Povratak na prvu stranu - vesti

 

Igram nagradnu igru
Dobijam vesti na mail
Testiram inteligenciju
Ucestvujem u diskusijama
Uspostavim kontakt
Reklamiram se  Arhitektura
Astrologija
Brak
Dogadjaji
Download - Freeware
Erotika
Humor
Kozmetika
Licnosti
Ljubav & Sex
Mladi
Moda
Poezija
Sve o deci
Umetnost
Zanimljivosti
Zdravlje
 Randevu sa Parizom 14. 09. 2004.
Šestog septembra, u prostorijama Francuskog kulturnog centra u Beogradu, novi Savetnik za kulturu i Direktor ove institucije, Žaklin Basa-Mazoni, otvorila je novu sezonu izložbom fotografija našeg poznatog fotografa, Tomislava Peterneka.
Nisam radio, igrao sam se, kazao je gospodin Peternek za svoj život i rad. Kako bilo, lepo je to umeo da radi. U moru fotografija koje je iznedrio osluškujući svoju intuiciju koja mu je pokazivala svakodnevni život u svom najosnovnijem obliku, prikazao nam je crno bele fotografije koje je snimio u Parizu u periodu od 1969.godine do danas.
Na počasnom mestu stoje fotografije na kojima je modni kreator Aleksandara Joksimovića i manekeni obučeni u neprevaziđene modele nezaboravne kolekcije “Prokleta Jerina”. Na njima mladi, prvi muški manekeni u Jugoslaviji Cale i Makarije Mitrović sa Tamarom Bakić. U sali, Tamara se slika sa prijateljima ispod slika za uspomenu i dugo sećanje. Godine joj nisu naudile, naprotiv. Peternek okružen svojim novim kolegama, među kojima čak i jedan Japanac koji, zamislite, radi za Večernje novosti, odgovara veselo na pitanja koja postavljaju novinari. Gospođa Basa-Mazoni zahvaljuje se Peterniku na boljem upoznavanju Pariza jer, ona je rođena u Marselju.
Na šezdeset izloženih fotografija preovladava dodir muškarca i žene, lak poljubac, pogledi uronjeni u lica, sami u svetu dok se oko njih niže hod života u uvek užurbanom Parizu. Tu je neizbežna Bogorodičina crkva kojoj se dive ljudi tokom osam vekova, Kamena ljubav-moderni plitki reljefi na ogradama platoa modernog Pariza-Defansu, sjajna fotografija čoveka koji u bistrou pije svoju prvu jutarnju kafu, nosaci koji rade na modnim panoima...
Kako je rekao Jovan Ćirilov “Peternekova izložba je svedočanstvo o njegovom randez-vous-u u Parizu.
J.K.


Copyright BONI Drenik d.o.o 2003