Povratak na prvu stranu - vesti

 

Igram nagradnu igru
Dobijam vesti na mail
Testiram inteligenciju
Ucestvujem u diskusijama
Uspostavim kontakt
Reklamiram se  Arhitektura
Astrologija
Brak
Dogadjaji
Download - Freeware
Erotika
Humor
Kozmetika
Licnosti
Ljubav & Sex
Mladi
Moda
Poezija
Sve o deci
Umetnost
Zanimljivosti
Zdravlje
 Aromaterapija! 06. 07. 2003.
iko puta ste boraveći u nekom namirisanom prostoru ili pomirisavši odredjeni parfem doboko uzdahnuli setivši se velike ljubavi, prijatnih trenutaka koji su vas nosili i otvarali, nakon čega bi vaše lice ukrasio zagonetni osmeh? Odgovore kako koji to čini potražićemo u AROMATERAPIJI...

Na žalost gurmana koji bi mogli da očekuju nasmejanog Francuza sa receptima za primamljive djakonije , BONI će vam pomoći da ovladate osnovnim postavkama korišćenja eteričnih ulja, i da uživate u darovima prirode dobijene kroz magične kapi biljaka, cveća, kore drveća , smole…

Aromaterapija je drevna veština korišćenja eteričnih ulja na različite načine u cilju opuštanja, preventive, lečenja. Datira iz najstarijih civilizacija.Već 4500 godina pre Hrista stari Egipćani su uživali u umetnosti upotrebe mirisnih supstanci i njima lečili širok spektar bolesti : aromaterapija je bila njihov stil življenja.

Krenimo od eteričnih ulja;

Dobijaju se destilacijom, procesom koji je pronadjen pre 2500 godina i Indiji. Čovek je tada pronašao kako da iz biljke uzme suštinu- dušu i miris.

Proces destilacije je vrlo jednostavan. Biljni materijal (list, grančice, koren, smola), zatvori se u sud , ispod koga se zapali vatra. Zagrevanjem suda, stvara se para koja sa sobom ponese miris i aktivnu supstancu biljke u sistem cevi za hladjenje. Tu dolazi do kondenzovanja i pretvaranja pare u smešu vode i eteričnog ulja koje pliva na njenoj površini. Tada se na jednu stranu odvaja ulje, a na drugu voda. Za dobijanje par kapi eteričnog ulja potrebna je velika količina biljnog materijala. Stare civilizacije su znale da je to suština biljke i znale su da cene tih par kapi.

Obzirom da predstavljaju izuzetno jake koncentrate života biljke, njenih hormona, prirodnih antibiotika , treba biti izuzetno obazriv prilikom njihove upotrebe. U suprotnom mogu dovesti do neželjenih posledica od opekotina, preko alergijskih manifestacija, mučnine, vrtoglavice, do težih trovanja. Na tržištu je sve više sintetičkih ulja. Njihova primena je zastupljena u proizvodnji parfema. U aromaterapiji ih izbegavamo, i težimo da magične kapi budu potpuno prirodne, i ako je njihova cena na tržištu obično veća.

Aromaterapija se može koristiti na različite načine:

MASAŽOM

Lekovita moć mirisnih supstanci eteričnih ulja kombinovana sa lekovitom moći dodira. Pored mirisa i efekata koje izaziva, masažom utrljavamo ulje iz koga preko periferne cirkulacije organizam apsorbuje lekovite supstance i deluje preventivno, odnosno terapeutski, kao prirodni antibiotik. Retko u kožu utrljavamo koncentrovano ulje. Zbog jačine ga mešamo sa bazičnim, prirodnim uljem : bademovim, maslinovim, susamovim, uljem pšeničnih klica, semena grožđa, semena palme…Obično u 50 ml. baze neposredno pred masažu ukapamo do 25 kapi eteričnog ulja. Sve preko toga može dovesti do napomenutih neželjenih posledica.

Masažom eterična ulja vrlo brzo prodiru u organizam i svojim aktivnim komponentama utiču na bol, celulit, cirkulaciju, stres u zavisnosti od izbora ulja.

KUPKOM

Uživajući u kadi napunjenoj toplom vodom naše pore se idealno otvaraju da bi primile aktivne supstance eteričnih ulja . Kupke mogu biti tonizirajuće ili relaksirajuće u zavisnosti od izbora ulja , deluju na promene na koži, stimulišu cirkulaciju, oslobadjaju od toksina, okrepljuju disajne organe. Da bismo bolje rastvorili eterična ulja u vodi možemo ih pomešati sa malo tečnog sapuna. I u ovom slučaju moramo voditi računa o doziranju. Za jednu kupku koristi se maksimalno 15 kapljica koncentrovanog eteričnog ulja.

AROMATIZACIJOM ŽIVOTNOG PROSTORA

Korišćenjem posebnih aromaterapeutskih lampi (porcelanskih, od tarakote, vatrostalnog stakla…) ili difuzera. Aromatizovan vazduh koji udišemo je od izuzetne važnosti za balansiranje naših emocija i zdravlja u celini. Aromaterapeuti napominju da su sva eterična ulja antiseptična i time nas štite od bolesti i zagadjenja vazduha. Doziranje: 5 do 10 kapi u posudi za aromatizaciju prostora.

Pored ovih glavnih načina upotrebe aromaterapije, mogu se koristiti i eterična ulja za inhalaciju, saune, maske u toku kozmetičkog tretmana ili u toku kuvanja jela i dezerata.

U narednim brojevima BONI časopisa potrudićemo se da vam pomognemo oko izbora eteričnih ulja, načina njihovog korišćenja. Na vama je da nam verujete i prepustite se impulsima prirode, kao i da pratite sopstvene vibracije.

Copyright BONI Drenik d.o.o 2003