Povratak na prvu stranu - vesti

 

Igram nagradnu igru
Dobijam vesti na mail
Testiram inteligenciju
Ucestvujem u diskusijama
Uspostavim kontakt
Reklamiram se  Arhitektura
Astrologija
Brak
Dogadjaji
Download - Freeware
Erotika
Humor
Kozmetika
Licnosti
Ljubav & Sex
Mladi
Moda
Poezija
Sve o deci
Umetnost
Zanimljivosti
Zdravlje
 Mađarski parlament 12. 07. 2004.
Kad biste nekoga pitali da navede barem jedan simbol Mađarske, tada bi – svakako među strancima, ali vrlo verovatno i među Mađarima – odgovor glasio “državni dom”, parlament. Ovo je priča o mađarskim Danaidama (mitološkim kraljicama osuđenim da svakodnevno pune vodom probušeni krčag). Naime, ljude koji se dan za danom u poslednjih sto godina, kao nemoćno dete, brinu za to velelepno zdanje – monumentalno spolja kao i u unutrašnjosti –možemo uporediti s tim kraljicama čijem radu nikad nema kraja: tek što dovrše posao, moraju sve početi iznova.
U građevinu je uklopljeno četrdeset miliona opeka, preko pola miliona ukrasnog fasadnog kamenja koji ukupno zapremaju 30.000 kubnih metara, zatim 90 kišom ispranih i vetrom išibanih kipova smeštenih napolju i 162 kipa unutar zgrade, bezbrojne slike i zidni ornamenti opsega od gotovo pola miliona kubnih metara, 27 portala, 29 stepeništa, 13 liftova, preko 200 kancelarija (većina s izuzetno visokim tavanicama koje se gube u tami) – održavanje nečeg takog zahteva neprestano saživljavanje s građevinom.
Najverovatnije se nigde drugde u Mađarskoj ne može naći drugi primer takve povezanosti čoveka i ljudskog stvaralaštva, koji bi na toliko načina potvrdio odnos istorije i svakodnevnog života. Čas je to oštar sukob, čas žučna rasprava, čas međusobno ismavanje, a čas skladno prijateljstvo...


Copyright BONI Drenik d.o.o 2003