Povratak na prvu stranu - vesti

 

Igram nagradnu igru
Dobijam vesti na mail
Testiram inteligenciju
Ucestvujem u diskusijama
Uspostavim kontakt
Reklamiram se  Arhitektura
Astrologija
Brak
Dogadjaji
 SAMO OPUŠTENO!
 HRISTOS VOSKRES...
 BABUCINE PRIČE
 Online zvezda
 Nema dima
 FEST 2009
 KÜSTENDORF FILM...
 SLAVA NA DVORU
 Obama među Srbi...
 DECA IZ SRBIJE ...
 ŽAN POL GOLTIJE...
 KLARK KAO NOSTR...
 „Promovišemo na...
 ŠKART
 CASADEI
 ROMANTIKA NA SR...
 PRESTOLONASLEDN...
 FILMSKI FESTIVA...
 NOVINARI NA DVO...
 PESMA EVROVIZIJ...
 REVIJA LJUBAVI
 PRINCEZA KATARI...
 ВР&...
 U početku beše ...
 „Savremena umet...
 ANDRE MARLO
 Putnik kroz vre...
 Islandski umetn...
 LETNjA IZLOŽBA ...
 BAJKA O TUKARAM...
 Deseta godisnji...
 IZJAVA Nj. K. V...
 HOLANDSKI PLESN...
 PRIKUPLJENO 660...
 IGUANA NA BEOGR...
 Venčanje Džordž...
 FEC DOMINO
 KRALJEVSKO SLAV...
 Kraftverk nastu...
 Brus Vilis puni...
 Svetih Četrdese...
 Sretenje Gospod...
 Bogojavljenje
 Velika novogodi...
 Sveti Nikolaj Č...
 Vavedenje Presv...
 Оп&...
 Doprinos akadem...
 Oženio se Kostn...
 Sveže venčana
 Naj-događaj na ...
 Džepovi puni ka...
 Nobelovka - Sir...
 Pobedila Irska
 Rođendan
 Beograd, 03.10....
 PAL ZILERI PONO...
 Napred momci!
 Istina o Knezu ...
 Fashion week
 Raja i Maja
 Laza Kostić fon...
 Boni u Moskvi
 Atentat na Šira...
 LA TEQUILA MEXI...
 International S...
 Odlazak Pole Je...
 Dilan, čedo str...
 Ostavštine slav...
 Liberation
 Nobelovac za no...
 Spust niz Mont ...
 Osvežavanje ist...
 Hakeri provalil...
 Najzad veselo
 Predsednik i di...
 Bez starca nema...
 Al se danas dob...
 U humanitarnoj ...
 Irci u našoj kr...
 O čemu je ovde ...
 Britanci u Beog...
 Srećni dobitnic...
 Volite se ljudi
 Kraljevska bajk...
 Igraj za život
 [ Svi članci ... ]
Download - Freeware
Erotika
Humor
Kozmetika
Licnosti
Ljubav & Sex
Mladi
Moda
Poezija
Sve o deci
Umetnost
Zanimljivosti
Zdravlje
 Опасна тетовa& 15. 11. 2004.

Кошаркашу „Партизана” Гуровићу улазак забрањен због лика Драже Михаиловића на рамену

ЗАГРЕБ, 13. новембра – Све данашње дневне новине у Хрватској објављују до сада на овим просторима незабележену вест: кошаркашу београдског „Партизана” Милану Гуровићу забрањен је улазак у Хрватску, тако да неће моћи да учествује у недељном мечу против загребачке „Цибоне” у оквиру „Гудјир” лиге. Према објашњењу из МУП-а Хрватске, који је и донео овакву одлуку, то је учињено због тетовираног лика Драже Михаиловића који Гуровић већ одавно носи на левој надлактици, а с којим је без проблема играо у НБА лиги и у Шпанији. Службени портпарол МУП-а Хрватске Златко Мехун напомиње да се „та тетоважа сматра истицањем обележја којим се подстиче или позива на мржњу, или насиље на темељу расне, националне или верске припадности, што је забрањено према више хрватских закона”.

Загребачке новине преносе и прву реакцију тренера „Партизана” Душана Вујошевића на овај догађај, који каже: „Управо би Гудјир лига требало да буде мост за превладавање таквих ситуација. Према том принципу, многи који сада несметано путују на релацији Загреб–Београд не би то смели радити. Неки су, ето, тетовирали своје тело, а неки су то, на жалост, радили на туђим телима.”

Није никаква новост изузетна осетљивост хрватске средине на симболе који означавају четништво (у атмосфери ратне мржње буквално сви Срби у Хрватској су проглашавани четницима, а то је истовремено била и ознака за „дивљач без ловостаја”, што је у одређеним сегментима друштва остало присутно све до данас). Изненађује, међутим, „тајминг” доношења такве одлуке – баш на дан доласка министра иностраних послова Србије и Црне Горе Вука Драшковића у Хрватску, где на Брионима учествује на дводневном скупу министара спољних послова земаља Америчко-јадранске повеље и министара земаља чланица НАТО које окружују наш регион.

Као што је познато, Вук Драшковић је и челник странке СПО која се залаже за „праву истину о Дражи Михаиловићу”, па зато има и мишљења да је ова забрана уласка Гуровића у Хрватску и својеврсни „поздрав” управо Драшковићу, који је први пут у Хрватској после 1990. године. Јер, „случај Гуровић” МУП Хрватске је могао да реши и знатно, или бар који дан раније, пошто се распоред ове међународне кошаркашке лиге зна одавно.

Било како било, овај догађај могао би да означи и промену досадашњег понашања хрватских извршних и правосудних власти и унутар земље на ову тему. У Хрватској, наиме, и даље није необично да се на неким масовним јавним скуповима, нарочито концертима и спортским приредбама, без икакве последице појављују многе особе искићене усташким симболима, Павелићеве слике и даље се слободно излажу и продају, јавно се певају песме којима се величају познати усташки злочинци из Другог светског рата и редовно им се одржавају мисе у католичким црквама. О најновијем таквом примеру управо ових дана читамо у домаћим новинама: у фрањевачкој цркви Св. Маргарите Мученице у Бристу код Заострога, у склопу завршног дела симпозијума под покровитељством ХАЗУ о фра Андрији Качићу Миошићу, певане су „домољубне песме” усташке провинијенције, а да нико од угледних учесника на то није ни зуцнуо. О оном „убиј, убиј Србина”, које и даље одјекује на спортским трибинама кад год у Хрватској наступа неки клуб из Србије, и да се не говори. Осим ако неко не сматра да то не спада у изазивање националне и верске мржње, односно да усташе нису фашисти и да нису чинили оно што су чинили.

Р. Арсенић

Politika, 14.11.2004Copyright BONI Drenik d.o.o 2003