Povratak na prvu stranu - vesti

 

Igram nagradnu igru
Dobijam vesti na mail
Testiram inteligenciju
Ucestvujem u diskusijama
Uspostavim kontakt
Reklamiram se  Arhitektura
Astrologija
Brak
Dogadjaji
Download - Freeware
Erotika
Humor
Kozmetika
Licnosti
Ljubav & Sex
Mladi
Moda
Poezija
Sve o deci
Umetnost
Zanimljivosti
Zdravlje
 Porodično okupljanje 02. 08. 2004.
COLONIAL SUN
Maštajte otvorenih očiju
Prepustite se čulima
Zaplovite kroz egzotične ukuse...


Nedelja: on želi da gleda fudbalsku utakmicu, ona tv seriju «Seks i grad», deca svoje crtaće ili da igraju kompjuterske igrice. Kome se carstvu privoleti? Najbolje je, naravno, izaći iz kuće; šetati, voziti bicikl, plivati u bazenu, igrati tenis. Ili vežbati u teretani, masirati se, igrati košarku...Ali, kako sve to pomiriti? Gde naći mesto na kome se može baviti svim ovim akcijama? Može, može...Roditelji, raspeti između želje da se odmore, protegnu svoja, od posla ukrućena tela, i ugode svojoj deci vodeći ih u šetnje, na sport ili dečije predstave, poželeli su da sve to urade na jednom mestu. Tako se rodila nova vrsta aktivnog druženja roditelja sa decom, obično u dane kada nema škole ni posla, u određenim prostorima nazvanim family resorts-mesta za porodično okupljanje. Tako je osamdesetih godina XX veka započelo veliko interesovanje za klubove koji nude programe prilagođene celoj porodici.

Family resort
Prvog aprila 2004.godine otvoreno je prvi ovakav prostor, prvi u Beogradu, Colonial sun, u kome njegovi stanovnici najzad mogu da, bez brige zajedno sa decom, provode lepe dane baveći se rekreativno-gastronomskim aktivnostima.
Vlasnici kluba Colonial sun, Dejan Mišović i Lazar Bunčić, arhitekte, zamislili su program i principe funkcionisanja prostora koji imaju rekreativno-zabavni profil; tačnija reč je family wellness: «Colonial sun nije klasičan sportsko rekreativan centar», kaže arhitekta Mišović. «Ovde dolaze svi koji vole opuštenu atmosferu ali i onu koja omogućava lak ili težak sportski napor. Takođe, rado dolaze roditelji koji žele da provedu vreme sa svojom decom, a ne žele da se to svede na čekanje da deca završe svoje aktivnosti.»

Ideja za klub Colonial sun rodila se pre četiri godine. Najteža stavka bile su urbanističke saglasnosti. Naime, klub se nalazi iznad «beogradskog metroa» ili «mostarskog tunela», na samoj raskrsnici ulica Bulevar Mira i Bulevar Vojvode Putnika. Ovde su dva ulaza: jedan za članove kluba a drugi javni, za sve koji žele da se rekreiraju ili posede u prijatnom kafeu. Sa donje strane, na padini, ovaj kompleks izlazi na Pohorsku ulicu. Teren je uzak i dugačak. Ovakvo mesto zahtevalo je specijanu primarnu strukturu: podizanje ovakvog kompleksnog projekta iznad tunela, rešeno je na način kako se to radi u Parizu, Mosvi, Londonu,,, Rađena su posebna ispitivanja nosivosti dilatacione razdelnice između dva objekta (tunel i Colonial sun): to su specijalne gume koje se ugrađuju između temelja oba objekta i koji u potpunosti umanjuju vibracije usled prometa vozova. One su postavljene po celoj površini objekata i po tome je ovaj kompleks jedinstven u Beogradu.

Kompleks se sastoji od nekoliko grupa postavljenih upravno na Bulevar Mira. Do same raskrsnice nalazi se višenamenska hala veličine 800m2 sa kafeom i sportskom prodavnicom; iza nje tri teniska terena koja su u zimskom periodu pokrivena; zatim otvoren bazen sa džakuzijem, tropical barom i klubom za decu; Club House sa restoranom, «engleskim» klubom sa letnjom terasom; fitnes prostor sa aerobik i gimnastičkom salom, mesta za opuštanje (sauna, hidro masaža, masaža, dve kabine sa tuš parom, neka vrsta turskog kupatila) i najzad, nepokriven školski teniski teren.


Prilaz ispred klupskog i javnog ulaza je urbanizovan; posađeno je 50 tuja. Na javnom ulazu, a pored kafea koji, kao i druga dva u okviru objekta vodi Dejan Živkovski, prvak Srbije i Crne Gore u pripremanju koktela, stručnjak za barsko poslovanje, nalaze se svlačionice odakle svako može otići u sportsku salu, kao i deca na školski teniski teren. Sportska sala pruža, pored rekreativnog programa, mogućnost raznovrsnih komercijalnih aktivnosti: njen prostor može da ugosti beogradski Fashion Week, sajam sportske opreme, izložba automobila, sajam antikviteta... Konstrukcija krova je tako koncipirana da se kroz nju lako kači svaka vrsta osvetljenja.


ClubHouse
Iza sportske hale i tri teniska terena, daleko od vreve i buke prometnih bulevara, nalazi se Club House, zgrada na sprat, pomalo nalik na gentry zgrade u unutrašnjosti Engleske. U ovom kompleksu postoji izuzetno udoban restoran projektovan da omogući članu kluba da, sedeći u nišama oplemenjenim odgovarajućim jastucima, materijalom i ponekim ukrasom, putuje po Africi, Kini, Maroku, Srednjem Istoku... Ako vam je volja da se osećate kao Englez možete se popeti na sprat i uživati u pravom engleskom klubu- Good Old England Style. Odavde se izlazi na intimnu terasu od 30m2 čiji je pod obogaćen pravim engleskim pločicama debljine 2,5cm (svi ostali materijali nabavljeni su u Beogradu). Na podu kluba je parket dok je pod u Club House-u presvučen mermernim pločicama kao imitacija parketa tople braon boje. «Izabrali smo ovakav pod kako bi članovi mogli da dođu u patikama.»objašnjava Dejan Mišović. «Naši najbolji klijenti su žene. One su prve prepoznale ugodnosti ovakvog mesta. Pored toga što same mogu da uživaju u dokolici ili rekreaciji, za njih je važno što su njihova deca blizu njih, «na njihovom oku» a koja se takođe zabavljaju za svoj račun.»
U suterenu se nalaze svlačionice za članove, zaposlene, trenere, hostese, plac majstore, zaposlene u marketingu, kuhinjske radnike i konobare (koje čistačice čiste svakih 10 minuta); tu je i korisnički sevis, sala za pres konferencije u kojoj se održavaju razne prezentacije, sportska prodavnica i najzad, pekara (o kojoj brine prvak u ženskom bodi bildingu, Đula Vasiljević). U ovom delu se nalazi i jedan od četiri ulaza na kompleks, samo za zaposlene, jer je pravilo kuće da se oni i članovi kluba ne sreću.

Putovanje kroz miris i ukus
«Zaista želimo da poštujemo osnovne tradicionalne vrednosti porodice. Za svakog člana, od najstarijeg do najmlađeg, postoji sadržaj koji omogućava prijatan boravak u bilo kom prostoru kluba Colonial sun. «Kod nas je najveća tradicija nedeljni porodični ručak. Šta naša kuhinja tzv.fusion kitchen zna i ume najbolje se može videti iz jelovnika koga je uradio stolar i na kome piše «Putovanje kroz miris i ukus». U dečijem jelovniku mogu se naći jela pod nazivom: «Nisam gladan», «Neću ništa», «Ja to ne volim», «Ne mogu»...
Deca su zaista počastvovana pažnjom kojom ih Colonial sun mazi: u ograđenom dvorištu, napravljenim samo za njih, podignuta je mala natkrivena pozornica («napravljena u našoj garaži») na kojoj se odvijaju razne priredbe. Mnogo drvenih klupa, ležaljki za sunčanje, drveća, zelenila, trave podšišane «na engleski»...
Nedaleko je bazen sa džakuzijem, prelivom; osvetljavaju ga, po potrebi, tri reflektora; tu je i fontana; volja vam da plivate mirno ili u struji...

Klub Colonial sun je mesto na kome cela porodica, kao i pojedinci mogu provesti pravo letovanje misleći da su na Vimbldonu u Londonu, na safariju u Keniji, u ružičastom Marakešu u Maroku, u originalnoj čajdžinici u Beiđingu ili na jednom od mnogobrojnih Olimpijskih sela sveta.

Kaličanin Jelena
Snimio: Dragan BabovićCopyright BONI Drenik d.o.o 2003