Povratak na prvu stranu - vesti

 

Igram nagradnu igru
Dobijam vesti na mail
Testiram inteligenciju
Ucestvujem u diskusijama
Uspostavim kontakt
Reklamiram se  Arhitektura
Astrologija
Brak
Dogadjaji
Download - Freeware
Erotika
Humor
Kozmetika
Licnosti
Ljubav & Sex
Mladi
Moda
Poezija
Sve o deci
Umetnost
Zanimljivosti
Zdravlje
 Napasnik zvani celulit! 06. 07. 2003.
šoj polovini planete poznat je kao "napasnik dvadesetog veka"...

Te sitne kapsule u potkožnom vezivnom tkivu ispunjene želatinoznom formom sačinjenom od masne ćelije, vode i zadržanih metaboličkih toksina, zadale su glavobolje a nekima bogami itekako ispraznile novčanike. Internet BONI magazin pokušaće da vam pomogne u njegovom ublažavanju i sprečavanju.

Zovu nas plaže

Sunce nas poziva da se oslobodimo bremena garderobe, more da se prepustimo talasoterapiji, priroda da u njoj uživamo. Vas ipak nešto sprečava da se potpuno opustite? Muči vas celulit.

Pod kožom osećate sitne kapsulice koje se migolje pod prstima, koža vam je suva i ima izgled pomorandžine kore. Primećujete kako je i tonus mišića blago opao. Mediji vas bombarduju raznim reklamama i tretmanima. Iako imate savršenu telesnu težinu pribegavate raznim dijetama, ne sanjajući dok se osećate loše, koliku nepravdu nanosite svom organizmu. Sakrivate vaše telo, dar bogova, misleći kako je on dominantan i kako će svaki muškarac prvo njega ugledati. Kakva greška, ukoliko ste naleteli na pravog maskulinuma! Tražeći sadržaj i čeprkajući do ključa zatvorenih fiokica, pokušavajući da u lepom oku pronađe iskru koje nema, gledajući vas kako skrivate suknjama i pantalonama, takozvani problem, okrenuće se i ipak odlučiti za partiju bilijara ili šaha.

Da biste bile opuštene, lepe, i sa uživanjem prelistavale strane BONI magazina, pokušaćemo sa par korisnih saveta, činjenicama (koje mogu malo biti i bolne, zavisi kako ih prihvatite), i sa ilustrovanom samomasažom.

UPOZNAJTE NAPASNIKA
da biste znale kako da se odbranite od njega

Celulit (paniculopatia) često je problem hormonske prirode. Mnogi smatraju da je estrogen, ženski polni hormon glavni krivac njegovog nastanka. Zato shodno koncentraciji estrogena u cirkulaciji (najmanja je neposredno nakon menstruacije) najbolje rezultate terapija postići ćete prvih deset dana nakon menstruacije.
Ne zaboravite da stres, način života, ishrana, fizička neaktivnost, hormonske tablete, imaju određenim delom uticaja u njegovom nastanku.

Najčešća mesta pojavljivanja su: butine, jastučići oko kolena, listovi, skočni zglobovi, sedalni region, stomak, donji deo leđa. U poznijim godinama može se pojaviti i na vratu i nadlakticama

Celulit je problem koji se ne može potpuno ukloniti, može se prevenirati i ublažiti pravilnim pristupom

Zahteva kompleksan pristup počevši od higijensko dijetetskog režima (2-3 litre vode dnevno, negazirane, što više svežeg voća i povrća, manje dimljene, konzervirane hrane, svinjetine, ovčetine, više piletine i ribe. Ne preterujte konzumirajući kuhinjsku so obzirom da vezuje vodu u organizmu, što ide u prilog ovom napasniku. Izbegnite "teške" začine, industrijske sokove prepune šećera)

Muči ga detoksifikacija organizma- priuštite vašem organizmu redovno čišćenje od zadržanih toksina. Urinarni trakt oslobodićete povremenim konzumiranjem čajeva od peteljki trešanja, kukuruzne svile, peršuna ili preslice. Ukoliko patite od zatvora koji je čest kod ovog problema, posegnite za prirodnim laksativima koji će vam pomoći (suve šljive, pšenične klice, mekinje, masaža stomaka, vežbe, mlaka voda na tašte itd.) izbegavajte sintetičke lekove. Omogućite vašem organizmu dovoljno kiseonika dubokim disanjem ukoliko je moguće u prirodi. Dozvolite koži da se znoji- postoji toliko prirodnih načina.

U toku dana pronađite vremena da se opustite. U potrazi za najadekvatnijom metodom relaksacije osluškujte vaše telo, ispoštujte prostor i mogućnosti. Ponekad je i pola sata lagane šetnje pored reke ili kroz park sa slušalicama vokmena, iz kojih dopire vama draga muzika, dovoljno da se smirite i regenerišete.

Vežbajte onoliko koliko vam prija. Ukoliko se odlučite za napornije vežbe konsultujte stručnjaka. Mnogi smatraju da je plivanje najblagotvornije od sportova.

Iznad svega volite svoje telo, ne pretrčavajući preko one dobre stare izreke "lepota dolazi iznutra".

Masaža ima za cilj da stimulišući krvnu i limfnu cirkulaciju omogući oslobađanje celulita iz kapsule (koliko je to moguće), i da ga putem organa za detoksifikaciju izbaci iz organizma. Obzirom da je dotični nevaljalko lociran 3-5 milimetara ispod površine kože, u vezivnom tkivu, nema razloga za grubim pritiskanjima i oštećenjima krvnih sudova koji će se oglasiti modricama, koje su apsolutno nedozvoljene. Pritisci treba da budu dozirani i nikad preko granice bola. Ukoliko imate proširene vene, promene na koži (iritacije, ekceme, infekciju), visok krvni pritisak, ne primenjujte masažu. Ukoliko imate neki zdravstveni problem bilo bi poželjno da pre tretmana konsultujete vašeg lekara ili fizioterapeuta.

Masažu primenjujte povlačeći ruke od periferije prema srcu, nikada obrnuto. Na taj način ćete ispoštovati prirodno kretanje krvi u venskom sistemu. Prvo masirajte gornji deo nogu, butine, pa nakon toga kolena i listove.

Izbegavajte lupkanja, seckanja, vibriranja i grube hvatove. Oni mogu dovesti do pucanja vezivnog tkiva i trajnih posledica.

Da biste aktivirali mikrocirkulaciju kože i blagotvorno uticali na njen tonus (zategnutost, jedrinu) izaberite ulje ili kremu koja u sebi poseduje komponente algi ili bršljena ("BONI" vam preporučuje "Algoterm" kolekciju). Nakon masaže možete utrljati poseban termoaktivni gel koji ćete aktivirati posebnim tzv. "pakovanjem" ili obmotavanjem prijanjajuće folije ili oblačenjem specijalnih termo- gaća. Ne gubite iz vida- najbolji rezultati postižu se prvih deset dana nakon manstruacije.

U toku dana posvetite bar jedan sat sebi. Napravite atmosferu u prostoru u kojoj ćete se osećati najopuštenije. Ne zaboravite da muzika može u tome da vam pomogne, zato izaberite onu koja će vama lično prijati.

Nakon tuširanja i blagog pilinga kože lufa rukavicom sedite i opustite se.

Da biste lakše shvatili gornja objašnjenja pripremili smo za vas nekoliko slika.


1. Ulje za masažu nanesite na vaše dlanove i protrljajte ih da biste ga zagrejali. Celom površinom dlanova utrljavajte ovu blagotvornu supstancu povlačeći šake od kolena prema preponama i kuku. Postepeno pojačavajte pritisak. Ponavljajte postupak dok ne osetite da su vam se noge blago zagrejale. Moguće je i blago crvenilo kao dokaz stimulisane mikrocirkulacije kože.


2. Postavite palčeve poprečno u odnosu na mišiće butine. Krenite sa laganim trljanjem, dozirano pojačavajući pritisak. Pokret možete izvoditi prateći uzdužne trake mišića ili ga primenjivati deo po deo.


3. Skupite šake u pesnice pa savijenim zglobovima prstiju trljajte, kružno deo po deo, mišiće butine, poštujući smer kretanja cirkulacije. Budite obazrive, jer ovaj pokret može da bude jako bolan. I izmedju ostalog pojačava crvenilo.

4. Otvorenim dlanovima obuhvatite mišiće butine i krenite sa gnječenjem mišića kao da mesite testo. Odvajajte mišiće od podloge deo po deo i "imitirajte" pokret ceđenja sunđera natopljenog vodom. Obradite celu površinu butine uključujući i zadnju ložu i sedalni deo.

5. Otvorite prste i jagodice duboko "zabodite" okolo kolena. Povlačite naizmenčno jednu pa drugu ruku prema preponama i sedalnom delu imitirajući grabuljanje. Ponovite ovaj pokret par puta.

6. Postavite dlanove na butine i energično trljajte , "šmirglajte" celu površinu butine sve dok se koža skroz zacrveni.

7. Istim postupkom pristupite i masaži mišića lista, nakon čega ponovite duboko glađenje cele noge.

Nakon što ste izmasirali i prokrvili, a svakako i opustili celu nogu, kružnim pokretima utrljajte termoaktivni gel. Počevši od skočnog zgloba prema kolenima i preponama uvijte je prijanjajućom folijom kako biste postigli efekat lokalne saune i pojačali efekte masaže i detoksifikacije. (slika 7). Izmasiranu nogu uvijte u ćebe ili deblji frotir kako biste intenzivirali znojenje. Na isti način izmasirajte i drugu nogu i upakujte je.Copyright BONI Drenik d.o.o 2003