Povratak na prvu stranu - vesti

 

Igram nagradnu igru
Dobijam vesti na mail
Testiram inteligenciju
Ucestvujem u diskusijama
Uspostavim kontakt
Reklamiram se  Arhitektura
Astrologija
Brak
Dogadjaji
Download - Freeware
Erotika
Humor
Kozmetika
Licnosti
Ljubav & Sex
Mladi
Moda
Poezija
Sve o deci
Umetnost
Zanimljivosti
Zdravlje
 PLEMENITOST ILI SEBIČNOST 06. 07. 2003.


Knjiga “Čovek i dečak” poznatog engleskog pisca Toni Parsonsa postala je hit čim je objavljena u Londonu, a na našem tržištu se nedavno pojavila i pobrala velike pohvale. Tema je: šta se dešava kada se dvoje rastaju.

Glavni junak je zaljubljen u svoju ženu Đinu i u dvadeset i petoj godini postaje otac malom Patu. Radi kao producent na televiziji, kupuje skup sportski automobil, izraz još uvek mladog dečaka- život je za sada prijatna reka.

Jednoga dana otkriva da ga je žena Đina prevarila. Ostavlja ga i odlazi u Japan da usavrši svoj jezik koji je studirala. Neverica: zar to može njemu da se desi! I još veća neverica: on i sin-sami! Kako raditi, kada raditi, kako vaspitavati sina, kako i šta kuvati? Pred našeg junaka se isprečila hrpa teških pitanja. Na njih obično žene i majke imaju uvek spreman odgovor. Muškarac je tu da radi, da zarađuje za porodicu, “običnim” stvarima tu nema mesta.

I kako to beše viđeno i u filmu “Kramer protiv Kramera” glavni junak uspeva da nađe posao koji ga ne sputava u čuvanju svog malog sina, okupiranog “Ratom zvezda” i njegovim junacima, doživljava avanturu sa jednom devojkom, sa drugom ulazi u već ozbiljniju vezu. Tada se Đina pojavljuje, sa svojim novim izabranikom (“Ko je bolji? postavlja on najvažnije pitanje), i traži da sin nastavi život sa njom.

Zar posle svega šta je učinio za sina, posle silnih briga koje je preturio preko glave, posle saznanja da i otac itekako ume da brine o svom detetu? Naš junak, u stilu velikih holivudskih muških filmova, odlučuje da bez komlikacija preda sina majci: plemenitost, duboka ljubav prema sinu, prema toj ženi, tolerancija? Glavni junak odlazi u smiraj sunca jašući na svom vernom konju, kao Gari Kuper ili Džon Vejn.

A možda je shvatio da je vaspitavati dete opasno teška stvar, jedinstvena za svaku porodicu, i da možda, roditeljstvom gubi svoju mušku slobodu. Možda je i on prihvatio na kraju lakše rešenje: od pamtiveka uvreženo mišljenje da je majka i dalje jedino biće kojoj je dodeljeno da živi sa, uz i za decu. Na čitaocu je da odluči.

Knjigu je objavila beogradska izdavačka kuća “Laguna.

J.K.Copyright BONI Drenik d.o.o 2003