Povratak na prvu stranu - vesti

 

Igram nagradnu igru
Dobijam vesti na mail
Testiram inteligenciju
Ucestvujem u diskusijama
Uspostavim kontakt
Reklamiram se  Arhitektura
Astrologija
Brak
Dogadjaji
Download - Freeware
Erotika
Humor
Kozmetika
Licnosti
Ljubav & Sex
Mladi
Moda
Poezija
Sve o deci
Umetnost
Zanimljivosti
Zdravlje
 Svadbeni običaji 06. 07. 2003.
Svatovi se pozivaju na svadbeno veselje nedelju dana pre svadbe i to čuturom, buklijom vina ili rakije...

Kuma poziva lično mladoženjin otac i nudi mu bukliju da otpije. Kum onda blagoslovi mladence i okiti bukliju cvećem, peškirom i srebrnim parama. On i mladoženjin otac zajedno polome pogaču, bez okretanja i svako uzme svoj deo. Posle toga sednu da se dogovore.
Mladoženja uoči svadbe organizuje momačko veče. To je oproštaj od momačkog društva i bekrijanja, pa se te večeri mnogo peva i pije. U današnje vreme neveste takođe imaju svoje veče kada se vesele u društvu svojih prijateljica.
Dan uoči svadbe u kući se skupi mnogo sveta da pomogne oko priprema. Čisti se, pere, postavljaju se stolovi, pripema piće i sve ostalo. To se isto dešava i u mladinoj kući gde se okupljaju njene drugarice da, kako se kaže, zajednički srede njenu “spremu”.
Mladoženja na dan svadbe ustaje među prvima da bi se lepo obukao. Običaj je da se njegovo odelo da majci da ga izmeri na kantaru kako bi se sprečilo da mu neko toga dana “nešto ne nabaci” i tako ga “urekne”. Kada stignu svatovi, oni sedaju za sto i služe se rakijom, slatkim i vodom, kafom a zatim doručkuju čorbu. Mladoženja, kum i stari svat ne jedu, ne piju i ne puše do venčanja- da ne bi, po verovanju, bilo tuče među svatovima.Mlada seda u prva kola u kojima je stari svat. Mladoženja seda u poslednjem trenutku u bilo koja kola kako ga ne bi neko “urekao”. Pred mladinom kućom muštuklija ulazi sa buklijom i peškirom. Mladin otac otpije rakiju iz buklije što je znak da svatovi mogu da uđu u kuću. Ali, za to moraju da plate ili neko od svatova treba puškom da pogodi tikvu postavljenu visoko na drvetu.
Svatovi sedaju za sto, a svekar odlazi da vidi mladu koja još nije obukla venčanicu. Posle njega idu zaove i jetrve da je obuku u “venčano ruho”.
Zatim dolaze mladine najbolje drugarice da nad njenom glavom polome pogaču koju je spremila svekrva- “prstensku pogaču”. Mladoženjin drug jednim potezom preseca prase, i prednji deo odnose u mladoženjinu kuću a zadnji ostavlja prijateljima. Na kraju dolazi starosvatica da mladoj stavi venac i veo na glavu, pa je izvodi brat ili stric. Običaj je da se, na pojavu mlade, neko oglasi pucanjem iz puške. Mlada daruje brata ili strica, a zatim je on odvede prvo do svekra, zatim kuma i starog svata. Zatim mlada sedne između starosvatice i devera.
Pred polazak na venčanje mlada i mladoženja prilaze njenom ocu koji im daje blagoslov. Tast daje zetu čašu vina sa parom na dnu. Mladoženja popije vino, a paru uzme. Pri izlazu iz mladine kuće, svi svatovi koji idu na venčanje moraju platiti. Ono što se naplati pre polaska predaju mladi.
Povorka kreće na venčanje na čelu sa kolima u kojima su stari svat i njegova žena. Posle venčanja mlada seda u kola u kojima su dever i kum.
Pre mladoženjinom kućom mlada izlazi iz kola i prilazi svekrvi koja je očekuje. Ova joj daje u sito u kojem je jabuka, žito, cveće i bombone.
Mlada baca sadržinu sita na svatove, zatim prilazi kući i baca sito na krov. Ako sito padne sa krova, mladoženjeni zetovi su dužni da ga nagaze.
Mlada zatim uzima nakonjče i stane ispred vrata. Svekrva joj pod svaki pazuh stavlja po jedan beli hleb i u svaku ruku po jednu bocu vina- da bi bilo blagostanja i sreće u kući.
Nevesta mora u kuću ući desnom nogom. Na ulazu se stavlja korito sa vodom koju dva kuvara mešaju kutlačama i “prevoze” svatove koji preskaču korito pošto plate. Kuvari viču “Puši se rakija”. Dobijeni novac je mladin dar.
Mlada stavlja hleb i vino na krevet, zatim ide u kuhinju gde joj svekrva pripasuje kecelju (predaje joj duznost u kući) a zatim daje darove kumu i starom svatu- “zakoniti dar”. Tek tada seda za sto. Počinje dugotrajni ručak. Na kraju ručka počinje običaj “svatovske časti” ili darivanje. Ono se vrši u začelju sofre na taj način što jedan svat, koji je dobar govornik i šaljivdžija, pokazuje svaki poklon govoreći čiji je, uz eventualnu šaljivu primedbu. Posle pokazivanja darova kum skida veo sa mladine glave i stavlja ga na rodnu voćku. Tim je završen zvanični do svadbe.

RITUAL ZIHERNADLI

Nekad davno, mlade devojke su imale običaj da idu do obližnjeg izvora i spuste zihernadlu u vodu. Ako bi ona plutala po površini, to je značilo da venčanje treba da se održi iste godine. Ako bi potonula, to je bio znak da se mladoženja neće skoro pojaviti. Možda je odatle potekao običaj bacanja novčića u fontane.

LIST BRŠLJENA

Mlada devojka koja želi da se uda treba da, kada prođe pored bršljena, otkine jedan list ne gledajući u njega i pritisne ga na srce. Uveče, dok se skida u pomrčini treba da stavi bršljen pod jastuk, spusti glavu na njega i zaspi misleći na svog izabranika. I danas mnoge devojke imaju običaj da pod jastuk stave neki predmet koji pripada izabraniku.

POKOPATI MOMAČKI ZIVOT

Nekada su se momačke večeri održavale nedelju dana pre venčanja. Budući mladoženja i njegovi drugovi su obilazili kafane sve do jutra, pijući i pevajući, veseleći se. Pre drugog svetskog rata devojke su pozivale svoje drugarice na kolače u popodnevnu posetu. Danas i one prave velike zabave, bilo u svom stanu bilo u nekoj diskoteci.
OPREMA

Prema običaju, devojka je u brak donosila kovčeg pun “toplih stvari”. To su bili krevetski čaršavi, jorgani, ćebad, jastuci, vezeni stoljnaci, peškiri, čak i kuhinjske krpe. U današnje vreme mnoge devojke su potpuno nezavisne i poseduju same svoj nameštaj i belu tehniku.

MIRAZ

Nema više tog običaja da devojka mora da unese u brak izvesnu sumu novca. Ali, iako miraz nije više obavezan uslov često su roditelji ti koji pomažu ćerku kupujući nameštaj.

VENČANICA

Ona nekada nije bila bela, ni slučajno. U srednjem veku je bila zelena; u vreme Marije Stjurat ljubičasta, plava i ponovo zelena (u doba Ane Austrijske). Bela venčanica, kao simbol nevinosti, pojavila se tek u XIX veku. I još uvek važi da mladoženja ne treba da vidi mladu pre venčanja.

VEO

Veo štiti mladu od zlih duhova i daje magičnu snagu venčanim poklonima.
Danas su ponovo u modi velovi svih dužina.

BURME


Ova tradicija datira još od vremena Starog Egipta: muškarac je stavljao burmu na treći prst svoje mlade, jer se tada smatralo da je taj prst povezan sa srcem. Mladenci su počeli da izmenjuju burme tek u Srednjem veku. Tada se stavljalo na prst desne ruke, kako pravoslavci čine i dan danas.

TORTA

Šarmantna (slatka) tradicija koja potiče još iz Stare grčke, kada su mladenci sekli kolač od meda i susama.

BUKETI

U rimsko vreme buketi su se pravili ne od cveća, već od mirisnih trava koje su terale zle duhove iz budućeg doma mladenaca.

PIRINAČ

U staro doba, ljudi su verovali da će, ako bilo ko ili bilo šta, dodirne upravo venčani par, oni biti srećni. Zbog toga su bacali na njih pirinač. Danas na zapadu bacaju čak i konfete.

POVORKA

Danas kada čujemo besomučni pisak automobilskih sirena znamo da prolazi svadbena povorka. Nekada su to bila zvona koja su terala zle duhove.

PODVEZICA

Nekada je na Zapadu bio običaj da se kum podvuče pod sto i skine podvezicu sa mladine noge. Na podvezici je bila okačena gomila šarenih traka koje bi on prodavao za skupe pare svatovima. Danas to radi mladoženja. Oni koji su “kupili” traku kače je na rever, a sakupljeni novac se predaje mladencima. Ovaj običaj se dešava na kraju svadbenog ručka. Kako vidimo, ovaj običaj se polako i kod nas odomaćio.Copyright BONI Drenik d.o.o 2003