Povratak na prvu stranu - vesti

 

Igram nagradnu igru
Dobijam vesti na mail
Testiram inteligenciju
Ucestvujem u diskusijama
Uspostavim kontakt
Reklamiram se  Arhitektura
Astrologija
Brak
Dogadjaji
Download - Freeware
Erotika
Humor
Kozmetika
Licnosti
Ljubav & Sex
Mladi
Moda
Poezija
Sve o deci
Umetnost
Zanimljivosti
Zdravlje
 Sretenje Gospodnje 25. 02. 2005.
15. februar (2. februar po starom kalendaru)

Praznik Sretenja Gospodnjeg se slavi u spomen na dan kad je Bogorodica, četrdeseti dan po rođenju Hristovom, odnela svog Božanskog sina u jerusalimski hram, da ga posveti Bogu, a sebe očisti. U Hramu ju je, Bogom nadahnuti prvosveštenik Zaharija, odveo na mesto gde stoje devojke, što je izazvalo negodovanje među farisejima. U hramu je bio i starac Simeon, kome je bilo prorečeno da neće umreti sve dok ne vidi Spasitelja. Ugledavši detence na rukama Bogorodičinim, starac Simeon je u njemu prepoznao Mesiju. Uzeo ga je u ruke i suznih očiju rekao: "Sad otpuštaš u miru slugu svojega, Gospode, po riječi svojoj; Jer vidješe oči moje Spasenjje tvoje." (Lk 2, 29,30,)

Tu je bila i Ana, koja je od mladosti služila Bogu postom i molitvama, koja je, kao i starac Simeon, prepoznala Mesiju. Ona je molitvom proslavila Boga, a potom je svima u hramu objavila da je to Spasitelj koga su tako dugo čekali i čiji su dolazak proroci vekovima najavljivali. Fariseji su već bili ljuti na prvosveštenika Zahariju, zbog odvođenja Djeve Marije na mesto za devojke, a kad su čuli reči Starca Simeona i Ane, odmah su otišli caru Irodu i sve mu ispričali. Irod je tražio tog Spasitelja, još od kad su mu tri mudraca sa Istoka rekla da slede zvezdu koja će ih odvesti do Cara Slave, koji treba da se rodi u okolini Jerusalima. Hteo je on odmah da pogubi Bogomladenca, ali su mu mudraci izmakli. Sada mu se ukazala prilika, kad se njegov neprijatelj, koji je imao samo četrdeset dana, nalazi u hramu, pa je odmah poslao vojnike da ga ubiju. U međuvremenu, božanska porodica, Pravedni Josif, Bogorodica Marija i maleni Isus su bili već izmakli i uputili se u Misir, jer su anđeli Pravednog Josifa obavestili o opasnosti koja se nadvila nad njih.

Praznik Sretenja se slavi od prvih vekova hrišćanstva, a posebno svečano od 544. godine, u vreme cara Justinijana. "Te godine je u Carigradu vladao pomor, a Antiohiju su razarali zemljotresi. Na Sretenje su održana velika narodno-svečana molepstvija i pomor i zemljotresi su prestali."

Preuzeto sa zvaničnog sajta Srpske pravoslavne crkve


Copyright BONI Drenik d.o.o 2003