Povratak na prvu stranu - vesti

 

Igram nagradnu igru
Dobijam vesti na mail
Testiram inteligenciju
Ucestvujem u diskusijama
Uspostavim kontakt
Reklamiram se  Arhitektura
Astrologija
Brak
Dogadjaji
Download - Freeware
Erotika
Humor
Kozmetika
Licnosti
Ljubav & Sex
Mladi
Moda
Poezija
Sve o deci
Umetnost
Zanimljivosti
Zdravlje
 Da li je samotno na vrhu? 25. 02. 2005.
Možda i jeste. Ali, jedno je sigurno: bliže je životu među oblacima.
Govorimo o potkrovlju, apartmanima koji su sinonim za glamurozni način života u velikim gradovima i pogledima koji oduzimaju dah. Za brojne kupce današnjice oni su, bukvalno i figurativno, najveće dostignuće kad je reč o nekretninama.
Međutim, nije oduvek bilo tako.
Sve do dvadesetih godina XX veka, kada su liftovi najzad postali uobičajeni u zgradama za stanovanje, stanovi na poslednjem spratu su bili najmanje poželjni za život. Tu su bili smešteni tavani i mansarde, gde su stanovale medicinske sestre, sluge, večito gladni umetnici, golubovi; a prodavani su samo za gotovinu.
Bilo je potrebno neko vreme da izvođači građevnskih radova shvate estetsku i finansijsku prednost koju pružaju stanovi u potkrovlju. Prema rečima Kerol Merijan, arhitekte čiji je sunčani stan u potkrovlju u gornjem Vest Sajdu ranije bio stan u kome je živela posluga, u nekim zgradama liftovi čak ne dolaze do poslednjeg sprata. 'Taj se deo zgrade smatrao prikladnijim za poslugu', kaže Kerol, 'Sada je to najprestižnije mesto. Nije li to smešno? Sledeći je na redu podrum.'
Kao i svi drugi koji su, iz jednog takvog stana u potkrovlju na užasnoj visini, bacili pogled dole na ljude koji izgledaju poput mrava, mogu posvedočiti da nema ničeg običnog u savremenim stanovima na najvišim spratovima. Najbolji primer za to koliko su takvi stanovi poželjni je tripleks stanova u potkrovlju hotela Pijer, sa pogledom na Petu aveniju na Menhetnu i Centralni park. Finansijer i vlasnik Martin Zvejg ih je dao u prodaju za 70 miliona dolara, što je najveća cena ikad potražena za jedan stan u Njujorku.
'Prednost potkrovlja je što je na vrhu zgrade', kaže Elizabet Li Sempl, agent firme Braun Haris Stivens, koja organizuje prodaju.
Iako možete naći skupe stanove u potkrovlju i u drugim gradovima, kao što su Las Vegas, Čikago i Los Anđeles, Menhetn je ipak najtraženiji. Dvadesetih godina XX veka, Njujork je bio grad u kome su arhitekte poput Džejmsa E.R. Karpentera i Rozarija Kandele projektovali apartmane, koji su bili primer luksuznog života. Kandela je prvi projektovao zgradu koja se sužavala ka vrhu, i podsećala na svadbenu tortu. Na taj su način dobijene fantastične terase na vrhu zgrade.
Izobilje potkrovlja u Njujorku – i cena koje se traže na tržištu - nas je i navelo da napravimo listu deset najboljih potkrovlja u svakom gradu. U suprotnom bi svi bili na Menhetnu, gde su kupci, kako tvrde agenti, spremni da plate i do 10 i 20 posto više po kvadratnom metru kako bi postali vlasnici stana na vrhu zgrade.
'Sa adresom na kojoj piše 'potkrovlje' to je prava premija, nasuprot 16H.', objašnjava Nensi Li, agent nekretnina firme Korkran grupa, koja je skoro imala klijentkinju koja nije htela ništa drugo do stan na poslednjem spratu. 'Svi koji žele potkrovlje su obično u godinama kada žele da budu vlasnici stana koji će vam oduzeti dah.'
Potkrovlja su prestižna, ali su više od statusnog simbola. Stanovi na poslednjem spratu najčešće imaju izvanredan pogled, odlično osvetljenje, terase i jedinstven raspored prostorija. Kako su smešteni odmah ispod – ili na samom vrhu zgrade – mogu da imaju kamin, više plafone i krovove na otvaranje. A kad smo već kod plafona, još jedna stavka koja ih čini privlačnim je ta da vam niko ne boravi iznad glave i radi bog-te-pita-šta u tri ujutro – što je najčešći razlog za žalbu, čak i u zgradama sa najboljim stanovima.
Ali, neki su izvođači nejasni po pitanju šta čini stan u potkrovlju privlačnim: ‘Kad pogledate sve ove zgrade i zgradurine koje se podižu, izvođači će sigurno probati da ubace na ‘potkrovlje’ što je moguće više stanova’, objašnjava Merijan.
Milenijumski toranj na Menhetnu, na primer, ima nekoliko stanova u potkrovlju, ističe Sempl, koja ih je prodala voditelju radio programa uživo Hauardu Sternu, koji je bio na 23 mestu na Forbsovoj listi 100 najslavnijih u 2004. godini
‘Trenutno su u modi’, kaže Sempl. ‘Ali, za mene je potkrovlje ipak sam vrh zgrade.’
Ova se moda proširila i na Majami, grad koji smo pridodali na našu listu, zbog brojnih preskupih zgrada koje su podignute duž Južne plaže. U Majamiju, svaka nova zgrada ima potkrovlje koje je grandioznije u odnosu na druge stanove – neki čak imaju i bazen na terasi ili predivno uređenu baštu. Ali, veliki, luksuzni stanovi na nižim spratovima mogu isto biti podignuti kao stanovi u ‘potkrovlju’, tvrdi Mark Zilbert, agent EWM firme.
‘Izgleda da nije važno koliko velikim ili skupim napravite stan, prodaćete ga vrlo brzo’, objašnjava Zilbert. ‘Javlja se manjak stanova na Južnoj plaži. Pored Menhetna, verovatno je to jedino mesto gde može da se javi manjak stanova u potkrovlju.’
Poruka priče? Život je dobar kad si na vrhu.

Tamara Lujak


Copyright BONI Drenik d.o.o 2003