Povratak na prvu stranu - vesti

 

Igram nagradnu igru
Dobijam vesti na mail
Testiram inteligenciju
Ucestvujem u diskusijama
Uspostavim kontakt
Reklamiram se  Arhitektura
Astrologija
Brak
Dogadjaji
Download - Freeware
Erotika
Humor
Kozmetika
Licnosti
Ljubav & Sex
Mladi
Moda
Poezija
Sve o deci
Umetnost
Zanimljivosti
Zdravlje
 Bogojavljenje 04. 01. 2005.
19. januar (06. januar po starom kalendaru)
Kada je Gospod Isus navršio trideset godina od Svog telesnog rođenja, On otpoče Svoj učiteljski i spasiteljski posao. I sam, početak početka oznamenova krštenjem na Jordanu. Sveti Kiril Jerusalimski veli: "Početak sveta voda, početak Jevanđelja Jordan". Pri krštenju Gospoda u vodi objavila se svetu ona tajna koja se u Starom Zavetu nagoveštavala, o kojoj se u starom Misiru i Indiji samo basnoslovilo, tj. tajna božanske Svete Trojice. Otac se javio čulu sluha, Duh se javio čulu vida, a Sin se javio uz to još i čulu dodira.
Otac je izrekao Svoje svedočanstvo o Sinu. Sin se krstio u vodi a Duh Sveti u vidu goluba lebdeo je nad vodom. A kada Jovan Krstitelj zasvedoči i reče o Hristu: "Gle, Jagnje Božije koje uzima na se grijehe svijeta" (Jn 1, 29) i kada on pogruzi i krsti Gospoda u Jordanu, time se pokaza i misija Hristova u svetu i put našega spasenja. Naime: Gospod uze na se grehe roda čovečjeg i pod njima umre (pogruženje) i ožive (izlazak iz vode); i mi moramo umreti kao stari grehovni čovek i oživeti kao očišćeni, obnovljeni i preporođeni. Ovo je Spasitelj, i ovo je put spasenja.
U spomen na krštenje Hristovo, kada se javio Bog Otac, Bog Sin i Bog Duh Sveti, Crkva je ustanovila praznik Bogojavljenje (od grčkog: Teofanija), ovaj praznik se naziva i Prosvećenje, zato što nas prosvećuje pokazujući Boga kao Trojicu, jednobitnu i nerazdelnu. Svako od nas se krštenjem u vodi prosvećuje time što postaje usinovljen od Oca Svetlosti, zaslugom Sina i silom Duha Svetoga.

Na dan Bogojavljanja, posle Liturgije, osveštava se voda. Ovu bogojavljensku vodicu hrišćani zahvataju i čuvaju preko cele godine u kući kao svetinju. Ako o ovome ne mislimo, na Svetu Liturgiju ne idemo, nego se samo guramo da pre svih zagrabimo osvećenu vodicu, uzalud se trudimo.

(Preuzeto sa zvaničnog sajta Srpske pravoslavne crkve)


Copyright BONI Drenik d.o.o 2003