Povratak na prvu stranu - vesti

 

Igram nagradnu igru
Dobijam vesti na mail
Testiram inteligenciju
Ucestvujem u diskusijama
Uspostavim kontakt
Reklamiram se  Arhitektura
Astrologija
Brak
Dogadjaji
Download - Freeware
Erotika
Humor
Kozmetika
Licnosti
Ljubav & Sex
Mladi
Moda
Poezija
Sve o deci
Umetnost
Zanimljivosti
 PRODAJA ZA SLAD...
 Samo napred
 Može li bez kav...
 ZVER 666
 Isterivač đavol...
 SUPERJAHTA, AVI...
 LJUBIMCI
 HRISTOS VOSKRES...
 PORŠE
 PROLEĆE
 U SRCU ZLATNOG ...
 NE VOLITE ORNAŽ...
 LORELAJ
 UMNETNOST KIĆEN...
 UMETNOST KIĆENJ...
 NOVOGODIŠNJA GR...
 NOVOGODIŠNJA GR...
 USKRŠNJE JAJE
 Samo virulentno
 Jeste li za tes...
 500 MILIONA EVR...
 AMERIKANAC U PA...
 VINO I ZVEZDE
 BRISANJE ISTORI...
 Test Dr. Fila
 Jadarit
 SAD GA IMA SAD ...
 Zanimljivosti
 Zanimljivosti
 BRZI VOZOVI FRA...
 Mila Jovović
 Hotel Frensisa ...
 Henrik Ibzen (...
 Najbolji novi h...
 Najbogatiji lju...
 Svastalice
 Legenda o „YAHO...
 Venčanja
 Lament nad kafa...
 Klaudija Šifer...
 Orlando i Kejt ...
 Ko bi rekao da ...
 Zima
 Dvor i vrtovi L...
 SARGANSKA OSMIC...
 Mala Nikol
 Ekspedicija na ...
 Naručivanje čas...
 Džejson Prisli
 DŽONI KEŠ
 Porodično okupl...
 Ljubimci
 Medeni mesec
 Beograd: Sećanj...
 Kako potrošiti ...
 Rekla Kazala 3
 Rekla kazala 2
 Rekla-kazala 1
 Renesansa Krist...
 Kineski zid sve...
 "Zasto monarhij...
 SEKSI SCENA SVI...
 Lebanon: Pucanj...
 SIROTI NOVINARI...
 Švarceneger u G...
 Virtuelni seks
 Najseverniji ev...
 Tatoo
 Istorija piva
 Lament nad auto...
 LAPSUSI
 Glodari napadaj...
 Svet prepun lju...
 Paolo Koeljo!
 Tajne templara!
 Glodari napadaj...
 Čudo neviđeno!
 Pobeda Letonije
 Spammers
 Nestao u Portug...
 Hoćete li jedno...
 OSTAO SAM BEZ D...
 Donje rublje u ...
 U carstvu brašn...
 TAJNA ALHEMIJE
 KRALJICA MERI 2
 Kaze se za
 [ Svi članci ... ]
Zdravlje
 Muška posla 06. 07. 2003.
Predanje koje se, nekako, sve više kosi sa realnošću svedoči da su uglavnom žene te koje kukaju kad je odevanje u pitanju. Stvarnost nas, međutim, uči da su i muškarci ušli u neku "picikato" fazu, što - kako, uostalom, i običaji diktiraju - posebno dolazi do izražaja kad su u pitanju svečane prilike, prvenstveno svadbe, i to bez obzira da li je dotičnom gospodinu, mladom ili ne baš u cvetu mladosti, zapalo da bude mladoženja lično, kum, otac nekog od žutokljunih supružnika, dever ili "običan" svat.

Upravo ceremonija venčanja upozorava nas da je u ljudskom društvu forma jednako važna koliko i sadržina, a neretko (na žalost?) i važnija. Kad se već stane pred oltar - ili matičara, ili oboje - najvažnije je kako izgledaju one centralne figure, a što se muških zvanica tiče, to su ovi već pobrojani. Da vidimo šta se za te cenjene likove preporučuje...

Krećemo od mladoženje: norme jesu krute, ali i srećnik koji uplovljava u bračnu luku treba na svadbi svoj imidž da prilagodi karakteru. Ako je, dakle, reč o čoveku ozbiljnije naravi, konzervativnijem i nesklonom manje i više nasilnim improvizacijama, njemu je najbolje da odabere adekvatnu opciju - tradicionalnu crno-belu varijantu, koja ga ni u ovoj situaciji "visokog rizika" neće izneveriti. Osobe živog temperamenta, pomalo otkačene ili, jednostavno, zaljubljene u mladalačku šašavost do iznemoglosti, slobodno se mogu opredeliti za neku pitoreskniju varijantu. U takvim slučajevima, ne smeta ako sevne neka ekscentrična boja ili totalno neformalni odevni detalj.

Budući da se na venčanjima pretpostavlja da će to muškarcu biti jedino mladoženjstvo u životu, prirodno je što se od njega očekuje da izgleda kao "bonbona". Ostaće, na kraju, fotografije sa venčanja, a možda i video zapis, pa će se čovek na eventualnu blamažu podsećati celoga života.

Tu je, naravno, i nezaobilazni kum, koji - po srpskoj narodnoj - "nije dugme". Ne samo što nije dugme, nego najčešće nije ni neposlušan kad mu se ženi najbolji drug, koji ga je za kuma i odabao. Vrlo se često dešava, i sa i bez prethodnog dogovora, da se kum obuče tako da "pasuje" fazonu za koji se opredelio mladoženja. Nisu li, uostalom, u pitanju dva drugara dobra stara koja su zajedno prošla Scile i Haribde?

Što se devera tiče, on će se već konsultovati sa snajkom, odnosno izabranicom bratovog srca. To je, kako pokazuje istorija porodičnih odnosa, najbolji način. Ukoliko, naravno, dever nije na svoju ruku, pa neće nikoga da sluša.

Evo i saveta za oduševljene očeve razdraganih mladenaca, koji su takođe bitne kreature na jednoj svadbi. Oni, pre svega, treba da obuku nešto što ih neće gušiti. Dosta im je već holesterola i visokih pritisaka; kad nadođu maligani, zadihanost od skakanja u kolu i melanholija izazvana činjenicom da je dete, eto, odraslo i da mu (joj) "ja više nisam bitan u životu", dobro je da očevi novopečenog mužića i ženice blagovremeno olabave kravate. Za njih je, dakle, važno kako će izgledati do predjela - a da to bude O.K. pobrinuće se buduće bake, njihove životne saputnice. A posle - udri garderobu na veselje!

Copyright BONI Drenik d.o.o 2003