Povratak na prvu stranu - vesti

 

Igram nagradnu igru
Dobijam vesti na mail
Testiram inteligenciju
Ucestvujem u diskusijama
Uspostavim kontakt
Reklamiram se  Arhitektura
Astrologija
Brak
Dogadjaji
Download - Freeware
Erotika
Humor
Kozmetika
Licnosti
Ljubav & Sex
Mladi
Moda
Poezija
Sve o deci
Umetnost
Zanimljivosti
Zdravlje
 Kraftverk nastupili na Tašsmajdanu 15. 06. 2005.
KUL-BEOGRAD-KONCERT


Nemačka grupa "Kraftverk", koja je sedamdesetih godina uvela elektronski zvuk u popularnu muziku, nastupila je sinoć na prepunom stadionu "Tašmajdan" u Beogradu.

"Kraftverk" su svirali pred oko 10.000 oduševljenih Beograđana, a hitovi poput "Autobahn", "Trans Europe Express", "The Robots", "Model", "Pocket Calculator" i "Tour De France", bili su tematski praćeni spotovima na velikom video-bimu na bini.

Sjajan audio-vizuelni spektakl trajao je oko dva sata, a četvoročlani bend je tri puta izašao na bis. Vizuelni efekat bio je upotpunjen i odelima izvodjača.

U prvom delu koncerta muzičari su bili u strogim crnim odelima. Za drugi bis, prilikom izvođenja pesme "The Robots", na bini su umesto njih bile četiri lutke-robota, a članovi benda potom su izašli na scenu u futurističkim fluorescentnim kostimima. Po završetku koncerta, publika je aplauzom i zvižducima još dvadesetak minuta pokušavala da ponovo dozove izvodjače na binu.

Karte su koštale 600 dinara, a pred sam koncert mogle su da se nabave kod preprodavaca po ceni od 1.200 dinara. Deo prihoda od koncerta namenjen je za pomoć poplavljenim naseljima u srednjem Banatu. Organizaciju koncerta u Beogradu, koji je održan u okviru
povratnižke turneje benda, nakon 17 godina pauze, pomogli su Mobilna telefonija Srbije (MTS) i njen veb-portal "MONDO".

"Kraftverk" je jedan od najznačajnijih bendova u istoriji pop kulture, zaslužan za formiranje svih muzičkih žanrova koje definiše elektronski zvuk.

Pod uticajem ključnih "Kraftverkovih" ploča "Autobahn" (1974) i "Radio-Aktivit„t" (1975), Dejvid Bouvi (David Bowie) je u drugoj polovini sedamdesetih snimio slavnu trilogiju elektronskih albuma "Low", "Heroes" i "Lodger".

Krajem 1977. godine, podjednako pod uticajem Bouvija i Kraftverka, britanska grupa "Hjuman Lig" (The Human League) objavljuje svoj prvi singl "Being Boiled" i postaje začetnik elektro popa, čiji su najpoznatiji predstavnici "Dipeš Mod" (Depeche Mode), "Soft sel" (Soft Cell) i "Pet šop bojs" (Pet Shop Boys).

Pečat "Kraftwerka" snažno se oseća i u muzici britanskih novotalasnih grupa kao što su "Džoj divižn" (Joy Division), njen nastavljač "Nju order" (New Order), "Magazin" (Magazine) I "Juritmiks" (Eurythmics).

Autori današnje haus i tehno muzike smatraju "Kraftverk" za svog rodonačelnika.


Copyright BONI Drenik d.o.o 2003