Povratak na prvu stranu - vesti

 

Igram nagradnu igru
Dobijam vesti na mail
Testiram inteligenciju
Ucestvujem u diskusijama
Uspostavim kontakt
Reklamiram se  Arhitektura
Astrologija
Brak
Dogadjaji
Download - Freeware
Erotika
Humor
Kozmetika
Licnosti
Ljubav & Sex
Mladi
Moda
Poezija
Sve o deci
Umetnost
Zanimljivosti
Zdravlje
 Kakvi mišići! 06. 07. 2003.
Izašli ste iz teretane isušeni k'o Sahara, vrti vam se u glavi, čak biste i da se ispovraćate? Prava stvar! Takvo psiho-fizičko stanje stručnjaci i preporučuju kao odgovarajuće! Kad se dobro razrade noge, ti čudesni točkovi čovekovog samohoda, upravo tako i treba da se osećate.

Naprežući nožne mišiće, vi, u stvari, u stanje najviše borbene gotovosti stavljate barem pola organizma, ako ne i celo telo. Broj otkucaja srca u minutu drastično se povećava, krv juri žilama, masnoće gore u plamenu akcije, kardiovaskularni sistem šljaka punom parom. Ako, pak, preferirate estetske aspekte vežbanja nogu, imajte u vidu da vežbe za donje ekstremitete blagotvotno utiču na simetriju i harmoniju, delujući na uravnotežavanje masa i volumena gornjeg i donjeg dela tela. Na kraju - sugerišu američki fizioterapeuti - kakav je to dasa nabildovanih ramena i grudnog koša sa nožicama poput izgladnelog građanina tamo neke istočne Evrope ili Indokine?

Pre svake vežbe, naravno, umesno je da znate koji su to mišići, odnosno njihove osnovne grupe, koji našim nogama daju energiju i vitalnost. Odozgo nadole, tu su prvo mišići zadnjice, pa kvadricepsi (četvoroglava mišićna grupa koja karlicu spaja sa kolenom), zadnja loža, tj. zadnji deo butine i, naposletku, listovi.

Pošto smo utvrdili elementarna znanja iz anatomije nogu, vreme je da pređemo na saznanje o tome kako da ove svoje udove učinimo stoprocentno spremnim za sva moguća iskušenja i napore. Saveti su prilagođeni i početnicima i vežbačima sa već zavidnom praksom. Na vama je da povećavate ili smanjujete masu sa kojom radite. Više ponavljanja sa manjim težinama za "žutokljunce", odnosno manje "repriza" sa većim težinama za stare lisce - to bi, generalno, bila prava mera. Nekoliko minuta predaha između dva seta vežbi ishodovaće boljim rezultatima treninga.

Ovo je prilika da se pozabavimo čučnjem, koji se smatra majkom svih vežbi mišića nogu. Čučanj, naravno, angažuje celo telo, ali je prevashodno inspirativan za mišić zadnjice (gluteus) i kvadriceps.

Eksperti preporučuju četiri seta vežbi, pri čemu u prvom izvodite 15, u drugom deset, a u poslednja dva kruga po osam čučnjeva.

Instrukcije mnogima, sigurno, nisu potrebne, ali nije zgoreg na njih se osvrnuti:

1. Zauzmite prijatan uspravan položaj, sa nožnim prstima usmerenim pravo napred, ili blago odvojenih stopala. Ukoliko imate tendenciju ka tzv. X nogama, izbegavajte da prste nogu usmerite jedne ka drugima - to intenzivno provocira kolena. Gledajte pravo pred sebe, tako da pogled bude uprt malo ispod ravni očiju.

2. Osovinu za dizanje tegova postavite na podvratne mišiće i ramena (nikako na vrat) i šipkom manipulišite tako što će vam dlanovi biti jedva malo više rašireni od ramena. Sam taj položaj značajno ojačava leđa i prosto vas primorava da kičmu držite kako treba. Uzmite vazduh.

3. Lagano spuštajte zadnjicu ka zemlji. Vodite računa o tome da vam pete čvrsto prianjaju uz patos. NIPOŠTO ne počinjite tako što ćete naglo saviti kolena - ona se savijaju postepeno, i to tako da ni u jednom momentu ne skliznu u stranu ili unapred. Treba ih držati u liniji, što ih spasava nepotrebnog opterećenja.

4. Kada vam butni mišići dođu u paralelnu poziciju u odnosu na tle, radite izdah i vraćate se u početnu poziciju. Izbegavajte svaki pokret u stranu, naročito u oblasti kolena i kukova.

5. Ako čučanj pravite i dublje od tačke na kojoj butni mišići dostižu paralelu u odnosu na pod, to samo po sebi NEĆE oštetiti vaša kolena, uprkos relativno rasprostranjenoj zabludi. Ovo, naravno, u slučaju da već imate iskustva - za početnike takve probe mogu biti itekako štetne.Za kraj i napomena posebno važna za one koji su imali problema sa kolenima: povreda kolena pri izvođenju čučnja uglavnom je posledica dizanja peta sa patosa. Dublje poniranje u čučnju, bez obzira na opterećenje, takvu nevolju neće prouzrokovati.

Copyright BONI Drenik d.o.o 2003