Povratak na prvu stranu - vesti

 

Igram nagradnu igru
Dobijam vesti na mail
Testiram inteligenciju
Ucestvujem u diskusijama
Uspostavim kontakt
Reklamiram se  Arhitektura
Astrologija
Brak
Dogadjaji
Download - Freeware
Erotika
Humor
Kozmetika
Licnosti
Ljubav & Sex
Mladi
Moda
Poezija
Sve o deci
Umetnost
Zanimljivosti
Zdravlje
 Ko je dobio nasledstvo dinastije Geti? 03. 06. 2004.
Tri meseca pre svoje smrti, aprila 2003.godine, milijarder ser Pol Geti II, prepravio je svoj testament po kome je njegov mlađi sin Mark, postao jedan od najbogatijih ljudi na svetu


Bilo je to priznanje najmlađem sinu I njegovoj uspešnoj borbi da zaustavi prokletsvo dinastije Geti i sa uspehom ponovo uspostavi poslovanje ove «naftne» porodice. Od 1984.godine, kada je porodična kompanija prodata preduzeću Texaco, Mark Geti je uspeo da ponovo okupi razjedinjenu porodicu i stvori, danas najjaču, «banku slika» na svetu-Getti (Bil Gejts je sa svojim Corbis-om drugi na listi). Četrdesettrogodišnji generalni direktor Getti images već «teži « 423 miliona evra. Zato mu je njegov otac sa sigurnošću predao u ruke još 290 miliona evra.
Nesreće Geti dinastije počele su kada je 1973.godine najstarijeg sina ser Pol Getija II, iz prvog braka sa Gejl Haris, kidnapovala mafija tražeći 19 miliona dolara. Kako je ser Pol bio bankrot, u stalnoj magli od opijata, obratio se svom ocu Polu Getiju I, tada apsolutno najbogatijem čoveku na svetu. Ovaj je prvo odbio da pomogne, a kada su otmičari poslali odsečeno desno uvo nesrećnog sedamnaestogodišnjaka i smanjen zahtev na 4 miliona dolara, pozajmio je sinu polovinu sume, sa 4% kamate!
Danas je Džon Pol III paralizovan i skoro slep (kao rezultat teških droga), nasledio imanje vredno samo 71 hiljada evra ali i deo jednog fonda čija se vrednost još uvek ne zna. Kćer Ajlin (snaja glumice Elizabet Tejlor) umrla 1976.godine od side. Deo dobijaju kćer Arijadna i sin koga je ser Pol dobio sa manekenkom Talitom (umrlom od overdoze), nazvanog Tara Gabrijel Galaksi Gramofon.

Viktorija, udovica ser Pola, kojoj može da zahvali povratak u život iz pakla droge i alkohola, dobila je u zalog da brine o ogromnom zamku u Vormsliju i okolnih 1 200 hektara zemlje-ali samo u periodu od sedam godina. Posle toga sve ovo prelazi u ruke Marka i njegovih naslednika. U zamku se nalazi jedinstvena biblioteka na svetu koja vredi desetine miliona evra. Viktorija je takođe dobila i čuveni vinski podrum Vormsli, kao i sva dobra ser Pola u Americi. Njegova kolekcija ploča i izuzetno retkih snimaka-među kojima se nalazi i razgovor sa Oskarom Vajldom-podeljena je između Viktorije, njegove humanitarne fondacije i koledža Iton u kome je studirao njegov zet Zain Atatas. Ser Pol nije zaboravio ni svoje sluge koje su, prema testamentu, dobile nekoliko miliona evra.

Dinastija Geti i dalje poseduje razne porodične trustove koji godišnje donose više od sto miliona evra. Istorija Geti dinastije i dalje se piše dugačkim nizom nula!
J.K.


Copyright BONI Drenik d.o.o 2003