Povratak na prvu stranu - vesti

 

Igram nagradnu igru
Dobijam vesti na mail
Testiram inteligenciju
Ucestvujem u diskusijama
Uspostavim kontakt
Reklamiram se  Arhitektura
Astrologija
Brak
Dogadjaji
Download - Freeware
Erotika
Humor
Kozmetika
Licnosti
Ljubav & Sex
Mladi
Moda
Poezija
Sve o deci
Umetnost
Zanimljivosti
Zdravlje
 Henrik Ibzen (1828-1906): Lutkina kuća 23. 09. 2005.
Glavni cilj mi je bio da naslikam ljude, njihova raspoloženja, sudbine, na osnovu izvesnih dominantnih socijalnih uslova i opažaja.

Drama "Lutkina kuća" je izvođena širom sveta, a izvodi se i dan danas - vek i po nakon nastanka. Retke su bile predstave koje su imale sličnog uticaja na svetske norme i stavove. Malo se likova iz predstava širom sveta može pohvaliti da su bili uzor i imali takav uticaj kakav je lik Nore Helmer imao. Henrik Ibzen je, više nego iko drugi, pozorištu podario novi život, prebacivši težinu u evropskim dramama na etiku, podarivši im filozofsku dubinu i socijani značaj koji je nedostajao pozorištu još od vremena Vilijama Šekspira.
Posmatrajmo sa ovog stanovišta Ibzenov doprinos istoriji pozorišta. Njegova savremena, realistična drama se nastavljala na evropske tradicionalne tragedije. U svojim delima Ibzen portretiše pripadnike srednjeg staleža, svoje savremenike. Opisuje živote ljudi čija se rutina prekida nekom iznenadnom krizom. Sami su krivi za nedaće koje su ih snašle, jer su takav život vodili. Gledajući unazad na svoj život, primorani su da se suoče sa samim sobom.
Čim je izašla iz štampe "Lutkina kuća" je izazvala kontroverzna mišljenja, o njoj se naveliko raspravljalo, zahvaljujući njenoj izvanrednoj dramaturškoj strukturi i širokom ideološkom uticaju.
Dela Henrika Ibzena se prikazuju širom sveta, prevode na brojne jezike, proučavaju na svakom kontinentu. Beleške i skice koje je Henrik Ibzen zapisao vezano za "Lutkinu kuću" predstavljaju najvažniji i najinteresantniji rukopis iz pera ovog izvanrednog dramskog pisca.
Prva skica napisana za ovaj komad je poznata pod imenom "Beleške o tragediji savremenog doba" (Rim, 19.10.1878.). Kada je 1879. godine objavljena, drama je izazvala revoluciju savremene zapadne drame, kako po formi, tako i tematski. U dvadesetom veku uticaj drame se proširio na Aziju i Treći svet, gde je njena forma postala simbol za savremenu zapadnu dramu, a njen sadržaj simbol za vrednosti kao što su ljudska prava i prava na slobodu.
Radne skice predstavljaju prozor u piščevu "radionicu". Uz njihovu pomoć, možemo da pratimo razvoj Ibzenove početne ideje i jasnije izražavanje ideologije. Ibzen je u rukopisu otvorenije izrazio svoje revolucionarne ideje. Time su one lakše za razumevanje nego krajnje delo, koje je, zbog umetničkog dojma, dvosmisleno napisano. Rukopis sadrži sav poznat materijal od stvaranja dela do njegovog štampanja. "Lutkina kuća" je jedno izuzetno delo. Uprkos Norminoj nesigurnoj budućnosti – suočava se sa problemima sa kojima se suočava razvedena žena devetnaestog veka – poslužila je, i služi i dan danas, kao svetski simbol žene koja se bori za slobodu i jednakost.
Copyright BONI Drenik d.o.o 2003