Povratak na prvu stranu - vesti

 

Igram nagradnu igru
Dobijam vesti na mail
Testiram inteligenciju
Ucestvujem u diskusijama
Uspostavim kontakt
Reklamiram se  Arhitektura
Astrologija
Brak
Dogadjaji
Download - Freeware
Erotika
Humor
Kozmetika
Licnosti
Ljubav & Sex
Mladi
Moda
Poezija
Sve o deci
Umetnost
Zanimljivosti
Zdravlje
 Istorijski Hjumvud 24. 09. 2005.
Možda sad baš i nije sezona niti je trenutna situacija takva da bi se kupio dvorac u Evropi. Ali, ima nečeg uzbudljivog vezano za renovirani zamak na irskom seoskom imanju – pa čak iako je dva puta skuplji danas, nego što je bio kad je ponuđen na prodaju 2000. godine.


Grofovija Viklou, poznatija pod imenom "Vrt Irske", leži na krajnjem istoku zemlje, na obali Irskog mora. Zeleni brežuljci koji se nižu jedan za drugim su na ceni ne samo zbog svoje lepote, već i zbog toga što se njima čovek može šetati, na njima loviti, jahati i baviti se sportom.
Zamak Hjumvud se nalazi nekih sedamdesetak kilometara južno od Dablina, u podnožju Viklou planina. Ali, nije to ono što privlači svetski poznate posetioce (iako se pet golf terena, na kojima se održavaju svetska takmičenja, nalaze u blizini), koliko utočište koje današnji vlasnik pruža na imanju. "Spice Girls" i glumci Bred Pit, Dženifer Eniston, Džon Travolta i Vinona Rajder su redovni gosti Hjumvuda.
Zamak krase tornjevi i kule, a okružuje ga 440 ari zemlje. Njegovu izgradnju je, godine 1867, naručio Vilijam Ventvort Ficvilijam Hjum Dik, član Parlamenta. Engleski arhitekta Vilijam Vajt je projektovao Hjumvud. Za njega je, u kasnijim godinama, vezan jedan skandal. Vajt je za 10.000 funti prekoračio odobreni budžet od 15.000 funti. Kada je tužio poslodavca i izgubio parnicu, finansijski je propao.
Imanje je ostalo u vlasništvu porodice Hjum sve do 1992. godine, kada je poslednji potomak, Katarina Meri-Madlena Hjum-Vejgand, umrla ne ostavivši naslednika za sobom. Nemica Renata Kolman, uspešna poslovna žena i poklonik poloa, kupila je ruinirani dvorac na aukciji za manje od milion funti.


Danas će, u koliko bude uspela da dobije traženu cenu za zamak od 16 miliona evra, ili preko 21 milion dolara, ostvariti izvrsnu zaradu (Hjumvud je bio procenjen na oko 10 miliona dolara 2000. godine).
Zamak od granita sa prozorima ukrašenim vitražima i zasvođenom ulaznom dvoranom, poseduje balsku dvoranu čiji su zidovi obloženi drvenim pločama, streljanu, sobu za bilijar, vinski podrum, bar i sobe za poslugu. Ima 13 dvojnih apartmana. Svaki je urađen u posebnom stilu. Pored toga, na imanju se nalaze četiri jezera, četiri kolibe, zasebne streljane i jahačke staze, kao i teren za polo.
O Hjumvudu se pisalo u Architectual Digest-u, u njemu je sniman film Zakoni privlačnosti, sa Pirs Brosnanom i Džulijan Mur, i ABC-ov film za TV, Princ Vilijam.
Delovi zamka, međutim, zahtevaju izvesna ulaganja. U stvari, mesta ima dovoljno da se izgradi još 20 apartmana.


Copyright BONI Drenik d.o.o 2003