex
Mladi
Moda
Poezija
Sve o deci
Umetnost
Zanimljivosti
Zdravlje
 Saopstenje 06. 12. 2005.


Prezentacija projekta restauracije slike “La Sacra Conversazione” italijanskog slikara Palme il Vekja

Za vreme trajanja skupa Italija u Beogradu biće prezentovan projekat – koji finansira humanitarno odeljenje Ministarstve spoljnih poslova Italije, Cooperazione italiana – otvaranja škole-radionice za restauraciju slike La Sacra Conversazione Palme il Vekja, remek-dela iz XVI veka sačuvano u Kraljevskom dvoru.
Najveće remek delo italijanskog slikarstva koje se u ovom trenutku nalazi u Srbiji restauriraće italijanski stručnjaci zajedno sa kolegama iz Narodnog muzeja u Beogradu, u saradnji sa Italijanskim nacionalnim institutom za restaraciju (ICR).
Projekat čini deo šireg programa tehničke pomoći beogradskim muzejima, koji je u celosti realizovan zahvaljujući donacijama italijanske vlade i podeljen u dve faze. Prva faza, završena prošle godine, bila je koncentrisana na obuku – te su u okviru nje održani seminari, konferencije i kongresi – i na dostavu alata i materijala beogradskim muzejima. Druga faza trebe da počne ovih dana, i oslanja se na fondove koje je Kooperacija u razvoju Ministarstva spoljnih poslova Italije namenila realizaciji ovog projekta. Ukupna donacija iznosi oko 350.000 evra; od toga je 290.000 namenjeno osnivanju već pomenute škole-radionice – u okviru koje će se držati i predavanja na temu restauracije i modernizacije radionice za restauraciju u Narodnom muzeju – a 60.000 za pomoć i konsultacije ICR-a uoči skorašnjeg osnivanja srpskog Narodnog instituta za restauraciju.
Na konferenciji za štampu koja će se ovim povodom održati u petak 7. oktobra u 12.00 časova u Ambasadi Italije u Beogradu, govoriće Ambasador Italije Antonio Zanardi Landi, profesor na ICR-u koordinator projekta Alesandro Bjanki (Alessandro Bianchi), i doktor Tatjana Cvjetićanin, direktor Narodnog muzeja u Beogradu. Za vreme konferencije biće izložena i slika, koja će u Ambasadi Italije ostati do kraja manifestacije Italija u Beogradu.


Copyright BONI Drenik d.o.o 2003