Povratak na prvu stranu - vesti

 

Igram nagradnu igru
Dobijam vesti na mail
Testiram inteligenciju
Ucestvujem u diskusijama
Uspostavim kontakt
Reklamiram se  Arhitektura
Astrologija
Brak
Dogadjaji
Download - Freeware
Erotika
Humor
Kozmetika
Licnosti
Ljubav & Sex
Mladi
Moda
Poezija
Sve o deci
Umetnost
Zanimljivosti
Zdravlje
 KAD STUDENT SVIRA SOLO 06. 07. 2003.

Na nedavno održanom koncertu mladih muzičara iz «Skole za mlade talente» iz Ćuprije, kao solista na flauti učestvovala je mlada Ana Najvirt, student III godine Akademije lepih umetnosti u Beogradu...Na koncert održan 9.marta u Beograd je stigla ekipa Velikog orkestra ove škole, jedne od tri najpoznatije u svetu. Mali orkestar je bio desetkovan gripom. Nemojte da vas prevare reči Veliki orkestar: u njemu muziciraju mladi DO 18 godina. Svirali su Korelija, Dimitreskua, Hubaia, Šostakovića i oduševili publiku.Kao gost na njihovom koncertu pojavila se mlada Ana Najvirt student treće godine Akademije lepih umetnosti u Beogradu-odsek flauta. Klasa Ljube Dimitrijevića. Ovoga puta čuli smo njeno izvođenje Koncerta za flautu i orkestar D-dur Antonija Vivaldija.

«Svirati flautu,» kaže Ana,» zahteva stabilno fizičko i psihičko zdravlje. Položaj flautiste je prilično nezgodan: ruke su sa strane, odnosno u neprirodnom položaju, stalno morate da stojite. Takođe je potreban veliki kapacitet pluća. Meni nikad nije dovoljno vazduha. Ali, vremenom, uz pomoć tehnike sve se prevaziđe.»

Ana voli da sluša i svira Baha. «Njegova muzika mi pomaže da napredujem. Kada savladam neku njegovu kompoziciju onda znam da sam zaista mnogo uradila i napredovala.»PARIZ-KULTNO MESTO ZA FLAUTU

A šta je sa njenim prijateljima? Kako oni prihvataju njen odabir instrumenta, odnosto stila muzike? Prvo uzdah, pa odbrana: «Moji prijatelji vole ovo što ja radim, ali u većini slučajeva njihova interesovanja se kreću u drugom pravcu. A možda sam i sama kriva što im ne pričam niti ih dovoljno upućujem u ovu muziku. Ali, sve više se sluša instrumentalna muzika, etno, renesansni stil i to je popularizacija ozbiljne muzike. To je način da se ozbiljna muzika koju ja sviram ne shvati kao bauk.»

Do sada je talentovana Ana imala nastupe kao član konsort-flauta «Jakov
Njeni planovi za budućnost usmereni su ka Parizu. «Još kao mala želela sam da idem u Pariz. Pogotovo danas kada se zna da se u određenim školama tog grada neguje izuzetna muzika za alt flautu koju sviram.

J.K.

Copyright BONI Drenik d.o.o 2003