Povratak na prvu stranu - vesti

 

Igram nagradnu igru
Dobijam vesti na mail
Testiram inteligenciju
Ucestvujem u diskusijama
Uspostavim kontakt
Reklamiram se  Arhitektura
Astrologija
Brak
Dogadjaji
Download - Freeware
Erotika
Humor
Kozmetika
Licnosti
Ljubav & Sex
Mladi
Moda
Poezija
Sve o deci
Umetnost
Zanimljivosti
Zdravlje
 Svi na doterivanje! 06. 07. 2003.
Danas su još žene dominantne među pacijentima, ali sa Zapada stižu i glasovi ekvilibracione intonacije: hoće, bogme, i muškarci na "zatezanje"!

Doktor Sidney Ohana, plastični hirurg, bio je sjajan sabesednik namernima da pišu o najnovijim stremljenjima, iskustvima i iskušenjima plastične hirurgije, budući da je reč o autoru knjige "Estetska hirurgija, želja i lepota".
Jedan od nosećih akcenata koje su čitaoci zapazili u ovoj stručnoj publikaciji mogao bi se redukovati na, bojažljivo ili entuzijazmom ofarbano, pitanje: pristižu li muskarci žene u izgaranju da se podmlade?
- Još nema jednakosti muškaraca i žena, o tome se zasad ne može govoriti - veli dr Ohana. - Pre svega, ako hoćete, zbog činjenice da korekcije grudi i dalje uzimaju 20 do 30 odsto operativnih zahvata u našoj praksi. S druge strane, pojedine operacije, kao što su rinoplastika ili podočnjaci, interesuju, sudeći po raspoloživim podacima, i žene i muškarce. Žene su, doduše, sklonije promenama ove provenijencije, budući da se kod muškaraca poneka borica pored očiju i dalje računa kao potencijalno sredstvo šarma. Tendencija ka uranvotežavanju ipak postoji. Zasad su muškarci svakako skloniji intervencijama na stomaku ili u intimnim regijama, a na ceni je i dalje prevashodno presađivanje kose. Ukoliko vam odgovara da pošteno rezimiram, reći ću da je danas situacija takva da tek oko dvadeset odsto, ili nešto manje, naših pacijenata čine muškarci. Žene su i dalje zainteresovanije.
Dr Ohana ne otkriva ništa novo, ali potencira izvesne aspekte: - Kada žena dolazi kod estetskog hirurga, prosto kaže: "Hoću da ostanem lepa." Kod muškaraca, opet, postoji taj "profesionalni" momenat: "Treba ostati mlad i konkurentan." U poverenju, imam utisak koji ne vara da i oni hoće da ostanu dopadljivi, da se sviđaju ženama. Nije više takvo vreme da mogu žene da zavedu svojom sigurnošću, materijalnom obezbeđenošću; žene su stekle moć, imaju posao, kola, novac. One muškarca gledaju pre svega kao nekoga ko će im se fizički dopasti.
Ne idu ni danas, ni u Evropi ni u Americi, na plastičnu hirurgiju normalni ljudi, zauzeti svojim ovozemaljskim problemima ili borbom za egzistenciju, svoju, svojih bližnjih ili opštu, što izađe na isto. To potvrđuju i stručnjakove reči: - Donedavno su na terapije dolazili samo filmski starovi ili privilegovani klijenti, posvećeni nezi tela, fitnesu, bodi-bildingu. U poslednje vreme primećujemo nekakve promene u sociološkoj strukturi onih koji nam dolaze: krug se širi. Uostalom, i realitet Zapada je učinio svoje: ljudi se, odlazeći u penziju, i dalje osećaju mladima, pa žele da im i tela budu mlada. Takav je profil osoba koje se odlučuju da nas posete - veli dr Sidni Ohana.
Kad su muškarci u pitanju, i dalje se najvše traži presađivanje kose, kao i regulacija podočnjaka. Pacijenti neretko zahtevaju i rinoplastiku, korekcije nosa. Naposletku, muškarac, čak iako se koliko-toliko redovno bavi sportom, skoro obavezno ima problema sa viškom kilograma, posebno vidljivim u domenu stomaka. Oni, stoga, dosta često pribegavaju i liposukcijama, zahvatima koji im garantuju oslobađanje od viška naslaga.
Za kraj je, nekako, ostalo pitanje genitalija. Muškarci su danas na Zapadu, u sve većem broju, zainteresovani za povećanje penisa?
- Da, u pitanju je, generalno, povećanje obima, debljine penisa. Tehnika se svodi na ubrzigavanje masnoće, kroz dve ili tri operativne seanse pod lokalnom anestezijom - objašnjava dr Ohana.


Presađivanje kose
Cilj: presaditi kosu pre nego što osoba ostane potpuno ćelava
Način: kalemljenje mikro-korenova vlasi uzetih od samog pacijenta. Lokalna anestezija, najmanje tri seanse. Izlazak iz medicinske ustanove istoga dana.
Negativni efekti: privremeno stvaranje zadebljanog tkiva, ponekad vodeni otoci.
Rok trajanja: doživotno, budući da je kosa genetski predviđena da izdrži jedan život.


Korekcije nosa
Cilj: obrada linija nosa.
Način: opšta anestezija.
Hospitalizacija: 24 casa.
Negativni efekti: senzacija začepljenog nosa, blagi otok. Situacija se sređuje za osam do deset dana.

Liposukcija, lipoaspiracija
Cilj: odstraniti naslage sala u predelu stomaka i kukova
Način: u odnosu na količinu masnoće i broj zona koje se operativno tretiraju, zahvat se obavlja pod lokalnom ili opštom anestezijom. Masnoća se iz organizma izvlači finim cevčicama.
Hospitalizacija: 24 sata.
Negativni efekti: moguć otok. Specijalni zaštitni donji veš nosi se 21 dan.
Rok trajanja: ukoliko se vodi uredan život, rezultati ovakvog zahvata nemaju rok trajanja.Dograđivanje penisa
Cilj: napraviti deblji penis.
Način: "punjenje" uda, odnosno unošenje masnoće prethodno izvađene iz tela mušterije. Anestezija lokalna, ambulantni zahvat.
Negativni efekti: bolovi, ponekad blagi otok penisa. Povratak redovnim seksualnim aktivnostima za tri nedelje.Zahvati na podočnjacima
Cilj: "podmladiti" pogled rastezanjem kože oko očiju i smanjivanjem "džepova" u kojima se gomila masnoća.
Način: lokalna anestezija, ambulantno.
Negativni efekti: naduvavanje, podlivi tokom prve sedmice.
Rok trajanja: 10-20 godinaDvostruki podvoljak
Cilj: povratiti mladalačke crte lica, eliminisati suvišnu zaokrugljenost.
Način: lipoaspiracija (usisavanje masnoće) pod lokalnom anestezijom, ambulantno.
Negativni efekti: blagi otok.I to je za muške: lifting
Cilj: generalno uklanjanje znakova starenja sa lica.
Način: totalna anestezija.
Hospitalizacija: 24 sata.
Negativni efekti: oticanje, eventualno podlivi. Pacijent nije za gledanje jedno dve nedelje.
Rok trajanja: osam do 12 godina.

Copyright BONI Drenik d.o.o 2003